Philip Morris International иска забрана на продажбите на цигари до десетилетие

Компанията щe спрe бранда Marlboro във Великобритания до 2031 г.

Яцек Олчак
Яцек Олчак    ©  Philip Morris International
Яцек Олчак
Яцек Олчак    ©  Philip Morris International

Тютюневият гигант Philip Morris International се обяви в подкрепа на идеята цигарите да бъда забранени до десет години. Производителят планира в същия период да спре и предлагането на най-разпознаваемата си марка - Marlboro, във Великобритания. Амбициозната идея беше обявена от изпълнителния директор на групата Яцек Олчак в интервю за The Mail on Sunday.

Според мениджъра цигарите трябва да бъдат забранени след време, както колите с двигатели с вътрешно горене. "Цигарите ще изчезнат. Първият избор на клиентите е, че трябва да откажат пушенето", смята изпълнителният директор на групата. "Ако не могат да направят това, то тогава вторият най-добър вариант е да им предоставим по-добра алтернатива", добавя Олчак. Според него при правилните регулации и информационни кампании целта може да бъде постигната до десетилетие в някои държави.

Яцек Олчак оглави Philip Morris International през май, като още тогава обяви, че компанията ще се стреми над половината от приходите й да идват от продукти, различни от цигарите. По-рано през месеца производителят на Marlboro извън САЩ придоби британската фармацевтична компания Vectura в сделка за 1.44 млрд. долара.

Philip Morris International е отделна компания от американската Philip Morris. Базираната в Ричмънд, Вирджиния, група е част от тютюневата корпорация Altria Group. Phillip Morris International се отделя през 2008 г., като оттогава започва стратегия към алтернативни продукти на традиционните цигари.

В същото време групи за борба с пушенето във Великобритания разкритикуваха действията на гиганта, като обвиниха тютюневите компании, че се опитват да се позиционират като антицигарени, докато продължават да продават такива продукти, съобщи The Guardian.

Британското правителство също има план за кампания за масово отказване от цигарите, като целта е това да се случи до 2030 г., а в Шотландия до 2034 г. Властите искат процентът пушачи да падне под 5. Според доклад на Министерството на здравеопазването в момента 14% от британците пушат. В същия документ се казва, че през тази година цигарите ще са отговорни за смъртта на повече хора от коронавируса.