Мебелният цар на Ямбол

Семейната компания, произвеждаща мебели с марката "Виденов", инвестира 20 млн. лв. в нова производствена площадка

Темата накратко
  • Семейната компания, произвеждаща мебели с марката "Виденов", се разширява с нова производствена площадка.
  • Инвестицията е около 20 млн. лв. и е на територията на наскоро купената бивша тъкачна фабрика "Тунджа".
  • Фокусираната в масовия клас обзавеждане компания има силна пандемична година с 20% ръст на приходите.

Най-голямото индустриално предприятие в Ямбол преди 1944 г. - тъкачната фабрика "Тунджа", създадено с английски капитали, бавно загина преди над десетилетие след приватизация от РМД. Днес на мястото на старите сгради ще се появи ново производство - на мебели. То ще е инвестиция на сравнително по-младата ямболска компания - групата "Виденов", която се намира в съседство и развива производството си от 30 години. И сега е най-големият индустриален работодател в града с над 1400 служители.

Компанията зад марката "Мебели Виденов" ще инвестира около 20 млн. лв. в новопридобитата индустриална площ. Това ще увеличи производствения капацитет с 30% и ще отвори нови 200 работни места, съобщи за "Капитал" Ивайло Макавеев, изпълнителен директор на "Мебели Виденов".

Ямболският производител на мебели се е настанил в по-ниския ценови клас, който явно расте, защото вече трета година групата има продажби от по над 100 млн. лв., като в ковид годината скокът е силен - с 20%.

Новата територия

Новата база се намира на територията на старата и неизползвана тъкачна фабрика "Тунджа". Предприятието е приватизирано през 1998 г., мажоритарният дял е струвал малко под 2 млн. лв. на разсрочено плащане, а работещите тогава са над 400. Фабриката преустановява дейността си през 2008 г. и оттогава отдава под наем някои от сградите.

Според имотния регистър сделката е от 24 септември 2020 г. и е за почти 12.5 млн. лв., ако се съди по обявения материален интерес. Продавач е "Тунджа", а купувач - "Виденов груп". По последни данни малко над половината от акциите на дружествотопродавач са били собственост на Недка Йорданова и Красимир Стефанов, като на 16 декември, или малко след сделката, компанията е ликвидирана.

"Избрахме Ямбол, защото това е нашият град", обясни Ивайло Макавеев. Проектът на "Виденов груп" е с над 150 дка площ, а сградите са разположени върху над 50 декара. В ход е процес по реконструкция на помещенията и обособяването им в звена за корпусна и мека мебел за серийно производство, както и за производство на мебели по проект. За строителната задача е избрана "Главболгарстрой".

Инвестицията ще увеличи и капацитета на логистичния център на компанията в Ямбол. След като действащото производство бъде изцяло преместено в съседната нова база, досегашната фирмена фабрика също ще бъде използвана за складиране на продукция.

Компанията планира реконструкцията да бъде завършена до края на годината. Вече тече процес по подбор на нови служители, които предстои да бъдат обучени, уточниха от "Виденов груп".

"Разширяването на производството е част от дългосрочната бизнес стратегия за бавно увеличаване на пазарния ни дял както в страната, така и в Гърция, Румъния и Северна Македония", обобщи Ивайло Макавеев.

Финансирането е осигурено чрез банкови кредити, казват от дружеството. По информация на "Капитал" сега заемът е от Уникредит Булбанк, като според отчет за предходна година финансиране има и от Банка ДСК. От декември върху новите имоти на "Тунджа" има ипотека в полза на Уникредит Булбанк, като посоченият материален интерес е над 13 млн. лв.

През последните години "Мебели Виденов" се разширяваше търговски и логистично. През 2015 г. компанията изгради складова база в с. Столник, Елин Пелин, през 2016 закупи собствен склад в Русе, а от 2019 притежава в София шоурум с 2400 кв. метра площ, който е най-големият за групата. През тази година в Бургас предстои откриването на друг голям фирмен обект, разположен на 2500 кв. метра площ, съобщиха от фирмата, но отказаха подробности.

Корона ръст

"Мебели Виденов" има 44 магазина в цялата страна, а в Гърция, Румъния и Северна Македония продава онлайн. По данни на компанията интернет магазинът й е лидер в онлайн търговията с мебели в България. Ръстът на интернет продажбите, както и наличието на собствена логистична мрежа помагат на фирмата да отбележи скок на приходите в годината на пандемия. Помагат и средствата за маркетинг и реклама, които, според Ивайло Макавеев, са "измерими с бюджетите на утвърдени и мултинационални брандове и компании".

"За 2020 сме постигнали ръст от над 20%, основно на външни пазари", съобщи Ивайло Макавеев. За сравнение - според данните от Търговския регистър за 2019 оборотът на "Мебели Виденов" надхвърля 108 млн. лева (виж таблицата).

По време на извънредното положение фирмата дори увеличава служителите, които вече наброяват 1400, уточняват от дружеството.

Историята на семейната компания

"Мебели Виденов" е семейна компания, основана от Данчо Виденов - инженер енергетик, който след закриването на "Мина Крумово" през 1989 г. се оказал без работа. Започнал с търговия, но по-късно се насочил към мебелното производство, след като привлякъл във фирмата двама учители по трудово обучение.

Доскоро съдружници във фирмата са синовете на Данчо Виденов - Добри и Григор Виденови, но през юни 2019 дяловете са прехвърлени на Григор Виденов, който сега е едноличен собственик. На 18 март тази година той преобразува компанията от ЕООД в ЕАД и сменя името й на "Ви Джи Глобал" като правоприемник на "Виденов груп", става ясно от документи в Търговския регистър. В постковид ерата бъдещето явно е по-международно (VG Global) и по-мащабно.

Още от Капитал