Новият брой:
Чудото на езика

Облачните услуги са в основата на успешния бизнес модел

За превзетите върхове и посрещнатите предизвикателства на HeleCloud през погледа на Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на технологичната компания

Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на технологичната компания
Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на технологичната компания
Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на технологичната компания
Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на технологичната компания
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Стефан Бумов е съосновател и главен оперативен директор на технологичната консултантска компания HeleCloud. Основател и бивш изпълнителен директор на аутсорсинг компанията Sofica. Бивш председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Съосновател на Асоциацията за иновации, бизнес върхови постижения, услуги и технологии (AIBEST) и член на УС на Британската българска бизнес асоциация (BBBA).
Визитка

Стефан Бумов е съосновател и главен оперативен директор на технологичната консултантска компания HeleCloud. Основател и бивш изпълнителен директор на аутсорсинг компанията Sofica. Бивш председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Съосновател на Асоциацията за иновации, бизнес върхови постижения, услуги и технологии (AIBEST) и член на УС на Британската българска бизнес асоциация (BBBA).

Създадена през 2016 г. в Лондон, превърнала се в един от най-бързо развиващите се стартъпи във Великобритания, с офиси в Лондон, Хага и София, над 120 души екип и над 150 големи международни клиенти от най-различни сектори. Така накратко изглежда консултантската технологична компания HeleCloud, която помага на своите клиенти да изградят успешен бизнес, ориентиран към бъдещето, стъпвайки на предимствата на облачните услуги - от финансовата ефективност, през оперативната гъвкавост до ускоряването на иновациите. Шест години след основаването си постоянна цел на HeleCloud продължава да бъде успешната дигитална трансформация за клиентите и използването на облачни технологии като ключов елемент за постигането ѝ.

За успехите и предизвикателствата на трудната 2020 г. и изпълнената с надежди 2021 г. говори Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на HeleCloud.

Г-н Бумов, какво промени пандемията в бизнес модела на HeleCloud? Пред какви предизвикателства бяхте изправени и как се справихте с тях?

Още преди години облачните технологии се наложиха като общоприета платформа за правене на бизнес в западноевропейските държави, докато в България те бяха все още предизвикателство за модерните компании. HeleCloud бе създадена именно като отговор на това и с цел да помогне на организациите да изградят подходящата за тях облачна стратегия.

Трудната 2020 г. се оказа катализатор за по-нататъшна дигитализация на бизнес процесите и въвеждането на облачна технология с още по-бързи темпове. Наред с преминаването към работа от дома и принудително дистанционно обучение се засили интересът на бизнес клиентите към облачните технологии поради нужда да съхранят масивите си от данни, да преустроят дейността към отдалечена форма на работа, да използват машинно обучение за конкретен проблем и др.

Самият профил на компанията ни е конфигуриран по начин, който да предлага истинска трансформация като цялостна услуга за приложения, данни, сигурност и инфраструктура за предприятия от всякакъв мащаб, за да установят облачна визия и да изпълняват облачни стратегии посредством уникална методология, която наричаме Cloud Roadmap. Тя включва изучаване в дълбочина бизнеса на клиента и съвместно разработване на дългосрочна визия и стратегия за осъществяване на целите му, улесняване на преминаването към публични облачни услуги и тяхното пълноценно използване. Правим оценка кои системи и услуги на клиента могат да бъдат оптимизирани чрез облака, какъв софтуер, ИТ платформи и обхващаме всички процеси, инфраструктури, сигурност и управление. Методологията Cloud Roadmap позволява гладко, интелигентно и икономически ефективно преминаване към публични облачни услуги и по-нататъшното им използване.

Какви бяха основните ви постижения през последната година?

Нашата стратегия е да се развиваме бързо и да се адаптираме към заобикалящата среда, но този процес да се случва по устойчив за компанията и клиентите начин. Това означава постоянен ангажимент да предоставяме изключителна стойност на клиентите, да помогнем да се адаптират и да внесат иновации, базирани на водещата технология, предоставена от платформата Amazon Web Services (AWS), и допълнена с нашите професионални услуги, инфраструктурно инженерство, разработка на облачен софтуер и управление на предложени услуги.

Именно през 2020, във време на значителен интерес и инерция за облачните услуги на AWS, постигнахме статут на Premier Consulting Partner в най-високото ниво на партньорската им мрежа, като признание за техническите възможности на HeleCloud в средата на AWS. Друго много важно за нас признание е акредитацията AWS Financial Services Competency за помощта на HeleCloud на финансови институции да се трансформират, иновират, оптимизират и развиват по сигурен и рентабилен начин, базиран на платформата AWS. Amazon Web Services призна и начина, по който сме изградили своя модул за сигурност и съответствие, и компанията вече е официален партньор на AWS Security Hub.

Отново през пандемичната 2020 г. HeleCloud като AWS партньор регистрира повишение на приходите със 70%. Ако има някаква тайна за бързия ни ръст, тя е в балансираната комбинация от придобивания на иновативни компании и органичен растеж.

Признание за бързия общоевропейски растеж и дълбочината на техническия опит на HeleCloud беше отличието в категорията "Растеж под 10 милиона" под Thames Valley SME 100 Growth Index, постигнат само за четири години след създаването на компанията.

HeleCloud придоби няколко компании през последните няколко години. Как това се вписва в стратегията ви?

През 2019 г. удвоихме бизнеса си по размер и придобихме OlinData, холандски AWS партньор. След това HeleCloud придоби и облачната компания за разработка на софтуер в облака DataStork, с което разширихме не само предимствата на съвместно разработената си клиентска база и опита в областта на изкуствения интелект, но и машинното обучение (AI/ML). Тази година назначихме и нов главен технически директор - Уолтър Хек, който беше изпълнителен директор на OlinData.Именно такива примери показват, че придобиванията за нас не са самоцел, а инструмент, с който да надградим не само екипа и нашето ноу-хау, но и услугите, които предлагаме.

Разрастването на компанията е в унисон с стремежа да се утвърдим като водещ доставчик на интегрирани облачни консултантски услуги за европейския бизнес, като предоставяме необходимата среда, инструменти, умения, ноу-хау и оперативни възможности за предприятия и организации от средния пазар на платформата AWS. Това, от една страна, ни позволява да разширим дейността си на нови пазари и да отворим нови бизнес хоризонти пред компанията и пред екипа, за да получават клиентите ни постоянно най-доброто и най-качествено обслужване. От друга страна, всеки бизнес, който се фокусира върху своите данни и иновации с помощта на услугите ни, бързо получава собствено пазарно предимство като лидер на утрешния ден.

Вашата компания оперира основно на външни пазари, но голяма част от екипа ви се намира в България. Защо избрахте тази бизнес формула и има ли добре развити кадри в България, които да работят в тази сфера?

За кратките шест години съществуване извървяхме дълъг път. Започнахме с екип от 5 служители - в Лондон и София, днес имаме общо 120 служители, от които 80 се намират в софийския офис, а останалите са разпределени в Лондон и Хага. Въпреки че гледаме навън за експанзията си, ние продължаваме да инвестираме и да вярваме в българския талант.

HeleCloud съдейства на бъдещата работна сила чрез партньорство с образователни институции и подкрепа на младежи за постигане на собствен успех в кариерата. В динамично променящата се бизнес среда е важно бъдещите специалисти да са усвоили най-иновативните технологии и наша мисия е да изграждаме мостове между реализиралите се представители на бизнеса, които да предават натрупания опит на младото поколение.

Мога да посоча няколко примера в тази посока. HeleCloud създаде и развива няколко успешни години съвместна образователна програма със Софийския университет "Св. Климент Охридски " и Факултета по математика и информатика. В допълнение на това заедно със Софтуерния университет (SoftUni), най-големия център за обучение на софтуерни инженери в Югоизточна Европа, стартирахме курс за обучение по архитектура на инфраструктурата на AWS.

Това лято разработихме първата по рода си "облачна" стажантска програма, която нарекохме Helevator. Тя дава възможност на талантливи студенти в областта на програмирането да натрупат практически опит в разработка на софтуер и дистрибутирани системи с висока скалируемост и да стартират кариерата си. Стажантите с най-добри резултати от Helevator получават възможността да стартират работа в HeleCloud и да се докоснат до разработената от компанията уникална методология Cloud Roadmap за оценка и оптимизиране на системи и услуги на клиента чрез облака. Поради големия успех на програмата през есента ще направим и второ издание, което ще се фокусира върху CloudDevOps обучение.