К: Бизнес | България взе още 300 млн. лв. дълг, разходите за труд растат най-силно в администрацията и болниците

И още: Токът пак скочи с 25%, европейските борси се възстановяват, музикалната компания Universal Music получи пазарна оценка 45 млрд. евро

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

България успешно пласира 300 млн. лв. десетгодишни ДЦК при 0.2% доходност

Интересът към аукциона е бил висок, като подадените поръчки са били за над 508 млн. лв., което съответства на 1.69 коефициент на покритие. По данни от финансовото министерство 84.3% от сумата е набрана от банки, 15% - от застрахователи, и минимална част - от други инвеститори. Доходността от 0.2% също е близо до рекордно ниските нива, като спредът спрямо аналогичните германски бундове е 53 базисни пункта. При първото пускане на емисията през февруари в началото на 2021 г. постигнатата доходност беше 0.14%, а при преотварянето през март офертите бяха отхвърлени от МФ. С това набраният дълг от началото на годината достига 1.3 млрд. лв. при заложен таван в бюджета от 4.5 млрд. лв. Досега служебното правителство не е дало официални индикации за намерения да излезе на международните пазари, но набирането на цялата необходима сума за покриване на планирания бюджетен дефицит само от вътрешния пазар е трудно постижимо.

Разходите за труд растат основно заради скок в държавни структури и болници

През второто тримесечие разходите на работодателите за наети се увеличават с 6.7% за година, отчете НСИ. Най-голям е скокът в сектор "Държавно управление" - 23.2%, като там влизат освен чиновниците и някои държавни и общински дружества, най-вече болници, така че част от обяснението вероятно са доплащанията за работа с ковид пациенти. Втори по ръст е сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа", където вероятно попадат и частните болници, а обяснението вероятно е същото. Трети по ръст е строителният сектор, където разходите растат с 13.4%. На другия полюс са частни сектори, в които дори има спад в разходите за труд: операции с недвижими имоти (-4.9%), транспорт, складиране и пощи (-2.2%) и финансови и застрахователни дейности (-1.2%).

Число на деня

147.17 евро за мегаватчас, или 25% по-скъп от вчера беше борсовият ток в България. Това горе-долу е нивото и в повечето европейски държави, като Полша остава най-евтиният пазар (111.44 евро/мВтч).

Universal Music направи най-голямото листване в Европа за годината

Цената на акциите на музикалната компания Universal Music скочи с 35% при дебюта на фондовата борса в Амстердам. Това е най-голямото листване в Европа от началото на годината. Книжата на компанията, която стои зад музикални изпълнители като Лейди Гага и Тейлър Суифт, се търгуваха на цена от малко над 25 евро за брой във вторник, което я оценява на 45 млрд. евро. През юни френският медиен гигант Vivendi получи подкрепа от акционерите да отдели Universal Music Group в самостоятелна компания.

Борсите се възстановяват от спада

Глобалните пазари се възстановяват от загубите в понеделник, докато анализаторите се опитаха да уверят клиентите, че Китай няма да изживее проблеми, подобни на фалита на Lehman Brothers. Европейските индекси на водещите борси в Лондон, Франкфурт и Париж се покачиха с около 1.5%, Уолстрийт също отвори с повишение. Доходността по облигациите на САЩ леко нарасна, а доларовият индекс се оттегли от едномесечния връх, който достигна в понеделник. Инвеститорите очакват да видят какво ще направят властите в Пекин, преди пазарите в континентален Китай да отворят в сряда след дългия празничен уикенд. Гигантът в имотния сектор Evergrande Group, който е в центъра на нарастващата криза, вече е пропуснал плащане към банките и в четвъртък трябва да плати лихви и главници по облигациите си.

НАЗНАЧЕНИЕ НА ДЕНЯ

Нови лица в УС на Уникредит Булбанк

Андреа Тониети (горе) и Велко Джилизов (долу) са новите членове на управителния съвет на най-голямата банка по активи в България - Уникредит Булбанк.

Андреа Тониети има над 20 години опит в сферата на финансите и управлението на човешките ресурси в италианската група Unicredit, като от ноември 2020 г. е директор "Човешки ресурси" в българската банка.

Велко Джилизов работи в Уникредит Булбанк от 1996 г. и преминава през различни позиции, свързани с вътрешен одит, управление на риска, правен и регулативен контрол, а от 2012 г. е директор на управление "Правно" в банката и дъщерните й дружества в страната.

Още от Капитал