Най-големите компании във Варна: търговия, индустрия и строителство

"Солвей соди" слиза на второ място в тазгодишната класация на най-големите компании в област Варна

Най-големите компании във Варна: търговия, индустрия и строителство

Водещите 100 фирми от областта са отчели приходи от 8.2 млрд. лв., а челната тройка отново се оформя от девненски дружества

Мила Чернева
8620 прочитания

"Солвей соди" слиза на второ място в тазгодишната класация на най-големите компании в област Варна

© Надежда Чипева


Статията е част от специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Варна и Шумен. То излезе в печатен вариант през юни 2021г.

Търговия, преработваща индустрия, земеделие, строителство и транспорт. Това са петте сектора с най-високи приходи в област Варна, подредени по големина. Бизнесът в региона е успял да повиши резултатите си с 25% през 2019 г. спрямо предходната година, като оборът достига 20.4 млрд. лв. Делът на реализираните от 100-те най-големи компании приходи в общите за областта достига 40%. В стойност те са 8.2 млрд. лв., като общият ръст на стотицата е близо 11%, а скокът на общата й печалба 32%. Само четири компании от топ 100 са приключили 2019 г. със загуба.

Различното е и че дъщерната компания на "Агрополихим" (3) - "Афер България" (1), успява да детронира миналогодишния лидер "Солвей Соди"(2), а другото по-сериозно разместване в челната десетка идва с влизането на нов голям играч от сектора на селското стопанство. Това е компанията "Рисойл Европа" (9), собственост на регистрираната в Кипър "Сага меритайм лимитед".

От данните за Варна е видимо, че търговията води убедително пред другите сектори. Близо 28 хил. души са заети в този отрасъл, като приходите на търговските компании през 2019 г. са 6.85 млрд. лв. Те са в пъти по-високи от тези на следващия най-значим сектор - преработващата индустрия. С най-големи печалби през 2019 г. обаче е строителството. Общият финансов резултат на сектора е 273 млн. лв. при приходи 2.38 млрд. лв. Във Варна са базирани някои от най-големите строителни компании в страната, а фокусът им е изпълнението на държавни обществени поръчки за инфраструктура.

Очакванията са, че 2020 г. няма да повтори добрите резултати в регионалната класация от 2019 г., тъй като всички сектори регистрираха ефекта от пандемията и той неизбежно ще се усети и във финансовите резултати на компаниите в област Варна.

През 2019 г. бизнесът в региона е успял да повиши резултатите си с 25% спрямо година по-рано и приходите му вече достигат 20.4 млрд. лв.

Индустриалните големци

За поредна година най-големите компании в област Варна са с адреси от нейното индустриално сърце - град Девня. Челната тройка също се оформя от девненски дружества, а две от тях са свързани. Това са "Афер България" (1) и производителят на торове "Агрополихим" (3), чиито общи приходи през 2019 г. доближават 1 млрд. лв. Докато първата отбелязва свиване на печалбата с около 17%, втората е отчела почти двойно по-висок финансов резултат, който вече достига 60 млн. лв.

Втора позиция в класацията заема миналогодишният първенец "Солвей Соди". Заводът за калцинирана сода реализира приходи, сходни с тези от 2018 г., а печалбата му се свива леко. През 2020 г. компанията, част от белгийската група Solvay, обяви, че ще изгради нова инсталация, с която значително ще увеличи капацитета си за сода бикарбонат - продукт, който досега не заемаше значителен дял от производството. Причината е растящото търсене на бикарбонат за изхранване на животни.

Най-големият производител на цимент и клинкер в страната "Девня цимент" (16) бележки лек спад в приходите и печалбата.

Базираната в Аксаково "Пластхим - Т" (4) пък се изкачва от седмата позиция през 2018 г. Дружеството е един от най-големите производители на пластмасови изделия у нас и един от най-големите работодатели в региона с над 1000 служители. Видно от резултатите, 2019 г. е била силна година за бизнеса - приходите са се увеличили с 18% до 335 млн. лв., а печалбата е пораснала пет пъти, като е стигнала сумата от над 10 млн. лв. Фирмата е акционерно дружество, като 50% от акциите са на Айдън Фаик Адем, сочи справка в Търговския регистър. През 2017 г. "Пластхим - Т" изгради и третия си завод.

Дъщерната компания на "Агрополихим" - "Афер България", успява да детронира миналогодишния лидер "Солвей Соди".

Строители с варненски корен

През 2019 г. приходите на строителния бранш в областта са 2.39 млрд. лв. и 8 от фирмите в топ 100 на най-големите дружества във Варна са именно от този сектор. Ключово е, че четири варненски строителя са и сред най-големите строителни компании в страната според националната класация К100 на "Капитал". Повечето от тези фирми се занимават с изграждане на държавна или общинска инфраструктура и работят главно по обществени поръчки.

"Хидрострой" (10) е с мажоритарен собственик Велико Желев. През 2018 г. компанията растеше стремглаво спрямо година по-рано - с 85%, но през 2019 г. тенденцията се обръща и приходите й се свиват с 15%. През същата година дружеството завърши изграждането на девет километра от "Хемус" между Ябланица и Боаза в консорциум с други фирми от групата на Желев, както и реконструкция на част от водопреносната мрежа на Добрич, пречиствателната станция за отпадни води във Видин, реконструкцията на Хотел RIU "Астория" в Златни пясъци. Проект на "Хидрострой" беше и строителството на злополучния бул. "Васил Левски" във Варна, който бе открит през 2019 г., но впоследствие създаде доста проблеми, като последно се наводни. Компанията продължава да печели големи ВиК търгове и през 2020 г., като най-вероятно сериозните й позиции няма да отслабнат.

С Желев косвени връзки имат още две строителни дружества от класацията: "Инфра експерт" (28) и "Битумина Гмбх България" (44), но той не е официален собственик на нито едно от двете. "Инфра експерт" е на Иво Михайлов и има приходи над 74 млн. лв. Компанията работи най-вече по проекти във Варна и Бургас, а освен това е част от обединението, което изгражда и 16-километровата отсечка от магистрала "Хемус" между Шумен и Търговище, която трябва да бъде готова през 2021 г. след няколко отлагания.

"Битумина" пък е с краен собственик Христо Атанасов, общински съветник от ГЕРБ в община Аксаково, област Варна. Фирмата участва в обединение, което работи по жп отсечката Елин Пелин - Костенец за 113 млн. лв., както и в консорциум с "Щрабаг" за отсечка от магистрала "Европа" за 137 млн. лв. "Битумина Гмбх България" е и строител на пречиствателната станция на Добрич заедно с "Инфра експерт".

"Инжстройинженеринг" (20) е с краен мажоритарен собственик Пламен Стилиянов. През 2018 г. тя е пораснала почти двойно, но през 2019 г. ръстът в приходите е едва 5%. С приходи, близки до 100 млн. лв., фирмата попада и в топ 10 на най-големите строители в страната. Тя поддържа пътищата в Североизточна и Югозападна България, като работи и по редица проекти на самата община Варна.

"Пътища и мостове" (88) с мажоритарен собственик Росен Колелиев пък бележи приходи от близо 29 млн. лв. с ръст 15%.

"Планекс" (27) е собственост на Христо Димитров. Извън строителството компанията се занимава с производство на бетонови смеси, дограма и метални конструкции.

Макар че приходите на "Планекс" се свиват, през 2019 г. тя рязко е излязла от регистрираната през 2018 г. загуба в размер на 4 млн. лв. до печалба от близо 900 хил. лв. В същата календарна година тя завърши изграждането на туристическия комплекс в Ахелой Wave resort, както и "Делта планет мол" във Варна, който е с РЗП 110 хил. кв.м.

"Комфорт" (93) е другата варненска фирма в класацията, която се занимава със сградно строителство. Сред проектите й са жилищната сграда Varna Wave, Grand Mall Varna, както и мол Paradise в София. Собствениците са Атанас Костурков и Марин Йорданов. През 2019 г. приходите на дружеството намаляват наполовина до около 28 млн. лв.

Най-растящитекомпании

Най-впечатляващият ръст в класацията бележи "БГ агро търговска компания", чиито приходи скачат над 22 пъти през 2019 г. Фирмата е част от групата "БГ агро" на Ненко и Даниел Ненкови. Според специализирания сайт agri.bg холдингът обработва 110 хил. дка земя в Североизточна България.

Следващият най-голям ръст е на "Делт трейд" (57), чийто предмет на дейност е търговия на едро на бира, вино и спиртни напитки. Компанията е собственост на Иван Бонев и е създадена през 2018 г. Приходите й за 2019 г. са 39.5 млн. лв. и растат шест пъти спрямо година по-рано.

С подобен скок на оборота е и "Мол Варна" (36). През 2017 г. австрийската Raiffeisen Zentralbank (RZB) продаде търговския център на малтийска компания, зад която стоят германският строителен предприемач Мартин Хелвегер и групата му Kronberg International.

Селскостопанското дружество "Агрикс инвест" (67) също увеличава бизнеса си значително - близо четири пъти, като приходите му през 2019 г. са почти 35 млн. лв. Още три компании от същата група са в класацията, като най-голямото е "Агрикс България" (39). Групата се контролира от Красимир Димов и Кеворк Крикорян, а фирмите се занимават с търговия на зърнени и маслодайни култури, семена, препарати и торове в цялата страна.

Друго дружество, в което се пресичат основни сектори от икономиката на Варненския регион - земеделие и търговия, и която расте солидно, е "Рисойл Европа" (9). Фирмата се контролира от кипърска офшорна компания, а действителните собственици са грузински и кипърски граждани. В България управители са Красен Костов и Калина Въкова.

Сред най-динамичните компании е и хазартната "Желев и синове" (24). Дружеството притежава игрални зали, а приходите му са скочили от 29 млн. лв. през 2018 г. до над 78 млн. лв. през 2019 г. Печалбата е 1.5 млн. лв.

Статията е част от специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Варна и Шумен. То излезе в печатен вариант през юни 2021г.

Търговия, преработваща индустрия, земеделие, строителство и транспорт. Това са петте сектора с най-високи приходи в област Варна, подредени по големина. Бизнесът в региона е успял да повиши резултатите си с 25% през 2019 г. спрямо предходната година, като оборът достига 20.4 млрд. лв. Делът на реализираните от 100-те най-големи компании приходи в общите за областта достига 40%. В стойност те са 8.2 млрд. лв., като общият ръст на стотицата е близо 11%, а скокът на общата й печалба 32%. Само четири компании от топ 100 са приключили 2019 г. със загуба.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход