"Еконт" и каузата "Знание": иновации в модерно обучение за бъдещето

Компанията и фондацията й инвестират в подготовката на децата за съвременния технологичен свят и работят за културната трансформация на Русе

"Еконт" и каузата "Знание": иновации в модерно обучение за бъдещето
"Еконт" и каузата "Знание": иновации в модерно обучение за бъдещето
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новаторски образователни проекти, иновации в модерно обучение за дигиталното бъдеще, инвестиране в развитието на науката и новите технологии, насърчаване на знанията. Това е само част от мащабната социална програма на най-голямата логистична компания в България - "Еконт".

Моделът й на сътрудничество с местни организации за развитие на децата, образованието и културата, намерил благоприятна почва в Русе, доказва безапелационно потенциала си. "Знанието е в основата на развитието на човека и

всички ученици следва да имат достъп до иновативно и модерно обучение,

за да растат подготвени в съвременния технологичен свят", казват от "Еконт". Така фирмата аргументира избора на една от програмите си - партньорството с "Училищната Телерик Академия", което продължава втора поредна година.

"Училищната Телерик Академия" е национална образователна програма на фондация "Телерик Академия", която подготвя учениците от 1-ви до 12-и клас за професиите на дигиталното бъдеще. Точно в нея "Еконт" видя възможност да разгърне мисията си - да подкрепя съвременните и иновативни форми на обучение, които имат силна практическа насоченост. Така се включи в академията с организирането на безплатни IT курсове за младежи в Русе.

Финансираното от "Еконт" обучение цели да подпомогне развитието на учениците и тяхната професионална реализация. Всички участници усвояват ключови дигитални умения и се запознават с едни от най-използваните технологии: HTML, CSS, JavaScript. По време на обучението учениците създават и интерактивни компютърни игри.

Школата е безплатна за учениците от 8-и до 12-и клас. Тази година занятията в нея ще започнат през ноември. И при разрешение от здравното министерство част от групите ще се обучават физически в офисите на "Еконт".

"Еконт" подпомага инициативи за нови подходи за обучение и развитие още от най-ранна детска възраст - от малките ученици в основни училища в Русе. Съвместната работа на фирмата с основно училище "Отец Паисий" е сред най-успешните примери за новаторство в образованието.

Русенското школо стартира

пилотна програма с "мисии"

- образование с теми и предизвикателства от реалния живот, което развива ключови умения на децата, а също променя цялостната култура на преподаване. Проектите са базирани на т.нар. дизайн мислене (от английски език - design thinking).

Новаторството и перспективата в тях бяха оценени от "Еконт", затова компанията финансира обучението по метода "дизайн мислене", а през тази година подкрепи и допълването му с обучение в STEM технологии и иновации.

"Ние намираме решение не само за една ситуация, а развиваме качества и умения, с които хората да имат успешно и стабилно бъдеще. Затова решихме да ангажираме децата в смислени проекти, създадени специално за тях, като цялостни учебни преживявания. По този начин искаме да помогнем и на учителите да развиват учениците си и да ги подготвят да бъдат успешни хора", подчертава Венцислава Николова, лидер на екипите "Подбор" и "Център за знание" в "Еконт".

Инвестиция на "Еконт" в развитието на децата и на страната е и неговата ежегодна стажантска програма. "В "Еконт" мечтаем да допринесем за бъдещето на България, като подкрепим младите хора, предоставейки им възможност за старт в динамична и предизвикателна среда", обясняват инициативата си от "Еконт".

Чрез програмата

децата стажанти, млади таланти, изследователи,

търсещи предизвикателства, могат да влязат в компанията, да кандидатстват в избран от тях екип от експерти и да се запознаят "отвътре" с бизнеса.

Тазгодишното издание на програмата в Русе бе открито през май и предложи активно и интересно лято на многобройните си малки участници.

С традиции и натрупан опит вече е и програмата "Знание и растеж", съвместна инициатива на фондация "Русе - град на свободния дух" и "Еконт". През юни тя отбеляза 5 години на успешна подкрепа на десетки проекти за развитие на града, запазването на културното му наследство, получаване и споделяне на знание.

"Знание и растеж" е поле за действие в сферата на образованието, науката, новите технологии, историята, личностното развитие. Програмата има за цел да разширява възможностите за достъп до знание и да подкрепи разгръщането на професионалните качества и умения на хората чрез събиране на знания, пречупени през призмата на практическия опит.

За петте изминали години в рамките на "Знание и растеж"

с над 400 000 лв. са финансирани 76 проекта

на 35 русенски организации, сред които културни институти, училища, детски градини, Русенският университет "Ангел Кънчев", неправителствени организации. В момента се работи по 7 проекта, които трябва да приключат до края на тази година.

Успешният ход на програмата не остави съмнение, че партньорството между двете фондации ще продължи и тази година. През юли те подписаха меморандум за сътрудничество и през септември се очаква да стартира новият конкурс.

Книгите, грамотността и четенето е другата кауза, за която "Еконт" се мобилизира през тази година. От юни офисите на компанията в цялата страна стават място за събиране на книги, които ще бъдат дарени на читалищни и училищни библиотеки в цялата страна.

Инициативата"Спаси книга",

която дава нов живот на книгите в подкрепа на грамотността, започна от Николай Падалски, локален партньор на "Еконт" в Русе. Вдъхновени от нея, я подеха офисите на "Еконт" в дунавския град, откъдето тя прерасна в национална акция.

Книгите се съхраняват, почистват и подготвят в складове в Русе и Разград. Около 1000 пратки с по 5-6 издания тръгват от тях всеки месец. До края на годината се очаква да бъдат изградени още 10 склада в големите градове в цялата страна, за да бъде облекчен достъпът за всички, които искат да даряват четива. "Ние в "Еконт" и занапред ще създаваме и поощряваме инициативи за грамотността на българите", отбелязват оттам.

Знанието за служителите на "Еконт" не е само в образованието. То се крие и в малките неща - например за това какво кафе пиеш и как то допринася за здравето и продуктивността ти. Ето защо "Еконт" подкрепя и бранда за кафе с русенски корени - Blue Bag. Защото във фирмата като ценители на качественото еспресо също застават зад каузата за промяна на нагласите на хората и към кафе културата. Заедно с Blue Bag "Еконт" създаде кобрандиран бленд, който се предлага в административните офиси на компанията и като комплимент към клиенти.

След успешната си дейност "Еконт" е пред

ново предизвикателство.

От тази есен тя и "Заедно в час" започват съвместна национална кампания за набиране на средства и подобряване на качеството на образованието в България.

Въпреки все по-разширяващите се национални мащаби на проектите от "Еконт" заявяват категорично: "Оставаме в Русе." Тя ще продължи да подкрепя развитието на Русе въпреки "минусите" - високите цени на имоти и земя, лошата инфраструктура, тежката бюрокрация на града, липсата на ясна концепция как градът да стане привлекателно за бизнес и хората място.

"Еконт" остава в Русе - заради отговорността пред децата и каузата за по-добро бъдеще, заради хилядолетната му история, заради мечтата Русе да стане привлекателен за всички град.