К: Бизнес | Заразата от Evergrande се разпростира на китайския имотен пазар, борсовият ток остава над 400 лв./мВтч

Reuters

К: Бизнес | Заразата от Evergrande се разпростира на китайския имотен пазар, борсовият ток остава над 400 лв./мВтч

И още: Инфлацията в САЩ достигна 5.4%, Mercuria и CWP ще строят ВЕИ в България и региона

3639 прочитания

Reuters

© Reuters


Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Заразата Evergrande се разпростира и към други китайски имотни компании

S&P свали рейтингите на два от по-значимите представители на сектора - Greenland Holdings и E-house, като предупреди, че може да понижи и още оценката си. От края на септември Evergrande не успя да осигури плащания по главници за близо 150 млн. долара на падеж по пет от своите облигационни емисии и в момента тече 30-дневен срок, в който технически все още е само в просрочие. След изтичането му обаче всички 3.5 млрд. долара дългове на групата може да станат предсрочно изискуеми. Облигациите на Kaisa, която е втора по показателя с 3.2 млрд. долара задължения, пък се търгуват вече на 35% от номинала, което съответства на 60% доходност.

Mercuria и CWP ще изграждат заедно възобновяеми проекти в България и региона

Търговецът на горива и други борсови стоки Mercuria с приходи от над 100 млрд. евро и ВЕИ инвеститорът CWP ще обединят усилията си в изграждането на 2GW възобновяеми мощности в региона на Югоизточна Европа, обявяват двете страни в общо прессъобщение. Сред изброените проекти в развитие и бъдещи планове на CWP са големи вятърни и слънчеви паркове и такива за батерии за складиране на енергия в България, Сърбия, Румъния и Украйна.

Индустриалното производство в еврозоната падна до нива от преди пандемията

Данните на Евростат показват 1.6% понижение през август на месечна база, което съвпада с очакванията на анализаторите. Въпреки това те носят рискове за възстановяването на икономиката, като се наслагват с неизвестните около затлачените вериги на доставки на ключови суровини. Основен двигател за спада производството е Германия (-4.1%), където автоиндустрята от месеци страда от недостиг на полупроводници и други компоненти.

Инфлацията в САЩ се укорява до 5.4% на годишна база през септември

Данните са леко над очакванията за 5.3%, а ако се извадят волатилните цени на горивата и храните, то покачването е 4%. На месечна база пък ръстът на индекса на потребителските цени е 0.4%. Засега посланията откъм Федералния резерв остават, че не се планира промяна в паричната политика, тъй като институцията възприема ценовия шок като временен. Засилват се обаче и натискът към централните банки да са по внимателни с инфлацията, като в тази посока бяха и анализите на МВФ при публикуваните вчера прогнози за глобалната икономика.

Борсовата цена на тока стои на високо ниво от над 400 лв./мВтч

В днешната търговия тя е 210.39 евро/мВтч, което е 0.3% над вчерашното ниво. Цената този път не е сред най-високите в Европа, като във всички средиземноморски държави, както и в съседните Румъния и Сърбия, е малко над това ниво. Традиционно най-евтин е токът в Полша - днес е 129.23 евро/мВтч.

OPEC понижи прогнозите си за търсене на петрол глобално до края на 2021 г.

OPEC предвижда със 140 хил. барела на ден по-ниско от очакваното преди месец потребление до края на годината. Въпреки това организацията очаква цените да се покачат, тъй като "хедж фондовете и други парични мениджъри повишиха своите фючърси и опции на нетните дълги позиции през септември до най -високите си стойности от юли миналата година", отбелязва OPEC в месечния си репорт за месец октомври.

Графика на деня

Производството на мазут в рафинериите в ЕС се свива силно за 30 години

Преработката на петрол в мазут, който се ползва основно от кораби, спада през 2020 г. до 48.5 хил. килотона, което е спад от 62% спрямо 1990 г., показват данни на Евростат.

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  ajsayder avatar :-|
  sim4o

  Защо не почне да работи ТЕЦ-2 и борсовият ток да падне?

 • 2
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  Държавната власт прилага неправилно знание за инфлация. С този подход успешното противодействие срещу общото повишение на цените на стоките и услугите е невъзможно.
  Нямането на необходима защита срещу щети от предоставени левове за ползване със срок за връщане е съществената причина за инфлацията в Република България.
  При голямо въздействие от паричната грешка е с поразяваща инфлация.

  Пример: Новите цени на електрическата енергия, природният газ, другите стоки и услуги са проявления на поразяваща инфлация.

  Все още обществеността коментира инфлацията (последицата), а е мълчалива за съществената причина.

  Защо бизнесът реално е за запазване на съществената причина за инфлацията, ала протестира срещу последици от изпълнение на тяхното желание?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

My Motto се завръща

My Motto се завръща