Най-голямата компания в България вече не е "Лукойл Нефтохим", а "Аурубис"

Новата класация "Капитал 100", която излиза на 30 юли, показва кое дружество как е преминало през ковид кризата

Темата накратко
  • Средно приходите на фирмите в топ100 падат с под 7%, по-голямо е свиването при печалбите.
  • Растат IT и фарма компании, куриери, онлайн търговци, но има огромни минуси при енергийните фирми.
  • Вижда се "нахлуване" на държавата в икономиката, както и огромни загуби в държавни дружества

Медодобивният комбинат в Пирдоп е построен преди над 60 години, но през 2020 г. за първи път в новата корпоративна история на България става най-голямата компания в страната по приходи. В COVID годината вечният гигант "Лукойл Нефтохим Бургас" е изместен от лидерското място. Тази рокада става видима в новата, 15-а по ред класация на големите компании "Капитал 100", която излиза на 30 юли в онлайн и хартиено издание (виж карето).

Днес германската "Аурубис България" генерира 5.4 млрд. лв. оборот, като постигнатият ръст на приходите е и благодарение на добрите международни цени. Докато бургаската рафинерия на "Лукойл" топи бизнеса си с над 50%, пак заради глобални фактори като ниски цени и слабо потребление заради ковид затварянията. Приликата във водещия дует е, че и двете са бивши държавни предприятия, приватизирани в края на 90-те години, и в двете е инвестирано. Те тръгват от различен старт - през 1998 г. приходите на рафинерията са цели 1.6 млрд. лв., а на завода в Пирдоп едва 221 млн. лв. Голямата разлика е, че "Аурубис" трайно отчита добри печалби и съответно плаща корпоративен данък тук, докато "Лукойл Нефтохим" има години с гигантски загуби и съмнения, че премества печалба към свързани дружества от групата в чужбина. Големите минуси може да останат в историята още тази година, защото рафинерията започва да работи на принципа на ишлеме. Средносрочно погледнато, търсенето на мед изглежда гарантирано - заради влагането на метала в нови зелени сектори на бизнеса като електромобили и ВЕИ, докато преработването на петрол ще е все по-неатрактивна ниша заради целта на Европа да премине към е-автомобили.

Изводите от класацията

Новината за нов шампион в "Капитал 100" идва заедно с голяма порция данни и анализи на 300-те най-големи компании по приходи. Най-общо това е извадката на българския бизнес с приходи над 100 млн. лв. през 2020 г.

Първият, при това приятен извод, е, че COVID-19 не е ударил с изключително силно големите дружества и повечето са се адаптирали към новата реалност. Приходите на топ 300 компании спадат с 5% до 104 млрд. лв. При местните гиганти в стотицата понижението е малко по-дълбоко - 6.8%. Но снижението се дължи най-вече на минусите при търговците на горива и ток. А и в миналото е имало много по-тежки години, например световната финансова криза сви приходите на местната стотица за 2009 г. с цели 17%.

Годината не е усетена равномерно от компаниите от различните сектори (виж таблицата). Най-силен е ударът по споменатите вече енергийни дружества. Но сред загубилите много бизнес са и транспортните фирми, и шивашките предприятия на луксозни дрехи.

Има и друг полюс - на растящите сектори или нишови играчи. Най-устойчиво през годините се развиват IT и аутсорсинг компаниите. В групата на нишовите шампиони са куриерите, някои фарма компании, част от онлайн търговците, производители на велосипеди и на ковид продукти като маски и защитно облекло. Заради високи международни цени пораснали приходи имат и производителите на олио и добиващите мед и злато.

А най-смущаващият извод от класацията за 2020 г. е все по-агресивното държавно навлизане в икономиката - през ББР, "Автомагистрали", "Турски поток", "Монтажи". То отглежда еднократни любимци на властта, а не устойчиви конкурентни предприятия.

Изливащите се бюджетни пари покрай магистрала "Хемус", язовири, свлачища, дълбаене на Варненското езеро и най-вече прокарването на газопровода "Турски поток" напомпва строителния сектор дори в ковид годината. Там ръстът в приходите на големите компании е с бомбастичните почти 40%. Всички те, с три миниатюрни изключения в строителния топ 30, работят инфраструктура по разпределени от държавата средства, най-често на тъмно.

Заразени печалби

По-големият проблем в корона годината е, че печалбите спадат. Сумарният резултат на стоте компании в класацията тази година е над 16% по-слаб от средно постигнатото от тези 100 компании през 2019 г. В по-задните редици - компаниите между 101 и 300, отчетеният положителен финансов резултат се смалява само с 9%. В тази група и минусите са по-малки.

Гигантските загуби през 2020 са при бургаската рафинерия (над половин милиард лева) и държавните компании, където топлоцентралата "Марица-изток 2" затъва с още 330 млн. лв. Средното понижение на стоте компании е по-слабо с 16% спрямо предходната година точно заради тези огромни минуси.

С напредването на 2021 г. оптимизмът е обхванал както анализатори и местни и международни институции, така и представители на бизнеса. Всички те чертаят силни ръстове на приходи и икономика, които да наваксат пропуснатото миналата година. Дотук числата също потвърждават тенденцията - безработицата пада, износът расте, приходите от данъци също.

"Капитал 100": Кога и къдеКласацията К100 е част от абонаментния план "Капитал PRO". Всички читатели с такъв абонамент ще имат достъп до изданието на 30 юли.

Изданието ще се продава и в търговската мрежа, където ще може да бъде открито след 30 юли - в магазините Inmedio, както и във веригите "Фантастико", OMV и Lukoil. Цената на списанието е 59 лв.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат и от сайта на "Капитал."