Brunata OpTherma – Нови технологии за топлинно счетоводство

Brunata OpTherma – Нови технологии за топлинно счетоводство

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
1913 прочитания

"Бруната" ООД е компания с 30-годишен опит в топлофикационния сектор в България. Фирмата е пионер в областта на топлинното счетоводство и утвърден производител на абонатни станции за отопление и студ. Абонатните станции на "Бруната" са монтирани в повече от 10 страни.

Защо се налага смяна на водомерите и топломерите/разпределителите с нови дистанционни уреди

Новите технологии за комуникация са актуални и в областта на измерванията. IoT ("Интернет на нещата") все по-масово навлиза в дома ни и ни дава възможност евтино и точно да следим потреблението си и да постигнем допълнителна икономия на енергия. Повече от 25 години след въвеждането на топлинното счетоводство в България голяма част от съществуващите уреди са морално остарели и с изтичащ живот. Като алтернатива, новите технологии за комуникация осигуряват съществени предимства на клиентите - отчет без влизане в апартаментите, периодично отчитане и фактуриране на потреблението, непрекъснато наблюдение и анализи, проследимост и прозрачност на процесите.

Кога е наложително да сменим уредите

Голяма част от съществуващите измервателни уреди са на повече от 10 години, технологично остарели и не подлежат на последващо обслужване. Всичко това означава, че смяната на старите уреди предстои и сега е моментът за въвеждане на новите технологии. Този въпрос е законово регулиран с последните изменения в Закона за енергийната ефективност и Закона за енергетиката, които изискват от 1 януари 2027 г. дистанционното отчитане да стане задължително за всички абонати с уреди за дялово разпределение. Много важно изискване е водомерите за топла вода да могат да се отчитат от фирмата за дялово разпределение, което предполага, че те трябва да са модел, използван от топлинния счетоводител.

OpTherma - последно поколение уреди за топлинно счетоводство от "Бруната"

Марката OpTherma на "Бруната" ООД включва пълната гама дистанционни уреди за топлинно счетоводство - радиаторни разпределители, водомери, апартаментни топломери и електронни радиаторни термостати с Bluetooth и Zigline.

С уредите OpTherma новите технологии са достъпни както за новите, така и за старите жилища. Дистанционното отчитане позволява прозрачност на информацията, а оптимизацията на потреблението може да бъде постигната в комбинация с техническа поддръжка и онлайн контрол на работните параметри на абонатната станция. Това позволява постигането на детайлен поглед върху потреблението както на отделните клиенти, така и на цялата сграда. Технологиите, с които работят уреди OpTherma, са LoRaWAN и wM-Bus. И двете технологии използват свободния радиодиапазон 868 MHz в Европейския съюз. Могат да се интегрират както във фиксирани мрежи, така в walk-by решения.

Голямото предимство на уредите OpTherma е, че работят с отворен протокол за четене OMS (отворен стандарт за измерване). По този начин за разлика от конкурентни продукти, които работят със затворен протокол, съществува възможност за смяна на топлинния счетоводител, без да е необходима смяна на уредите.

"Бруната" ООД е компания с 30-годишен опит в топлофикационния сектор в България. Фирмата е пионер в областта на топлинното счетоводство и утвърден производител на абонатни станции за отопление и студ. Абонатните станции на "Бруната" са монтирани в повече от 10 страни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.