Американска финтех компания купува българската "Транзакт Юръп" за 30 млн. евро

GreenBox POS ще плати в кеш, а целта й е да разшири финансовите и разплащателните си услуги в Европа

Greenbox е публична компания от февруари 2021 г.
Greenbox е публична компания от февруари 2021 г.    ©  Pascal Bernardon
Greenbox е публична компания от февруари 2021 г.
Greenbox е публична компания от февруари 2021 г.    ©  Pascal Bernardon

Американската финтех компания GreenBox POS се е договорила да придобие българската "Транзакт Юръп" в сделка за 30 млн. евро. Новината съобщи купувачът в официален бюлетин до борсата NASDAQ, където се търгуват неговите акции. "Транзакт Юръп" е наследник на "Ти Би Ай кредит" - името беше сменено при предишната смяна на собствеността в компанията - през 2015 г. група физически лица купиха активите на компанията за бързи кредити от израелската "Кардам" в сделка за 9.9 млн. евро, като включваше и продажба на портфейла от проблемни вземания.

За целите на придобиването тогава бе основана компанията "Транзакт Юръп холдингс", която е съсобственост на пет физически лица от САЩ, Великобритания и Германия. Тогава тя придоби 100% от акциите на "Ти Би Ай кредит", с което компанията за бързи заеми окончателно преустанови дейност като такава и прие името на купувача. Новият собственик се насочи изцяло към услугите по обслужване на картови разплащания на търговци, предплатени карти, защитата им и риск мениджмънт, каквато е дейността и днес. Последният отчет в Търговския регистър е от 2019 г. и показва, че приходите й са били 47.5 млн. лв. при 65.1 млн. година по-рано. Печалбата е била 7.73 млн. лв. при почти 12 млн. година по-рано. Според съобщението за договорената сделка с GreenBox POS се посочва, че се очаква EBITDA да достигне 5 млн. долара през тази година.

В кеш, моля

Сделката сега е на значително по-висока цена, тя ще бъде платена в брой и идва с покупката на компанията от страна на GreenBox POS. Промяната ще трябва да бъде одобрена от БНБ, която е и регулатор на дейността на "Транзакт Юръп". Базираната в Сан Диего компания купувач е млада - създадена е през 2017 г. и разработва блокчейн платформа за разплащания и предлага и услуги, свързани със смарт контракти и stablecoins (криптовалута, обвързана например с долара). GreenBox е публична компания, като акциите й са на NASDAQ. Пазарната капитализация на финтех компанията е малко над 400 млн. долара при затварянето на борсите във вторник. Според последния отчет на GreenBox, който е за първото тримесечие на 2021 г., приходите са 4.8 млн. долара, но оперативните разходи са твърде високи и компанията отчита нетни загуби от над 13.3 млн. долара за периода януари-март. Според целите, заложени в отчета от началото на годината, компанията се цели да достигне 1.6 млрд. долара в обработени транзакции до края на 2021 г. и да достигне печалба преди лихви и данъци за годината (EBITDA) от около 24-26 млн. долара.

Защо българската компания

Според GreenBox покупката на българската "Транзакт Юръп" ще разшири значително бизнеса на американската фирма в Европа. "Транзакт Юръп" е лицензирана финансова институция и се регулира от ЕС. Освен това компанията има изградена мрежа за разплащания, тъй като е пълноправен член на картовите мрежи Visa, MasterCard и китайската UnionPay. В допълнение българската компания е част от схемата за разплащания SEPA. Със сделката Greenbox ще си осигури достъп до Европейската икономическа зона, се посочва в съобщението.

GreenBox POS е технологична компания, която разработва и предлага иновативни решения за разплащания, базирани на блокчейн. Основният фокус на компанията е да изгради портфолио от услуги базирани на блокчейн приложения, интегрирани в цялостен пакет от финансови продукти, способни да поддържат множество индустрии. Системите на компанията, базирани изцяло върху блокчейн, са предназначени да улесняват, записват и съхраняват практически неограничен обем токенизирани активи.

Заедно доволни

"Това е най-значимата придобивка досега за GreenBox и отваря вратите на компанията към европейския пазар," коментира в прессъобщение Бен Еррес, съосновател на GreenBox POS. "Придобивайки "Транзакт Юръп", GreenBox може бързо да се увеличи пазарния си дял в глобалното пространство за финансови разплащания. "Транзакт Юръп" представлява идеалната придобивка за нас, за да разширим глобалния си отпечатък и да продължим към целта си за постигане на устойчив растеж за нашите акционери. Очакваме с нетърпение да интегрираме екипа на "Транзакт Юръп" като част от семейството на GreenBox."

Васил Клаклов, главен изпълнителен директор на "Транзакт Юръп", също коментира в прессъобщение до медиите: "GreenBox е естествено допълнение към "Транзакт Юръп". Нашите лицензи и инфраструктура, съчетани с решенията, глобалната стратегия и технологичната платформа на GreenBox, ще създадат синергия, която може бързо да се мащабира на европейския пазар. Очакваме с нетърпение да се присъединим към екипа на GreenBox и да се превърнем във водеща глобална компания за разплащания."

Още от Капитал