Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Един от хибридните модели на Maserati – с подарък първоначална вноска

Милен Христов - прокурист на "Авто Юнион" АД, член на съвета на директорите

Един от хибридните модели на Maserati – с подарък първоначална вноска
Един от хибридните модели на Maserati – с подарък първоначална вноска
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Милен Христов е завършил бизнес школа "Сколково" в град Москва. Започва своето професионално развитие като брокер на Българската стокова борса, а след това основава специализиран в картовите услуги проект под шапката на "Мотобул" ЕАД - Benzin.bg. Към 2021 г. в качеството на прокурист Милен Христов представлява автомобилния холдинг на "Еврохолд България" АД - "Авто Юнион" АД - като член на съвета на директорите.

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Визитка

Милен Христов е завършил бизнес школа "Сколково" в град Москва. Започва своето професионално развитие като брокер на Българската стокова борса, а след това основава специализиран в картовите услуги проект под шапката на "Мотобул" ЕАД - Benzin.bg. Към 2021 г. в качеството на прокурист Милен Христов представлява автомобилния холдинг на "Еврохолд България" АД - "Авто Юнион" АД - като член на съвета на директорите.

Maserati пусна на пазара своя първи хибриден модел. Какъв е той и какво предлага?

Maserati стартира своя период на електрификация още през изминалата 2020 г., когато не само обяви своите бъдещи планове, а пусна на пазара модела Ghibli Hybrid. Тази година марката електрифицира и своя SUV модел, а именнo Levante.

Автомобилните концерни лансират различни хибридни решения - плъг-ин, класически, меки... Какво е решението при Maserati?

- Maserati е бранд, който винаги се е асоциирал с "гран туризмо" пътувания - мощност и перфектното й съчетание с комфорт. Звукът на всеки един от моделите е отличителен и, разбира се, марката има желание да запази това неподправено качество, както и философията, на която винаги се е уповавала. Затова и използваната технология в двата модела е така нар. mild (или пълна) хибридна. Хибридните модели комбинират 4-цилиндров, 2-литров двигател с 48-волтова хибридна система, за да възстанови енергията по време на забавяне и спиране.

Какви са предимствата на хибридната версия на моделите?

- Хибридните модели на Maserati, като заместители на дизеловите варианти, се отличават с по-добри данни по отношение разход на гориво и разбира се CO2 емисии. Те са с тегло, по-малко от 6-цилиндровите еквиваленти (както дизелови, така и бензинови), и имат още по-добро разпределение на теглото. Ускорението от 0-100 км/ч също е подобрено спрямо дизеловата версия. Например благодарение на максималната мощност от 330 к.с. и въртящ момент от 450 Нм, доставени само от 2250 об./мин, данните за производителността на новото Levante Hybrid, предлагано само със задвижване на всички колела, са впечатляващи: ускорение от 0 до 100 км/ч за 6 секунди.

За много хора хибридите са интересни, но тихи и скучни. Как ще отговорите на това мнение?

- Чрез обявяването на своето електрифициране Maserati намекна, че автомобилите, излизащи от концерна, няма да загубят своя привлекателен рев. Това е качество, което винаги ги е отличавало. Хибридите могат да бъдат колкото комфортни, толкова и забавни, по начин, по който го умее именно Тризъбецът.

За съжаление въпреки безспорните екологични ползи от хибридите българската държава не прави почти нищо, за да стимулира покупката им. "Ауто Италия" като вносител прави ли нещо в тази посока?

- За съжаление в България липсва държавна политика по отношение стимулиране на населението за покупка на нови, хибридни и електрически автомобили, именно заради това бизнесите трябва да бъдат гъвкави, за да успяват да предлагат по по-достъпен начин своите продукти. "Ауто Италия" успява да замени ролята на държавата, като подпомага клиента, поемайки 20% от стойността на автомобила, и предоставя възможността за директно заплащане на месечните вноски, оставяйки и остатъчна стойност, по-ниска дори от изчислената пазарна стойност на автомобила. Кампанията на "Ауто Италия" е валидна за ограничен брой автомобилите, всъщност първите Levante Hybrid в България.

Levante е най-новият модел на Maserati. Как се приема един SUV от феновете на марката, известна най-вече със своите спортни автомобили?

- Maserati Levante излиза на пазара през 2016 г. и към момента е най-продаваният (каквато всъщност е и тенденцията при SUV моделите) и успешен модел на марката в Европа. Най-новият модел на марката е супер спортният автомобил MC20 с изцяло разработен от Maserati V6 90° двигател Nettuno с технология от Formula 1, който пожъна изключителен успех в цял свят още първите седмици на своето обявяване. Според плановете на Maserati се очаква той да бъде и 100% електрифициран.

Какво да очакваме за в бъдеще от Maserati?

- Maserati е марка за пионери и като такава тя следва всички най-нови трендове в автомобилната индустрия. До края на годината очакваме да се появи на бял свят изцяло нов SUV модел, малък купе вариант на Levante, с наименование Grecale. Компактният кросовър е отново кръстен на средиземноморски вятър, както своя по-голям брат (Levante). Имайки предвид търсенето на пазара, очакваме моделът да се радва на голям интерес от българския потребител, особено от по-нежната половина. В следващите години Тризъбецът ще представи и изцяло обновени GranTurismo и GranCabrio. И въпреки че Ferrari не е част от FCA (понастоящем, след обединението с PSA - Stellantis), комуникацията между марките е запазена. Доказателство за това е флагманът в моделните линии - V8 от Ferrari, построен в Маранело, генериращ върховните 580 к.с. и позволяващ на автомобилните автосиасти да се насладят на комфорта в една лимузина и едновременно с това да изпитат душата Ferrari.

Електромобилите са новата автомобилна мода. Работи ли Maserati в тази посока?

- Мода, виждане, стремеж към по-екологичен начин на живот. Разбира се, Maserati работят усилено в тази посока, предвидените инвестиции на компанията загатват изключителни новости. Първите си намерения за електрификация компанията сподели още в края на 2019 г. и през 2020 вече има хибриден модел. Тази година моделите стават два, а скоро ще разберем повече и за 100% електрифициране, нови технологични решения и моделни гами, които сме сигурни, че ще доставят забавлението и комфорта, както винаги досега.