"Капитал 100": Нов лидер и умерен спад в приходи и печалби през 2020 г.

Оборотите на стоте най-големи компании се свиват с 6.8% до 70 млрд. лв., показва новата класация, която ще излезе на 30 юли

Класацията на най-големите компании "Капитал 100" е първата детайлна снимка как големите и средни дружества в България са минали през пандемичната 2020 г. Финансовите данни за стоте местни гиганта показва, че ковид-ударът е свил приходите със 6.8% спрямо сравнително силната 2019 г. Свиването или пък растежът варира за всяка конкретна компания сред 300-те с оборот от над 100 млн. лв. Данните и анализът им ще станат видими в изданието на 30 юли, тогава ще стане известно и името на новата компания с най-големи приходи, която измества вечния лидер "Лукойл Нефтохим Бургас". Обобщено погледнато могат да се очертаят няколко числа и тенденции в новото издание:

  • Приходите на компании за горива, от енергетиката и транспорта падат с двуцифрени проценти заради международни цени и много слабо търсене.
  • Годината е силна за IT и фарма компании, куриери, онлайн търговци, производителите на олио, велосипеди и защитни ковид-изделия, както и за добиващите мед и злато.
  • Печалбите масово спадат в периода на пандемията. Сумарният резултат на стоте големи тази година е над 16% по-слаб от средно постигнатото от тези 100 компании предходната година. В по-задните редици - компаниите между 101 и 300, печалбите се смаляват само с 9%.
  • Видимо е държавното нахлуване в икономиката - през ББР, "Автомагистрали" и "Турски поток"


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал