Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Инвестицията във фотоволтаична инсталация – от домашната независимост до оцеляването на бизнесa

Продуктите на Huawei Solar и Astronergy предлагат последните технологични достижения в България

Инвестицията във фотоволтаична инсталация – от домашната независимост до оцеляването на бизнесa
Инвестицията във фотоволтаична инсталация – от домашната независимост до оцеляването на бизнесa
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всички сме ги виждали - соларните панели, които ни удивиха в японските електронни калкулатори преди десетилетия, вече пораснаха и гордо покриват целите покриви на новите сгради. Технологията датира още от края на XIX век, но реални продукти, които превръщат слънчевата енергия в електрическа, се появяват през 50-те години на XX век. 70 години по-късно се намираме в ренесанса на тази перспективна технология, която не просто обещава да намали сметките ни за ток, но е нагърбена с отговорната задача да допринесе съществено за борбата с климатичните промени.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Всички сме ги виждали - соларните панели, които ни удивиха в японските електронни калкулатори преди десетилетия, вече пораснаха и гордо покриват целите покриви на новите сгради. Технологията датира още от края на XIX век, но реални продукти, които превръщат слънчевата енергия в електрическа, се появяват през 50-те години на XX век. 70 години по-късно се намираме в ренесанса на тази перспективна технология, която не просто обещава да намали сметките ни за ток, но е нагърбена с отговорната задача да допринесе съществено за борбата с климатичните промени.

Защо соларната индустрия е в подем?

Възходът на фотоволтаичната индустрия е базиран на няколко основополагащи факта. От една страна, ефективността на соларните панели постоянно се подобрява и към момента тя е около 33%, което е неколкократно увеличение в сравнение само с преди няколко години. От друга страна, енергийната политика на европейските държави залага значително на енергията от възобновяеми източници и целите са този дял да расте чувствително в съвсем близко бъдеще. Това е и причината този бизнес да се развива бързо и в България, където условията за добив на енергия от слънцето са над средните за Европа. В този перспективен сегмент се фокусира българският дистрибутор на продукти за фотоволтаични инсталации "КП Имобилиен". Компанията е основен партньор на лидерите в брашна - Huawei Solar и Astronergy. Първото име е отлично познато на българските потребители. Китайската компания HUAWEI повече от 30 години развива своите инвертори и отскоро предлага и батерии за домакинства, които дават много интересни перспективи за използване. Astronergy е един от водещите производители на соларни панели в света с инсталирани мощности за последните 2 години от 8 000 мегавата.

"КП Имобилиен" не просто предлага продуктите на двете компании, но поддържа и локален склад от соларни модули и инвертори, чиято обща мощност във всеки един момент надхвърля 10 мегавата. Това значително скъсява сроковете за реализиране на фотоволтаични проекти и повишава гъвкавостта при проектиране.

Какво да правим с тока от слънцето?

Макар отговорът на този въпрос да е очевиден, има няколко посоки, в които генерираното от слънцето електричество може да поеме. Основната цел за изграждане на фотоволтаични инсталации е продажба на генерираното електричество на електроснабдителните дружества или продажба на свободен пазар. За инсталации до 5 квт и до 30 квт ЕРП-тата предлагат преференциални фиксирани цени на изкупуване. Този вид инсталации бяха предпочитан инвестиционен инструмент за последните 2-3 години. Последните няколко месеца цените на електроенергията на свободния пазар се увеличиха многократно, което пък върна инвеститорския интерес и в по-големите соларни паркове.

Втората посока на използване на соларната енергия е за собствени нужди - въпрос, който е много интересен за предприятията, предвид постоянно увеличаващата се цена на индустриалния ток и трудното планиране на разходите. Наличието на достатъчни по големина площи на територията на индустриалните зони или големи покривни пространства значително улесняват изграждането на фотоволтаична система, която да намали месечната сметка за ел. енергия. Това решение понякога играе ролята и на животоспасяваща алтернатива за бизнесите, където се работи с нисък марж на печалбата и всяка по-сериозна флуктуация на разходите може да превърне печалбата в загуба.

Според "КП Имобилиен" в последните месеци се забелязва ръст на проектите за мащабни соларни паркове с мощност от порядъка на мегавати. Същевременно интересът към по-малките инсталации с мощност между 3 и 30 kW също е засилен, защото те са подходящи за приложения в жилищни сгради, а освен това се прилага опростена процедура за присъединяване към електроразпределителните дружества.

Доста интересно приложение на малките фотоволтаични инсталации са домашните системи от островен тип. Такава импровизирана компановка беше демонстрирана по време на събитието Ден на соларната енергия, което се проведе в Пловдив през юни. Там беше демонстрирана първата такава независимо работеща система в Европа, в която се използва 10 кВтч батерия на Huawei, инвертори Huawei и панели Astronergy. Присъстващите можеха да си направят кафе от автономно захранена кафе машина, работеща изцяло на слънчева енергия. Идеята за приложение на такъв тип система е ясна - покриване на нуждите на домакинствата, които благодарение на включването на батерия в конфигурацията могат да бъдат задоволени и през тъмната част на денонощието. Подобна енергийна независимост е истинско спасение за отдалечени обекти и места, където липсата, честото спиране на тока и ниското му качество нямат решение от години.

Какви ползи ни носи фотоволтаичната инсталация?

Според Мартин Лечев, управляващ директор на "КП Имобилиен", инвестицията в соларна инсталация е една от най-доходоносните в текущия момент и значително превъзхожда нормата на възвръщаемост дори в сравнение с класически инструменти като имоти, акции и други финансови инструменти. Казано с други думи, свободните капитали, инвестирани във фотоволтаични проекти, са сигурен начин за генериране на добри печалби.

По отношение на останалите приложения на фотоволтаичните системи - за собствена консумация - било то индустриална или домакинска, инвестицията дава спокойствие и сигурност, че разходите няма да бъдат повлияни в такава степен при очакваните следващи повишения на цената на електричеството. Не трябва да бъде подценяван и екологичният ефект от тези проекти, които бързо могат да преразпределят енергийния микс на цели населени места, особено ако това включва миграция от отопление с твърди горива към отопление със зелена енергия.

Как да изградим качествена фотоволтаична инсталация?

Основните компоненти на фотоволтаичните инсталации са соларните панели и инверторите, с чиято помощ системата се включва към електрическата мрежа. На пазара се предлагат продукти на различни производители, които съвсем естествено силно варират и като качество.
"КП Имобилиен" залага на доказаните продукти на Huawei и Astronergy заради технологичните им предимства и доказано през годините качество. Гамата от продукти за управление на фотоволтаични инсталации на Huawei предлага редица иновации, които подобряват ефективността на панелите, грижат се за постоянната им оптимизация и не на последно място обезпечават образцова пожаробезопасност. В тях се използва изкуствен интелект, който автоматично оптимизира добива на енергия (до 30%) на база конкретните условия и може да самодиагностицира и отстрани проблеми в системата. Разбира се, всичко това е подчинено на удобен интерфейс, който можете да ползвате през смартфона си с приложението Huawei Fusion Solar.

Соларните панели на Astronergy се характеризират с върхова ефективност и гъвкавост по отношение на опциите за комплектуване. Важен параметър за рентабилността на инвестицията във фотоволтаична инсталация е нейният полезен живот. Според Мартин Лечев по-евтините и некачествени панели бързо губят качествата си и съответно своята производителност поради захабяване на покривните слоеве въз основа на климатичните въздействия. Това може да настъпи дори в сравнително кратък период от порядъка на 3-5 години, след които единственият начин за продължаване на експлоатацията на системата е панелите да бъдат заменени. При панелите на Astronergy полезният живот може да достигне 25 години, което прави инвестицията много по-надеждна и целесъобразна.

Компонентите за изграждане на фотоволтаични инсталации с марките Huawei и Astronergy се предлагат от партньорите на "КП Имобилиен".

Соларната енергия в цифри

По данни на Българската фотоволтаична асоциация към момента едва 25% от възобновяемата енергия в България се добива от слънцето. Делът в общия енергиен микс на тази чиста енергия е едва 4%. Амбициозната цел е до 2035 г. енергията от възобновяеми енергийни източници в страната да надхвърли 30%.

Тенденцията за ръст на фотоволтаичните инсталации е съвсем очевидна - за 2019 г. пазарът им в Европа е нараснал с над 100%. Прогнозите са за нов рекорден ръст на инсталираната мощност от 24,3 ГВт за 2022 г. и 26,8 ГВт за 2023 г.

През третото тримесечие на 2019 г. в САЩ са работели соларни инсталации с общ капацитет 71.3 ГВт, което е достатъчно за захранване на 13,5 милиона домове.

Според Deloitte над 96% от новите мощности за добив на електричество ще са соларни или ветрени централи. Цената за изграждане на соларни инсталации е намаляла с 37% от 2013 до 2017 г.

За да се покрие 100% от енергопотреблението на Европа, е достатъчно едва 0,7% от нейната площ да се покрие със соларни паркове.
Българският дистрибутор "КП Имобилиен"

"КП Имобилиен" е най-големият дистрибутор на продуктите за фотоволтаични инсталации на марките Huawei и Astronergy. Гаранционният срок на предлаганите компоненти може да се удължи дори в последния ден на изтичане на гаранцията. Фирмата поддържа постоянно на склад компоненти за изграждане на паркове с мощност над 10 мегавата.Заявките за гаранционно обслужване се обработват бързо благодарение на постоянната наличност от модули.

"КП Имобилиен" поддържа мрежа от партньори, които поемат същинското проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаичните инсталации.

Повече информация за компанията може да намерите на: https://kpim.eu/