Goldman Sachs купува NN Investment Partners за 1.6 млрд. евро

Това е най-голямата сделка за банката, откакто Дейвид Соломон пое управлението ѝ през 2018 г.

Goldman Sachs договори придобиването на компанията за управление на инвестиции на нидерландския застраховател NN Group, NN Investment Partners (NNIP), за 1.6 млрд. евро. Това е най-голямото придобиване за американската банка, откакто Дейвид Соломон стана неин изпълнителен директор през 2018 г. Сделката за NN Investment Partners, управляваща активи за 335 млрд. долара, значително ще засили присъствието на Goldman Sachs в Европа, като ще удвои управляваните от банката активи на континента до 600 млрд. долара, изчислява Reuters.

Придобиването представлява най-пресният пример за засилващата се тенденция на консолидация на индустрията. То е част от стратегията на Соломон да разшири дейността на банката към сфери, които печелят от редовни такси, като управление на активи и богатство, за да се намали зависимостта ѝ от по-волатилното търгуване с акции и облигации.

Goldman Sachs Asset Management (GSAM), която управлява активи на стойност 2.3 трлн. долара, изпревари в наддаването за NNIP базираната във Франкфурт DWS, съобщава Financial Times. UBS Asset Management, Janus Henderson и американският застраховател Prudential Financial са имали интерес към сделката.

Компаниите за управление на активи глобално търсят разширяване, за да защитят печалбите си от повишаващите се разходи и спадащите такси. Соломон заяви, че ръководената от него банка със сигурност ще разгледа и други възможности за придобивания.

10-годишно стратегическо партньорство

190 млрд. долара от активите, управлявани от NN Investment Partners, са на застрахователната компания майка NN Group. Сега оперирането с тях ще бъде поверено на GSAM като част от 10-годишно стратегическо партньорство, договорено в допълнение към придобиването. NNIP има повече от 900 служители в 15 страни, които ще станат част от GSAM при завършване на сделката.

Придобиването е в унисон с растящите очаквания на клиентите на Goldman Sachs за социално отговорно инвестиране, тъй като NN Investment Partners има силни позиции в инвестирането в зелени облигации и акции с ползи за обществото и устойчивото развитие, коментира Соломон.

Goldman отчете рекордни приходи от дейността си на управление на активи през второто тримесечие, но само една четвърт от тях са от клиенти - именно тази част от бизнеса си банката цели да засили. По-големият дял от приходите е генериран от инвестиции със собствен капитал.

Разделянето с NNIP ще подобри съотношението на NN Group по европейската директива за застрахователна дейност, позната като Платежоспособност II, със 17 пр. п., а допълнителният капитал ще бъде използван за придобивания или допълнителна възвращаемост за акционерите.

Очаква се сделката, обект на регулации и други условности, да бъде изпълнена до края на първото тримесечие на 2022 г., става ясно от изявлението на Goldman Sachs.