Crocs съди 21 компании за копиране на дизайна на известните й обувки

Сред фирмите под прицел са и Walmart и Skechers

Американският производител на обувки Crocs завежда дела срещу 21 компании, които са нарушили интелектуалната му собственост. Според базираната в Колорадо група "отличителният странен дизайн" на обувките й е бил копиран от различни вериги. Сред тях най-голямо впечатление правят имената на хипермаркети Walmart и производителя на маратонки Skechers.

В подадените по-рано през месеца документи до Международната търговска комисия на САЩ се казва, че дизайнът на Crocs е "умишлено и често копиран". От компанията искат разследване на голям брой нелегално внесени в страната обувки, които споделят големи прилики с нейните модели. "Изключително важно е да запазим култовото ДНК на Crocs. Няма да толерираме нарушаване на интелектуалната ни собственост или опити за печалба на гърба на инвестициите, които сме направили в нашата марка", се казва в изявление на вицепрезидента Даниел Харт, който е и директор по правните въпроси в Crocs.

Компанията се бори с фалшификатите на продуктите си от години, но през последните месеци ускори кампанията заради популярността на бранда си. "Целта на делата срещу гиганти като Walmart е да изпрати сигнал към останалите, които обмислят да копират обувките й. Имитациите са голям бизнес и имат сериозно отражение върху бизнеса на Crocs", заяви пред AP Нийл Сондърс, управляващ директор на анализаторската компания GlobalData Retail.

Обувките на Crocs първоначално са измислени като най-удобни за плаване с лодка, но бързо намериха приложение и в ежедневието на хората. Моделите се радваха на огромен успех в началото на този век, преди продажбите им да се сринат по време на финансовата криза. Впоследствие обаче те се завърнаха като попкултурен феномен, след като много знаменитости започнаха да ги носят, включително и на тазгодишните награди Оскар. Приходите на компанията за второто тричесечие на 2021 г. достигат 640 млн. долара, повишение от 93% спрямо същия период на миналата година. През последната година акциите на компанията са скочили с 260%. Експерти смятат, че пандемията и причиненото от нея задължително стоене вкъщи седи зад повторната популярност на отличителните обувки. Изпълнителният директор Андрю Рийс прогнозира, че оборотът за цялата година ще е нагоре с 65%. Неотдавна от компанията обявиха, че дигиталните продажби са нараснали с 25.4% през второто тримесечие и вече са една трета от общия оборот на Crocs.