General Electric се разделя на три компании

Американският конгломерат ще отдели бизнесите си в авиацията, здравеопазването и енергетиката

Американският гигант General Electric обяви плановете си да раздели бизнеса си в три компании, като всяка ще се фокусира в отделна сфера - авиация, здравеопазване и енергетика. Решението идва след години на слабо представяне на акциите на GE и коренно ще трансформира най-известния американски индустриален конгломерат, който от световната финансова криза насам се бори с недостатъците на бизнес модела си.

Новата компания в сферата на здравеопазването ще се базира на дъщерното дружество GE Healthcare и трябва да стане факт в началото на 2023 г. Отделянето на енергийния бизнес, който ще обедини GE Renewable Energy, GE Power и GE Digital, се планира за 2024 г. Това става ясно от съобщение на General Electric, цитирано от CNBC. След разделянето от тези звена основната компания, която ще запази оригиналното си име, ще се фокусира върху авиацията.

Всяка от новите компании ще извлече полза от това да е съсредоточена в конкретна сфера, ще има съобразена с дейността си структура на капитала и стратегическа гъвкавост - така обоснова решението изпълнителният директор Лорънс Кълп, който ще остане начело на авиационното дружество.

В деня на новината акциите на GE приключиха с ръст от 2.7% по данни на MarketWatch, на фона на спад от 0.4% на S&P 500.

Как се стигна дотук

General Electric е основана в края на XIX в. от Томас Едисън и преживява редица трансформации през годините, превръщайки се в лидер в сферата на електроуредите, реактивните двигатели и електрическите турбини. Конгломератът значително се разраства през 80-те години на миналия век, като навлиза в сферите на финансовите услуги и медиите (чрез покупката на NBC). През този период компанията се радва на впечатляващ растеж, а инвеститорите - на голяма възвращаемост, като на моменти GE е начело на класацията по пазарна капитализация.

Възходът приключва с настъпването на световната финансова криза. Проблеми с финансовия бизнес не позволяват на компанията да се изкачи отново на върха. През 2018 г. GE отпада от индустриалния индекс Dow Jones, след като е била част от него от създаването му през 1896 г. Акциите на компанията се представят зле през последните две десетилетия, като губят по 2% годишно от 2009 г. насам в сравнение с 9% годишен ръст на S&P 500 по данни на FactSet. Една от причините за скептицизма на Уолстрийт по отношение на GE са натрупаните големи дългове през последните години.

Планираното разделяне не е твърде изненадващо. Откакто Кълп застава начело на GE през 2018 г., компанията отделя или продава някои от бизнесите си, като стратегията е да се опрости структурата на конгломерата. Детайлите за новите бизнес субекти ще станат ясни на по-късен етап, но се планира намаляване на задлъжнялостта, като енергийната компания ще има най-малко дългове.

Още от Капитал