К: Бизнес | Токът пак поскъпва, оборотът на "dm България" расте до 175 млн. лв., НАП е засякла онлайн поръчки за 3.6 млрд. лв.

И още: Мъск продаде акции на Tesla за 5 млрд. долара, германски инвеститори искат Evergrande да бъде обявена в несъстоятелност

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

НАП: Имаме данни за близо 42 млн. пратки от куриерите

Близо 42 млн. пратки следи Национална агенция за приходите, като сумата от наложен платеж е над 3.6 млрд. лв. Данните за лицата, извършващи продажби в интернет, се подават в НАП от куриерските фирми в страната. Над 11 млн. са пратките на физически лица, като от тях над 34 хил. са декларирали доходите си от продажби в интернет за 2020 г. Получените суми от наложен платеж, подадени от куриерските фирми, се отразяват в предварително попълнените данъчни декларации. При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, физическите лица не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, посочват от НАП.

"dm България" отчита ръст на оборота близо 12%

"dm България" отчете оборот близо 175 млн. лева за фискалната си година (10.2020 - 09.2021 г.), което представлява ръст близо 12% спрямо предходния отчетен период. Резултатите отреждат лидерска позиция на компанията в сектора на търговията с дрогерийни стоки у нас по оборот. През последните 12 месеца компанията е открила 6 нови магазина в България, като към края на септември има над 90 магазина в 30 града. Плановете на компанията са през следващата финансова година броят на магазините да надхвърли числото 100, а градовете, в които има филиали, да станат 40. С разширяването на дружеството нараства и броят на служителите на компанията, които към края на финансовата година са близо 900. Веригата влезе в България през 2009 г., като първият магазин на компанията бе открит в град Видин.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

219.85 евро/мВтч

Е цената на електричеството, постигната днес на борсата. Това е увеличение с 9%, след като дни наред нивото беше под 200 евро/мВтч. Най-скъпият ток днес е в региона, като лидери са Гърция и Румъния (с 221.66 евро/мВтч) и веднага след тях е България. Традиционно най-ниски са цените в Северна Европа.

Акции за 5 млрд. долара от Tesla е продал Илън Мъск тази седмица

Въпреки че изпълнителният директор на Tesla e упражнил финансови опции и е закупил акции на Tesla в понеделник на цена 6 долара за акция, създателят на компанията за електрически автомобили е продал книжата на същия ден. Това става ясно от регулаторни документи, подадени към Комисията по ценни книжа и борсите (SEC) в сряда. Според данните Мъск е продал 2 млн. книжа за около 2.5 млрд. долара в понеделник, като през следващите два дни е продал още 2.5 акции. През уикенда Мъск пусна анкета в Twitter дали трябва да продаде 10% от акциите си в Tesla и заяви, че ще спази резултатите от вота. Около 58% от респондентите подкрепиха продажбата. Въпреки това упражнението на опциите и продажбите в понеделник бяха извършени по предварително зададен план за търговия, подаден от Мъск на 14 септември (почти два месеца преди да повдигне идеята за продажба в Twitter).

Evergrande пред фалит официално

Китайската Evergrande отново не изплати лихви към международни инвеститори. Вторият по големина предприемач на недвижими имоти в Китай вече пропусна плащания по две облигации през септември, като 30-дневният гратисен период изтече през октомври. Според Deutsche Marktscreening Agentur (DMSA), германска агенция за пазарни анализи и кредитор на китайската компания, преди края на гратисния период "обществеността е била подведена от слухове за предполагаеми лихвени плащания", каквито реално не са постъпили. Според старши анализатора на DMSA д-р Марко Мецлер инвеститорите глобално проявяват "забележителна наивност", въпреки че Фед предупреди за рисковете, свързани с Evergrande в началото на седмицата. Германската компания смята да заведе дело срещу Evergrande, след като гратисният период изтече на 10 ноември (сряда), докогато Evergrande трябваше да плати около 150 млн. долара по три емисии облигации. "Досега не сме получили лихвата по нашите облигации", обяснява Мецлер. "След като банките в Хонконг затварят днес (вчера - бел. ред.), е сигурно, че тези облигации ще са изпаднали в неизпълнение", добавя анализаторът.

ПАЗАРИ

Американските акции поевтиняха

Борсовите индекси в САЩ отстъпиха от върховете, които отбелязаха в началото на седмицата, след като данните за инфлацията в страната се оказаха необичайно високи. Най-популярните американски индекси - Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq - загубиха между 0.5% и 1.5% на фона на най-високата регистрирана инфлация в Съединените щати от 1990 г. Данните за потребителските цени през октомври повишиха и доходността по американските ДЦК - с около 0.75% за десетгодишните държавни облигации, които вече доближават върховете от март тази година. Междувременно цените на скъпоценните метали също се покачиха. Среброто поскъпна с около 2% и се търгува над 25 долара за тройунция, докато златото се оскъпи с около 1% и наближава цена 1900 долара за тройунция. Увеличаването на инфлацията доведе до покачването на среброто и златото през ноември с 12% и 6% респективно.

По-слабо търсене на петрол през последното тримесечие

ОПЕК понижи прогнозата си за световно търсене на петрол за последното тримесечие на 2021 г. в четвъртък. Според организацията високите цени на енергията възпрепятстват икономическото възстановяване от пандемията, въпреки че групата се придържа към прогнозата си за стабилен растеж (на доставките) над нивата преди пандемията. В месечния си доклад за ноември организацията повиши прогнозата си за доставки от САЩ следващата година, което може да се окаже "потенциална пречка за усилията на групата и нейните съюзници да балансират пазара". ОПЕК заяви, че очаква търсенето на петрол да бъде средно 99.5 млн. барела на ден през четвъртото тримесечие на 2021 г., което е с 330 хил. барела на ден по-малко от прогнозата от миналия месец (октомври). "Сега се предполага забавяне на темповете на възстановяване през четвъртото тримесечие на 2021 г. поради повишените цени на енергията", се казва в доклада на ОПЕК. Организацията също цитира по-слабо от очакваното търсене в Китай и Индия като причина за понижаването на прогнозите. Цените на петрола остават сравнително непроменени на фона на новините - барел тип brent е малко над 83 долара, или с около 0.4% повече от вчера.