Трудът и мотивацията са съществена част от успеха на "Фрамар"

Рамела Сакъз е търговски директор на "Фрамар Холдинг" АД – компанията, която управлява аптеки "Фрамар" и онлайн портала www.framar.bg

Рамела Сакъз, търговски директор на "Фрамар Холдинг" АД
Рамела Сакъз, търговски директор на "Фрамар Холдинг" АД
Рамела Сакъз, търговски директор на "Фрамар Холдинг" АД
Рамела Сакъз, търговски директор на "Фрамар Холдинг" АД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кои са съвременните тенденции пред една от най-динамично развиващите се аптечни вериги? Как COVID-19 кризата се отрази на аптечния бранш и кои са добрите практики, които ще останат? Накъде поема "Фрамар" и каква е визията на Рамела Сакъз за предизвикателствата пред аптечния бранш за 2021 г.?

Как се отрази COVID-19 кризата на аптечния бранш и в частност на аптеки "Фрамар"?

Епидемията COVID-19 бе едно от най-сериозните предизвикателства в историята на компанията. Наложи се за броени часове да изградим план за работа в извънредни условия, който да проработи на всички нива - офлайн, онлайн, с максимална грижа за екипа и отговорност към клиентите ни. Предизвикателствата не бяха никак малко. Няма да се спирам конкретно на всички проблеми, с които се сблъскахме. Когато всички те са вече зад гърба ни, отчитаме само хубавите неща, които ни се случиха - в процеса на разрешаването на трудните казуси ние със сигурност станахме по-мъдри и по-силни.

Ще си позволя да коментирам някои от основните акценти на изминалата година и половина.

Огромен ръст на онлайн аптеката, който успя да надмине и най-смелите ни прогнози. Имахме дни с по над 3000 заявки за цяла България. В условията на локдаун пазаруването онлайн е едно от логичните решения за всеки клиент без алтернатива. Успяваме да запазим част от този ръст и в следващите месеци и да вкараме нарастването в рамки, които позволяват регулиране на обслужването и доставките. Свикнахме да работим на високи обороти, защото обстоятелствата го изискваха.

Ситуацията във физическите аптеки не беше по-различна, всички помним опашките от стресирани хора. Пациенти имаха нужда не само от конкретни продукти, а също и от съвет, подкрепа. Реално предизвикателство за фармацевтите на "Фрамар", които трябваше да работят в напрегната обстановка.

Кои са промените, които се наложи да направите в компанията? Кои от тях ще се окажат трайни?

В условията на създалите се форсмажорни обстоятелства се наложи много бързо да се реорганизираме и да мобилизираме целия екип на "Фрамар". Срещнахме абсолютно разбиране и съдействие от страна на нашите колеги. Без тях нямаше да се справим. Реформирахме логистичната верига по всички направления, за да отговори на по-високите обеми. Изградихме гъвкава структура, в която да осигурим съдействие за най-засегнатите сектори от работния процес. Целият процес съвпадна с интеграцията на наша собствена ERP система. Получи се интересна комбинация от събития.

Трайна ще се окаже насоката към все по-високотехнологични решения, които заместват или улесняват човешкия труд. Това е и едно от нашите направления на развитие - в търсене на пресечната точка на електронната търговия, AI технологиите и изискванията на динамично развиващия се онлайн и физически фармацевтичен сектор.

Какви са тенденциите за развитие и посоки на фармацевтичния бранш в България?

Както се отнася за всяка друга сфера, така и при фармацевтичния бранш най-важни са иновациите и дигиталните решения в посока на бърз и лесен достъп на пациента до лекарствени средства и специализирана помощ. Ще се опитам да предвидя някои от глобалните тенденции, които скоро ще видим и в България.
По-прецизният контрол върху качеството на продуктите и спазването на регулациите за безопасност е важен за потребителите. В изминалите години е имало фрапиращи случаи на незаконна търговия с лекарства по лекарско предписание онлайн, както и нелегитимни (нерегистрирани в БАБХ) хранителни добавки, които открито се рекламират. Отговорността за безопасността е важно предизвикателство към фармацевтичните компании с висок стандарт.

Регулирана онлайн търговия с лекарства по лекарско предписание - така хората от райони без физическа аптека ще имат достъп до необходимите за здравето им лекарствени средства. Възможно най-простото решение за районите без аптека. Но за да се случи, е необходима не само законодателна промяна, но и ново ниво на грамотност и отговорност на потребители и доставчици. Работим в тази посока с желание нещата да се случат в полза за пациентите от цялата страна.

Електронно здравеопазване и край на хартията - последните години доказаха нуждата от компетентни решения в тази област, които са подкрепени от съвременни технологии за размяна и съхранение на информация. Можем да бъдем smart и да е лесно - последните месеци го доказаха - електроннитe рецепта и досие най-накрая са факт.

Все по-осезаемо окрупняване на аптеките в България - ще получат своя ръст участници с концепция за развитие и потенциал да кажат нещо ново и да предложат иновативни услуги. Хората подкрепят марките с послание и ясна идентичност - стандарти, на които във "Фрамар" държим.

Човешкият фактор и нуждата от млади специалисти. Проактивно съдействаме на Медицински колеж - Стара Загора, в обучението на помощник-фармацевти. Аптеките ни в цялата страна са готови да приемат млади специалисти на стаж, а идеята ни е да задържим поне част от тях при нас. По-възрастните колеги са щастливи да споделят своя опит и познания и да създадат приемственост. Образованието и практиката винаги трябва да вървят ръка за ръка.

Във "Фрамар" работим с огромно портфолио от продукти - лекарства, козметика, хранителни добавки, здравословни храни и напитки, медицински изделия и иновативни продукти. България тепърва ще става равноправен участник в световния пазар на здравни продукти и услуги. Очаквам влизането на нови участници на пазара, българският потребител трябва да има правото да избира от широк асортимент от качествени и наложени продукти с послание и визия.

Какво ново във "Фрамар"?

Продължаваме с развитието на аптечната верига, като най-новата аптека "Фрамар" ще бъде открита в град Русе. В план са нови обекти в други градове на Североизточна България. Навсякъде ни приемат добре и с интерес, което е страхотна атестация за разпознаваемостта на марката. Новият ни логистичен център в Стара Загора ще стане и основна база за онлайн аптеката - с възможност за лесна логистика и достъп на куриери. Планираме той да обслужва и нуждите на веригата в близките 7 години. След това ще се появят и регионални депа, които ще покриват областите с висока концентрация на аптеки "Фрамар".

В процес на преговори сме с чужди партньори за съвместна работа и излизане на чужди пазари с иновативни продуктови и технологични решения - сериозно предизвикателство за нас. Времето ще покаже, че трудът и мотивацията ни са съществена част от успеха ни.