Севдалин Спасов, магазини "Мания": Изграждаме две нови бази в САЩ

Създателят и собственик на варненския "М холдинг" за бизнеса с дрехи втора употреба пред "Капитал"

Севдалин Спасов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Визитка

Севдалин Спасов започва своя частен бизнес през 1996 г. с откриването на първия магазин за дрехи втора употреба във Варна. Завършил е техникум по текстил и висше образование с профил "Международни бизнес отношения". Председател е на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в България.

Компанията

"М холдинг" обединява няколко компании за събиране, сортиране и продажба на дрехи втора употреба и аутлет продукти. "Текс тийм" се занимава с внос, обработка и търговия на едро с дрехи втора употреба, които се доставят от Западна Европа, САЩ и Канада. Фирмата има складове в София и Варна, където е и основният сортировъчен център. "Мания тийм" управлява бизнеса на магазините "Мания", а "Мания онлайн" се занимава с продажбите по интернет. Създателят на "М холдинг" Севдалин Спасов притежава и американска компания - Green Team Worldwide Environmental Group, която събира и търгува с дрехи втора употреба и има собствени контейнери и складови бази на Източното и Западното крайбрежие на САЩ, както и във Ванкувър, Канада. В България брандът "Мания" оперира с 42 магазина, от които 70% са на франчайз. Холдингът има и един магазин в Гърция. Заетите в страната са 500, а в САЩ и Канада - около 80. От две години към групата фирми се прибавя и "Фешън брандс" с основен предмет на дейност внос и търговия на едро с нови аутлет продукти и стоки за дома. За 2020 г. холдингът отчита около 40 млн. лв. приходи.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.