Twitter реши: Илън Мъск трябва да продаде 10% от акциите си в Tesla

Създаделят на Tesla проведе анкета в социалната мрежа, в която гласуваха над 3.5 млн. души

Мъск получава заплата от Tesla в опции свързани с акции, поради което не плаща данъци.
Мъск получава заплата от Tesla в опции свързани с акции, поради което не плаща данъци.
Мъск получава заплата от Tesla в опции свързани с акции, поради което не плаща данъци.
Мъск получава заплата от Tesla в опции свързани с акции, поради което не плаща данъци.

Илън Мъск обича да си играе с публиката в Twitter - негови постове, често с неясни послания, са ставали причина за ръста или спад в цените на не един актив, включително и на създадената от него компания Tesla. Например снимка на кучето му порода шиба ину преди няколко седмици доведе до бум в цената на едноименния токен. След като пък Мъск разкри своя криптопортфейл, се оказа, че там няма, SHIBA и цената му падна сериозно.

След като пък през миналата седмица Дейвид Бийзли, директор на Световната хранителна програма на ООН, обяви, че 2% от богатството на Илън Мъск може да "помогнат в решаването на проблема с недостига на храна", създателят на SpaseX и Tesla проведе анкета в Twitter дали трябва да продаде 10% от акциите си. "Ще се съобразя с резултатите от тази анкета, каквито и да са те", написа в социалната медия милиардерът.

Резултатът? Над 3.5 млн. души гласуват в анкетата като според 58% от участвалите Илън трябва да продаде 10% акциите си в Tesla (за сравнение - на изборите през юли в България гласуваха 2.775 млн. избиратели). Вследствие стойността на цените книжа на производителя на електрически автомобили падат днес с над 6-7% преди отварянето на борсите в САЩ. Tesla e с пазарна капитализация над 1.2 трлн. долара.

Как се стигна дотук

След като първоначално беше обвинен, че не прави достатъчно за проблемите по света, разговорът относно богатството на Мъск се завъртя около данъците, които милиардерът плаща. Тъй като реално не получава заплата от компанията си, Илън Мъск не заплаща и данъци. Компенсацията на иноватора е свързана с акции, където облагането се случва едва когато продаде книжата си - те трябва да бъдат обложени с данък капиталова печалба.

"С Tesla и SpaceX никога не съм мислил да изкарам пари", сподели преди месец Мъск в интервю на Codecon, годишна конференция за ентусиасти на технологиите, визирайки, че никога не е мислел да продава част от компанията за да спечели. "Настроен съм, умът ми е настроен по такъв начин, бях първия, който влезе в компанията, и ще бъда последният, който ще излезе", добави на конференцията Мъск.

Изпълнителният директор на Tesla притежава около 170 млн. акции от компанията плюс куп опции. Като оставим опциите настрана, 10% от акциите му са 17 млн. акции на стойност около 20 млрд. долара на базата на цената при затварянето на пазара в петък от над 1200 долара. Колкото до опциите, Мъск има право да купи още над 70 млн. акции благодарение на договора му, който подписа през 2018 г., когато капитализацията на Tesla беше едва 100 млрд. долара.

Според условията на договора Мъск получава правото да купи акции на Tesla на изключително ниска цена (от около 6 долара за акция), ако капитализацията на компанията надхвърли 600 млрд. долара, което се случи преди повече от две години (сега е двойно, около 1.2 трлн. долара).

Какво ще се случи сега

Когато акционерите продават такъв огромен дял, по принцип сделките се разпределят на по-малки порции за повече време, тъй като продажбата на цялата инвестиция на един път може да доведе до драстичен спад в цената на активите. Как и дали наистина Мъск ще продаде 10% от акциите си все още не е сигурно. Реакция засега няма и от Комисията по ценните книжа и борсите, която по принцип има строго определена процедура за продажбата на дялове от вътрешни лица за компанията. Продажба на този дял би увеличил и свободно търгуемия обем (free float) на Tesla, което практически ще означава по-голяма ликвидност и от там теоретично по-малък натиск върху цената.

През юни комисията обяви, че не е свършила достатъчно добра работа с регулирането на социалните медии, след като няколко пъти Мъск изпробва търпението на регулаторите. Засега резултатът е само един, очаква се спад (с около 5% за сега) в акциите на Tesla, след като пазарите в САЩ отворят.