Сделката за най-старата банка в света Monte dei Paschi пропадна

Unicredit и италианското правителство не се разбраха за сумата, която трябва да бъде вложена в банката

Италианската банка Unicredit и правителството на страната не успяха да се договорят за продажбата на част от най-старата банка в света - Monte dei Paschi di Siena (MPS). Разликата между двете страни е в сумата, която правителството трябва да вложи в спасяването. Финансовото министерство е обявило по време на преговорите, че ще се придържа към първоначално обявената инвестиция, която би била между 2 и 2.5 млрд. евро, а Unicredit, единственият евентуален купувач, настоява за поне 7 млрд. евро.

Преговорите за продажбата на държавния дял, който е 64%, датират от юли, като в края на септември Unicredit започна да подбира активи на MPS, които да получи. Очакванията на наблюдателите са, че министерството на финансите няма да търси нов купувач, а ще изготви самостоятелен план, който ще включва по-сериозна от предвидената инвестиция. Според източник на Financial Times, който е бил част от преговорите, "не остава нищо друго, освен и двете страни да станат от масата. Вече няма възможност за диалог". Мениджърът на активи AMCO, който традиционно се заема с лошите заеми, ще поеме и тези на MPS.

Очакваше се Unicredit да наследи около 50 млрд. евро от 80 млрд. заеми, които MPS обслужва. Над 1000 офиса на сиенската банка също щяха да станат част от Unicredit. Базираната в Милано банка щеше да стане най-голямата финансова институция в Европа в случай, че сделката бе осъществена. Италианското правителство национализира изпадналата в сериозни финансови проблеми MPS през 2017 г., като стойността на сделката бе 5.4 млрд. евро. Изисквания на Европейския съюз (ЕС) налагат, че финансовото министерство трябваше да завърши преговорите за продажба до 31 декември, а според Financial Times е било обмисляно и искането на отсрочка от ЕС. Това вече е неизбежно, като според говорител на Министерството на финансите, интервюиран от Reuters, "отлагането ще бъде придружено от управленски мерки, които ще подпомогнат укрепянето на банката".

Национализирането на MPS бе наложително, след като 13 служители на банката бяха арестувани, защото са крили загуби на стойност от стотици милиони евро в периода 2008 до 2012 г. Той имаше особено тежки последствия за Сиена, където банката е най-големия работодател. "Икономиката на нашия град е неразривно преплетена с "татко Монте". Цели поколения и бизнеси в продължение на стотици години са зависели от богатството, което банката генерира. Но сега отиваме в тъмното", казва местен жител пред Financial Times. Корените на банката са на повече от 500 години, а в днешния си вид тя е на почти 400. В началото на месеца в града бяха проведени и местни избори, на които бившият премиер Енрико Лета от Демократичната партия спечели депутатско място. Изборите бяха насрочени, след като местният представител в парламента Пиер Карло Падоан подаде оставка, защото стана част от борда на директорите на Unicredit.