Полетите от и до България са нараснали с 18% за деветмесечието

Общият ръст на полетите, обслужени от РВД, е 27.68% спрямо същия период за 2020 г.

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Обслужените от "Ръководство на въздушното движение" полети във и над България са нараснали с 27.8% през първите девет месеца спрямо година по-рано. Това показва докладът за дейността на държавното дружество за периода. В абсолютна стойност това са над 380 хил. полета. Ръстът на международните полети от и до българските летища е по-малък - 17.93%, като точната им бройка за десетмесечието е 39 834.

Най-много към София

"Вследствие на предприетите мерки за ограничаване достъпа на придвижването на хора и товари в световен мащаб и за ваксиниране на населението се наблюдава бавно възстановяване на трафика", пише в отчета на РВД. Според оптимистичния сценарий на Евроконтрол трафикът ще се възстанови до нивата от 2019 г. през 2024 г., според реалистичния - през 2025 г., а според песимистичния - 2029 г.

Най-голям относителен дял в приходите от такси към РВД в зоните и районите на летищата за първите девет месеца има летище София - около 60%, като за останалите летища има силно изразена сезонност. Основните авиокомпании, които изпълняват тези полети, са Wizz Air, Ryanair, "България ер", Omni Air International и Lufthansa.

Такси прелитане

Приходите от предоставена дейност към 30 септември са 97.6 млн. лв., като година по-рано са били 81.2 млн. лв. Печалбата за периода е 14.5 млн. лв., а през 2020 г. е била 23.8 млн. лв., показват данните в отчета.

Основната част от приходите на РВД се формират от таксата прелитане във въздушното пространство на страната (94% от общото) и в много по-малка степен от такса "подход" към летищата. Под 1% път генерират вътрешните полети. Около 80% от таксите за прелитане са свързани с потоците от Европа за Турция, Близкия и Далечния изток и обратно. През отчетения период през тази година потокът от и за Турция има най-висок относителен дял от останалите.