Амстердамският борсов дебют на "Хювефарма" се провали

Компанията на братя Домусчиеви, която се целеше в до 4.5 млрд. евро оценка, се отказа в последния момент

Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев    ©  Велко Ангелов
Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев    ©  Велко Ангелов

По план от днес, 1 юли, акциите на производителя на ветеринарни лекарства "Хювефарма" трябваше да се търгуват на фондовата борса в Амстердам, а самата тя да е най-скъпо оценената публична компания с български собственици. Това обаче няма да се случи, тъй като от контролираната от братята Кирил и Георги Домусчиеви компания съобщиха, че слагат на трупчета плановете си за първично публично предлагане (IPO).

Набирането на оферти започна миналата седмица и срокът беше до 30 юни, като на следващия ден трябваше да бъдат оповестени резултатите. Вместо това обаче беше оповестена отмяна на процедурата, чрез която се целеше в "Хювефарма" да влязат 300 млн. евро, а отделно настоящият акционер (компанията на Домусчиеви "Адванс пропъртис") да продаде и част от своите акции за над 200 млн. евро, като запази минимум 85% от капитала. Макар да не е посочено изрично от компанията, вероятно причината е по-слаб от очаквания пазарен интерес.

Преосмисляне

В официалното съобщение е цитиран Кирил Домусчиев, който обяснява решението така: "Нашият бизнес е високо рентабилен, генериращ кеш и растящ по-бързо от сектора, като растежът се подкрепя от глобалното търсене на висококачествени животински протеини. През този процес имахме много ценна и интензивна комуникация с всички уважавани институционални инвеститори. От тяхната обратна връзка стана ясно, че настоящатата средносрочна траектория на растеж на компанията може най-добре да се осигури, като тя остане частна, което ще запази гъвкавостта и предприемаческата култура. Бихме могли обаче да се върнем към проекта за IPO на по-късна дата."

От заяката обаче не изглежда тази дата да е в близко бъдеще и отлагането да е просто временно. Сигнал за това е и че от сайта на "Хювефарма" вече са премахнати линковете към проспекта и отчетите на компанията.

Обърканите планове

По всичко личи, че планът за IPO е бил доста важен за "Хювефарма". За процедурата бяха наети общо осем глобални институции, от които три като глобални координатори - J.P. Morgan, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe. Затова и разходите по подготовката на самото IPO вероятно са били съществени. При успех се очакваше разходи за такси, комисиони и данъци по сделката да достигнат около 14 млн. евро. При пълно записване в зависимост от постигнатата цена на акция се очакваше пазарна капитализация между 3.6 и 4.5 млрд. евро.

Слабият интерес би могъл да се обясни донякъде с неподходящи пазарни условия. Макар от началото на годината глобалната икономика да се възстановява и фондовите борси да се представят добре, в последните седмици се наблюдава известна умора на IPO пазара.

Друго възможно логично обяснение е свръхочаквания от страна на продавача. При индикативния ценови диапазон 20-25.75 евро за акция и при пълно пласиране на емисията това щеше да произведе оценка около 30-40 пъти P/E (цена към печалба). Макар и сред другите големи в сектора на животинските медикаменти да има и такива с по-ниски съотношения, има и такива с чувствително по-високи и оценката по никакъв начин не изглежда прекомерна.

По план половината от постъпленията трябваше да отидат за ускоряване на развитието на нови продукти и увеличаване на възможностите да придобива или лицензира нови технологии, а другата половина - за изплащане на настоящи кредити. Консолидирано компанията има малко над 1 млрд. евро активи и 650 млн. евро задължения, като перспективата за намаляването им се приемаше позитивно от рейтинговите агенции. Преди предлагането S&P и Moody's обявиха намерения да повишат оценките си за "Хювефарма" при успех.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България