Формулата за успеха ни e, че сме иновационен партньор за нашите клиенти

Иван Иванов, изпълнителен директор на Scalefocus

Иван Иванов е член на борда на директорите на Scalefocus и изпълнителен директор на компанията от октомври 2020г. Има бакалавърска степен по компютърни системи и технологии от Техническия университет - София (2003 г.) и магистърска степен по информатика от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (2008 г.). Кариерата му започва през 2002г. като софтуерен разработчик и ръководител екип в "ПВД Финсофт". От 2007г. до 2012г. работи за компанията "Лоджикал Фактор България". В Scalefocus започва работа още от създаването ѝ през 2012 г., като преминава през различни мениджърски позиции. Преди да бъде избран от акционерите за изпълнителен директор, е заемал длъжността старши вицепрезидент, отговарящ за бизнеса за софтуерни услуги на компанията в Северна Америка.

Изминалата година беше предизвикателна за всички компании. Кои бяха най-сериозните препятствия пред вас и как ги преодоляхте?

Едно от най-големите предизвикателства за нас беше неизвестността в средата на миналата година, която недвусмислено ни показа, че тенденциите и изпълнението на плановете невинаги зависят от нас. Направихме редица промени в нашия бизнес модел, за да можем ефективно да отговорим на променените нужди на клиентите си и по този начин да ограничим афекта на кризата върху служителите си в дългосрочен план. Към днешна дата можем да кажем, че преодоляхме трудностите заедно благодарение на усилията и отдадеността на всички колеги и съм напълно уверен, че екипът на Scalefocus може да преодолее всяко бъдещо препятствие.

Какво научихте в годината, в която начините на правене на бизнес коренно се промениха? В каква посока се разви бизнесът ви? Наложи ли се да направите рязък завой спрямо плановете ви заради пандемията?

Последната година и половина затвърди убеждението ни, че едно от най-важните условия за поддържане на успешен бизнес с дългосрочна стратегия за развитие е да си адаптивен - към нуждите на клиентите си, към нуждите на хората в компанията и не на последно място към нуждите на обществото. В този смисъл за нас няма коренна промяна в стратегията ни за устойчиво развитие - като компания, която расте с много бързи темпове, ние постоянно сме в процес на еволюция и валидиране на решенията, които търсят нашите клиенти. Наскоро изградихме изцяло нов отдел, фокусиран върху създаването на повторяеми технологични решения и продукти, които могат да се преизпoлзват в различни индустрии. Интелигентните компонентизирани решения и автоматизацията са част от пътя към бизнеса на бъдещето.

С кое постижение на вашия екип се гордеете най-много през изминалата година?

Гордеем се с реакцията на целия екип на компанията към променящата се среда, която наложи много ограничения за бизнеса, но и за комуникацията между хората. Гордеем се с екипа, който навременно и ефективно създаде всички условия за работа от разстояние и адаптира работния процес, така че да не допуснем компромис в качеството на услугите и продуктите си. Гордеем се с колегите, които светкавично реагираха на пандемичната обстановка и в рамките на седмици създадоха "от нулата" приложението ViruSafe в момента, в който то беше най-необходимо. Гордеем се с всички хора в компанията - благодарение на тях Scalefocus е тук днес.

Как мотивирахте екипа си да се справи в трудната година?

Бих казал, че извънредните обстоятелства бяха катализатор да се развием по-бързо в посоката, която бяхме поели. Предлагаме на клиентите си услуга, която по качество не се различава от тази на най-големите международни компании, така че за нас е изключително важно да предложим и на колегите си преживяване в организацията, което следва най-добрите практики. Концепцията за работа от разстояние за нас не е само противоепидемична мярка, а възможност, от която колегите могат да се възползват дългосрочно. От друга страна, поддържаме атрактивни офис пространства, така че екипът да може да прекарва пълноценно време заедно - знаем, че добрите идеи и решения се раждат, когато сме заедно. И не на последно място, бяхме една от първите компании и в България, и в Северна Македония, която въведе система за гъвкави социални придобивки. В момента колегите могат да избират услуги, които отговарят на личните им нужди и предпочитания - от различни опции за медицински пакети, през домашно почистване и грижа за деца до развлекателни платформи и летни активности.

Каква е формулата за успех на ИТ пазара у нас и извън пределите на страната?

Работим на пазар, който не дели добрите решения на географски принцип. Формулата за успеха на Scalefocus e, че сме иновационен партньор за нашите клиенти - технологичните решения, които изграждаме, са средство за иновацията на техния бизнес модел и операции. За нас няма друг начин на работа, освен да влезем в детайл, да разберем конкретните нужди и изисквания и да предложим най-добрия възможен подход в дадената ситуация.

Как се промениха потребителите през последната година? Засили ли се лоялността в отношенията компания - клиент?

И в този аспект за нас нямаше съществена промяна. Клиентите търсят най-доброто съотношение между качеството на предлаганата услуга и цената ѝ и това е универсална формула. Ситуацията през последната година освен трудностите създаде и бизнес възможности - много компании осъзнаха нуждата от дигитална трансформация, за да отговорят на очакванията на потребителите и да изведат бизнеса си на следващо ниво. Лоялността се засили безспорно, но в ключов фактор се превърна доверието - клиентите търсят сигурност, че партньорът, който изберат, ще им предложи точното решение за конкретните им нужди.

Как се отрази пандемията на вашата кадрова политика? Как привличахте нови таланти и кое в компанията ви прави атрактивни за тях?

Ситуацията около ковид със сигурност доведе до редица промени в пазара на труда в IT сферата и го направи по-предизвикателен.

Част съм от Scalefocus от самото й създаване преди 9 години и за това време виждам как в компанията се развива култура, основана на взаимно уважение, споделяне на знания и опит, оценяване на постиженията, стимулиране на иновацията и развитие на таланта. Именно тази култура и ценности са това, което води и задържа хора в нашия екип.

Избрали сме да даваме максимална свобода на колегите, за да могат да реализират пълния си потенциал - за нас бързият кариерен растеж чрез развиване на таланта и уменията е характерен. Този подход надграждаме и с предоставяне на възможността за работа по интересни и предизвикателни международни проекти, като лидерите на всяко ниво са винаги близо до своите колеги и успяват да ги подкрепят и напътстват в професионалното им развитие, изграждайки по този начин силни и сплотени екипи.

Това са само част от причините хората да избират да работят с нас на всички нива - от начинаещи до професионалисти с години опит, които ни виждат като партньор, с който могат да продължат да надграждат. Също така работим да развиваме пазара на IT специалисти в България в дългосрочен план, участвайки в инициативи с училища, университети и чрез собствена академия, в която обучението е напълно безплатно и курсистите имат възможността да се учат в среда, която е максимално близка до тази на реалните проекти. Вярваме, че по този начин подпомагаме обществото, в което всички ние живеем, и заедно се движим напред.

В кои области виждате най-голям потенциал за развитие?

Стремежът към дигитализация на услуги и процеси категорично се запазва. Той беше ускорен от кризата с COVID-19 и в момента се движи с изключително бързи темпове. Промени се още и типът на търсенето на клиентите - те очакват готови и работещи решения в много по-кратки срокове. В момента в голяма част от проектите срок за доставяне на продукт или услуга от една година е неприемлив. Новата настройка на нашите клиенти и партньори беше катализаторът на това да въвеждаме иновации в методите си на работа още по-агресивно и да разработваме повторяеми технологични решения, които да преизползваме. Благодарение на тази гъвкавост успяваме да съкратим времето за изпълнение и същевременно с това да запазим безкомпромисното качество на услугите и продуктите, които предоставяме на нашите клиенти.