Hertz купува 100 000 автомобила Tesla

Американската компания обяви, че променя модела си и ще предлага електромобили под наем

Hertz ще предлага предимно Tesla модел 3
Hertz ще предлага предимно Tesla модел 3    ©  Robert Linder
Hertz ще предлага предимно Tesla модел 3
Hertz ще предлага предимно Tesla модел 3    ©  Robert Linder

От ръба на фалита до ренесанс, и то само за няколко месеца. След като през април компанията за отдаване на коли под наем Hertz обяви план за преструктуриране, който помогна на фирмата да излезе от фалит през лятото, сега тя се насочва към електрически автомобили. Целта на Hertz е да се превърне в най-големия автопарк за електромобили под наем в Северна Америка и един от най-големите в света. Като за начало компанията смята да поръча 100 хил. автомобила от Tesla до края на 2022 г. и да създаде нова инфраструктура за зареждане на колите.

"Електрическите превозни средства вече са масови и ние едва започнахме да виждаме нарастващо глобално търсене и интерес", каза временният изпълнителен директор на Hertz Марк Фийлдс. "Новата Hertz ще бъде водеща като компания за мобилност, като се започне с най-големия автопарк за отдаване под наем на електромобили в Северна Америка и ангажимент да го разширим още и да предоставим най-доброто изживяване при отдаване под наем и презареждане за индивидуални и бизнес клиенти по целия свят."

Все повече коли на ток

Днес 40% от потребителите в САЩ казват, че вероятно ще обмислят покупката на електрическо превозно средство при следващия път, когато търсят нова кола, според Pew Research Center. Глобалните продажби на електромобили нараснаха с над 200% през последната година и вероятно ще продължат да се повишават заради ангажимента на световните автомобилни производители към този тип превозни средства. Например през август General Motors, Ford и Stellantis обещаха да увеличат продажбите на електромобили с до 40-50% до 2030 г.

След обявяването на поръчката акциите на двете замесени компании поскъпнаха драстично. Книжата на Tesla се покачиха с над 12% и производителят на електрически автомобили вече е с пазарна капитализация над 1 трлн. долара, което я прави и първата компания за трилион, която е с junk (боклук) рейтинг от кредитните агенции. Акциите на Hertz пък се покачиха с над 10% и вече е с пазарна капитализация над 12 млрд. долара.

Как се спаси Hertz

След като беше на ръба на фалита в пика на пандемията през миналата година, през тази пролет Hertz обяви план за преструктуриране. Според документи, подадени до Комисията за борси и ценни книжа в САЩ, в сделка за около 4.2 млрд. долара фондовете Knighthead Capital Management и Certares Opportunities закупуват мажоритарния дял от дружеството, а впоследствие и 100% от акциите на компанията. Hertz официално излезе от фалит през юли, след като фондовете преструктурираха и погасиха огромна част от корпоративния дълг.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще