Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Перфектната автобуря

Кризата с недостига на чипове заплашва продажбите на автогигантите и променя бизнеса им

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
 • Кризата с недостига на чипове заплашва продажбите на автогигантите.
 • Клиенти в цял свят чакат повече за кола, цените също растат - както на новите, така и на употребяваните автомобили.
 • Недостигът може да принуди производителите да направят немислими преди промени в бизнеса си и веригата на доставки.

Сухото определeние за перфектна буря на Oxford Languages гласи "лоша ситуация, причинена от комбинация от неблагоприятни фактори". За нещастие на автомобилните производители нещо подобно се случва с бизнеса им през последните месеци - поредица от естествени и човешки действия, включително и пандемията, доведе до сериозен недостиг на полупроводници за колите им. Кризата заплашва цялата финансова 2021 г. на гигантите, може да продължи и през 2022 г., и ги принуждава да правят невиждани промени в бизнеса и бъдещето си. Има директно отражение и върху крайните клиенти, които в цял свят може да чакат по-дълго за предпочитаната кола и да платят повече за нея.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov
  • - 2
  • + 5

  Много добре. Надутите камби на няколко авто-мениджъри особено в Германия съвсем ще спаднат. След големите бъркотии обикновено идва ново време. А автоиндустрията беше изпаднала в самодоволна летаргия от десетилетия.

  Нередност?
 • 2
  uys1511761111541407 avatar :-?
  Emil Dimov
  • - 5
  • + 1

  Перфектната автобуря!
  Кризата с недостига на чипове заплашва продажбите на автогигантите и променя бизнеса им?!

  Производителите на автомобили ясно осъзнават заплахата за бизнеса си и вече търсят начини да променят дългогодишната си верига за доставки като вече се говори за създаване на съвместни предприятия с компаниите за полупроводници, които директно да им осигуряват нужните компоненти. (като това вече е направено!) Това пък ще означава да се "заобиколят" традиционните доставчици като Continental и Robert Bosch. Самите те също разбират задаващите се промени като неотдавна Bosch обяви, че отваря нов завод за чипове в Дрезден, който ще е един от няколко подобни за автоиндустрията.

  Интересно е, че автора на статията Константин Николов явно не е запознат, че в България също се произвеждат чипове за автоидустрията и това са заводите на "Sensata" technologies в София с филиали в Ботевград и Пловдив! И разбира се революцията в автомобилостроенето предстои като колите на бензин и дизел предстои да бъдат "пенсионирани", но електрическите и хибридните автомобили също не са бъдещето в автомобилостроене като бъдещето ще бъде на "летящите" коли, но много си мислят, че това ще бъде някакъв хибрид между кола и дрон, но нещата са съвсем различни, защото там трябва да навлезнат "антигравитационните" технологии, за които малко се говори, защото те са под контрола на военните, които се опасяват, че подобно на мобилните комуникации отвори ли се кутията на пандора може да има голями изненади?!!!

  Нередност?
 • 3
  knb avatar :-(
  Кнб
  • - 3
  • + 2

  Перфектното самоубийство по заповед на подписаното в Париж споразумение за самоубийство започва. Не се самоубиват само арабите и израелците, китайците, руснаците и малко африкаски страни. И естествено не се самоубиват САЩ, които есествено и напълно логично обявиха парижкия акт за капитулация за противоконституционален, какъвто си е.

  Европа, с политици с интерес в Китай, както фамилията фон Лейнен, или в САЩ, като повечето управници, е първа измежду самоубийците.

  Да си спомним какво направиха Германия и скандинавските държави, когато нямаха бензин през войната за колите: ами много поросто, разработха технология за произвдство на бензини и керосин от това, което имаха. Даже от дървесина. Вярно, скъпо и не толкова ефективно, но то ефективността зависи от цената на следващия, който предлага. Тя всичката енергия идва от слънцето и почти всичкия въглерод за фотосинтеза идва от въздъха, който издишва всичко живо, та енергийният и въглеродния баланс не може да се наруши ако горим само дърва, пък били то и правейки ги на бензин.

  Сега се предлага нещо ново: истинска перестройка при автомобилите. Да ги унищожим всички съществуващи (освен танковете може би) и да ги направим наново. За да сме пестяли енергия??? С литиеви батерии, чийто ресурси са в Китай. С зареждане на акумулатори с термодинамична ефективност на зареждането около 30% (вижте колко ток хабите за да заредите телефона си, ако не вярвате). Да не говорим че мръсотията на електромобила само се пренася от едно место на друго. От града към централата, която гори, в слънчевите панели, които отнемат почвата, горите или селскостопанска земя ия тровят, да не говорим че трябва да се мият редовно с детергент. С вятърните мелници, които правят невъзможно използването на земята за урбанизация и за използване на селскостопанска авиация, дрони и подобни. И казват чиновниците че давайки пари на политиците могат да оправят положението и икономиката, налагайки ограничения. Но всъщност превръщайки ни в по-бедни, по разкъсани и по-зависими от "стратегически суровини". Господа богати: мислите ли че бедните от китай ще отидат на фронта да пазят вашето богатство? Защото богатите от неподписалите самоубийственото споразумение ще "подкупят" бедните в европа даже обещавайки им че ще могат да ходят по улицата без СМС и че ще могат да дишат чист въздух без закон за маските. Да не говорим ако им обещаят веднъж в седмицата истинско месо, а не насекоми по нови технологии и белтъци на прах.

  Изобщо, когато се загуби свободата и политиците започнат да командват как трябва да си печем хляба, да си сеем нивите и дали дишаме въздуха или че трябва да затворим болниците за да опазим здравето на хората, при това политиците от други страни, ще липсават не само чипове за колите, ами и халюцогени за останалите, за да могат някакси да преживеят.

  Нередност?
 • 4
  LIon avatar :-|
  LIon
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#] от "":

  гола вода си, глупост до глупост си изписал.
  за да не съм съвсем голословен давам един пример:
  "...30% термодинамична ефективност при заряд..."

  Нередност?
Нов коментар