Съвременните технологии – задължително условие за успешен бизнес

Специалистът в областта на индустриалната автоматизация "FANUC България" отбеляза 40-годишен юбилей

Автоматизацията на индустрията е основен, критично важен фактор за оптимизиране на производствените процеси и за възстановяване на икономиката след кризата с Covid-19. Според прогнозата на Международния валутен фонд световната икономика ще отбележи ръст от 6% през 2021 г., a очакваният растеж за 2022 г. ще е повече от 4%.

Българската икономика също ще отбележи ръст през 2021 г. след икономическия спад, причинен от пандемията. Особено успешно ще разширяват своята дейност предприятията, които могат да се конкурират в световен мащаб, разчитайки на по-високоефективно производство, базирано на автоматизацията. Компаниите, които инвестират в съвременни технологии, ще си осигурят успех в дългосрочен план. Търсенето на ефективни решения за родното производство забележимо нарасна от началото на 2021 г., отчитат от "FANUC България", която тази година празнува 40-годишен юбилей.

Старт с цифрово управление на машини

От създаването на FANUC през 1956 г., когато д-р Сеиуемон Инаба пръв въвежда концепцията за цифрово управление (NC), FANUC е в челните редици на световната промишлена революция. Стартирайки с автоматизация на единични машини през 1950 г., която през следващите десетилетия се разраства в автоматизация на цели производствени линии, д-р Инаба започва това иновационно развитие с изобретяването на първия импулсен мотор, програмирането на ЦПУ система за него и инсталирането ѝ в металообработваща машина.

Днес японската компания FANUC е глобален лидер в областта на индустриалната автоматизация и е специализиранa в производството на ЦПУ системи и серво задвижвания, металообработващи машини и индустриални роботи. Повече от 4.5 милиона контролера FANUC и 750 000 робота FANUC са инсталирани в заводи по целия свят. В България FANUC оперира вече 40 години.

Автоматизацията в България

"Ръстът на броя на инсталираните индустриални роботи в България в периода 2014 - 2019 г. е 23% съгласно доклада на IFR (Международната федерация по роботика). Този ръст показва, че автоматизацията и роботизацията на производствените процеси се превръщат във все по-голям приоритет за всички български компании, които искат да подобрят своята конкурентоспособност, да оптимизират своята устойчивост предвид ситуацията на пазара на труда и да посрещнат все по-комплексните предизвикателства в своите производства. Роботите доказано са ключът към по-висока производителност и постигането на по-висока ефективност", обяснява инж. Христо Гилищаров, управител на "FANUC България".

FANUC предлага повече от 100 модела индустриални роботи с товароносимост от половин килограм до внушителните 2300 килограма. Многобройните технологични решения и иновации, въведени от FANUC, помагат на компаниите да автоматизират възможно най-бързо своите процеси. Използването на функции, базирани на изкуствен интелект, както и използването на машинно зрение улесняват и подпомагат програмирането на роботите.

"Българските компании са все по-склонни да инвестират в иновативни решения - коментира управителят на "FANUC България". - Решението за автоматизацията на едно производство е строго индивидуално и представлява своеобразно ноу-хау на всяка една компания. Безспорен факт е, че водещите сектори, които произвеждат продукти с висока добавена стойност, са най-отворени за иновации", добавя той.

Важни за конкурентоспособността на компаниите са надеждността и дълготрайността на производствените машини и роботи, както и доброто гаранционно и следгаранционно обслужване. Именно затова FANUC набляга много на високото качество на своето оборудване и на своята сервизна дейност. Сервизните инженери на FANUC имат цялостен подход към решаването на възникналите проблеми, защото имат необходимите умения и опит, което позволява поддържаното оборудване да има минимален престой.

FANUC подкрепи своята европейска мрежа за сервиз и поддръжка, инвестирайки през последните 5 години над 120 милиона евро за разширяване на своите поделения в Европа, като планира да инвестира още 180 милиона евро през следващите три години. Планирани са нови разширения в повече от 10 европейски страни, сред които и България. Компанията е инвестирала над 100 милиона евро в складови наличности на резервни части, които са достъпни за всички европейски поделения, за да осигури наличност на нужните резервни части над 99.9%.

Кадрите

"Инженерите по роботика в България са с умения за проектиране, инсталиране, експлоатация и поддръжка на роботизирани производствени системи стават все повече", смята инж. Гилищаров. Въпреки това непрекъснато трябва да се полагат целенасочени усилия за обучението на кадри с компетенции, адекватни на нуждите на българската индустрия. "Намирането на достатъчно и добре подготвени кадри е проблем, който се стремим да решим с Академия FANUC, където обучаваме нужните специалисти за нашите настоящи и бъдещи клиенти", добавя управителят на "FANUC България".

През последните 4 години FANUC увеличи с 28% броя на своите служители в Европа, като те вече са над 1700. Повече от две трети от служителите на корпорацията отговарят или за техническата поддръжка, или са инженери в сервизите. По този начин FANUC прилага принципа си "Обслужването е на първо място" навсякъде и гарантира максимално време за работа на фирмените продукти във фабриките на клиентите.

Визия за развитие в региона

"България е част от глобалната мрежа на FANUC още от самото начало. Страната е сред първите, в които FANUC започна дейността си в чужбина" - коментира Шиничи Танзава, президент и главен изпълнителен директор на "FANUC Европа".

Вече 40 години българският клон обслужва клиентите ни в региона и по този начин допринася за ефективността на тяхното производство. Клонът отговаря за клиентите от България, Гърция, Северна Македония, Албания и Кипър и служи като регионален център на FANUC.

"Въпреки че разходите за труд в региона все още са ниски в сравнение с други части на Европа, ние виждаме потенциал за повишаване на автоматизацията и роботизацията в страната и региона. Ето защо планираме да продължим да развиваме клона на FANUC в България, за да отговорим на изискванията на нашите клиенти. Стремим се да адаптираме решенията си към нуждите на различните пазари и да се развиваме заедно с нашите клиенти в дългосрочен план", коментира Шиничи Танзава.

"Ще продължим да укрепваме нашата търговска и сервизна мрежа в България и региона, като продължим да инвестираме в човешкия потенциал, за да можем да прилагаме нашия принцип "Обслужването е на първо място" и да гарантираме максимално време за работа на продуктите на FANUC във фабриките на нашите клиенти. - обяснява президентът и главен изпълнителен директор на "FANUC Европа" Шиничи Танзава. - Ние ще продължим да инвестираме в материалната база на "FANUC България", във възможностите за обучение и технологии, за да подкрепяме нашите клиенти и занапред, като по този начин допринасяме за конкурентоспособността на българската производствена индустрия."

"През изминалите години се смениха няколко технологични генерации на продуктите на FANUC. Продуктовата ни гама се развива непрекъснато. Това, което остава неизменно, е страстта на екипа на "FANUC България", с която продължаваме да съдействаме на нашите клиенти и партньори при техния преход към Индустрия 4.0", заявява управителят на "FANUC България" инж. Гилищаров.

Още от Капитал