К: Бизнес | Износът пак вдигна цената на тока, БТК ще има нов директор

И още: България е в топ 3 по евтин алкохол в Европа, инфлацията в Германия ще удари 27-годишен рекорд през август

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Нов скок в цената на тока. Износът е на рекордни нива

След като през миналата седмица борсовата цена на електроенергията се задържа около 200 лв./мВтч, от началото на тази има нов скок. Постигната днес стойност на пазара "Ден напред" е 241.18 лв./мВтч. Това е най-високата стойност от 11 август насам, въпреки че сега има много по-голямо предлагане на ток. Конкретно спрямо 11 август за 31-ви на борсата е изтъргувана с 15% повече електроенергия. Реално търсенето на ток е продиктувано основно заради износа, докато вътрешното потребление е сравнително стабилно и в стандартните рамки. В определени часове днес например износът достигна 1600 мВтч при около 4200 мВтч потребление в страната. Което означава, че 25% от произведеното електричество се изнася. Най-често това става по сключени дългосрочни договори през август на цени около и под 200 лв./мВтч.

Атанас Добрев напуска БТК

Главният изпълнителен директор на БТК Атанас Добрев ще напусне поста си в края на ноември, става ясно от имейл, разпратен до служителите на компанията през миналата седмица. За момента не е ясно кой ще бъде неговият наследник. Напускането на Добрев не е изненадващо предвид смяната на собствеността на компанията към United Group, която завърши през миналата година. Добрев е начело на БТК от юни 2013 г., когато компанията още беше собственост на фирми около Цветан Василев и VTB Capital, подразделение на руската банка ВТБ. Впоследствие телекомът стана мажоритарна собственост на Спас Русев през 2016 г., а в края на 2019 г. бе обявена сделката с United Group, която приключи в средата на 2020 г. Добрев беше начело на компанията осем години, през които се смениха три собственика.

Число на деня:

13.6%

е годишната промишлена инфлация в България през юли по данни на НСИ. В преработващата промишленост най-голямо е увеличението на производствените цени на основните метали - 39%, докато на другия полюс със спад от 1.5% са текстилът и текстилните изделия, без облекло. В сравнение с юни цените на производител в промишлеността са се покачили с 3%, като най-значителен е ръстът в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (7.6%).

Икономическите настроения в еврозоната леко са се влошили

и все пак са на исторически високо ниво. Индикаторът, който ги измерва, леко се е понижил през август - до 117.5 пункта, което е малко под рекорда от 117.9 през юли. Настроенията се променят в посока надолу за пръв път от януари, а причината сега е разпространението на делта варианта на COVID-19, което налага някои ограничителни мерки в държавите от валутния съюз.

Инфлацията в Германия ще удари 27-годишен рекорд

Още един ефект от бума на потребителските разходи, нулевите лихви, които стимулират разходите, но и от промяната във времето - инфлацията в Германия се очаква да достигне 27-годишен връх през август. Предварителните оценки са за 3.9% за този месец. Високият темп се дължи и на ниската база от миналата година заради затваряне на икономиките.

ПАЗАРИ

На този фон индексите в Европа леко се понижиха по време на днешната борсова сесия - германският DAX 30 е леко над нулата, френският САС40 е с 0.16% нагоре.

Ураганът Айда доведе до поскъпване на природния газ в САЩ - цената му мина 4.4 долара/BTU (британската термална единица) за първи път от 2018 г. насам.

Графика на деня

България е на трето място по евтин алкохол в ЕС, показват данните на Евростат за 2020 г. Цените на спиртните напитки, виното и бирата са по-ниски единствено в Румъния и Унгария. Най-скъпо пък е във Финландия, където цените са близо два пъти над средните за съюза (среден ценови индекс=100).

Още от Капитал