Втора употреба на "Хюманита"

Два са вариантите пред пловдивското предприятие за сортиране и преработка на употребявани дрехи - оздравяване през фалит или продажба на терена и сградата му

Forton оценява базата на "Хюманита" на 3.025 млн. евро (490 евро на кв.м), по метод, който отчита потенциални приходи от отдаване под наем.
Forton оценява базата на "Хюманита" на 3.025 млн. евро (490 евро на кв.м), по метод, който отчита потенциални приходи от отдаване под наем.    ©  Forton
Forton оценява базата на "Хюманита" на 3.025 млн. евро (490 евро на кв.м), по метод, който отчита потенциални приходи от отдаване под наем.
Forton оценява базата на "Хюманита" на 3.025 млн. евро (490 евро на кв.м), по метод, който отчита потенциални приходи от отдаване под наем.    ©  Forton
Темата накратко
  • Пловдивското предприятие "Хюманита" почти построи завод за сортиране и рециклиране на дрехи втора употреба.
  • Сега вариантите пред него са оздравяване през фалит или продажба на терен и сграда.
  • Ориентировъчната цена на актива в община Марица до магистрала "Тракия" е 6 млн. лв.

След кратък живот пловдивската компания за дрехи втора употреба "Хюманита" или ще преживее възраждане, или активите й ще поемат по нов път. От месеци дружеството е в процес на фалит, а земята и производствената сграда край Пловдив са обезпечения по вземания, които вече един път са препродадени.

"Хюманита" е компания за събиране, сортиране и търговия с дрехи втора употреба, която от януари тази година е в несъстоятелност. Дружеството е регистрирано през 2014 г. от германския гражданин Райнер Зигмунд, който има над 25 г. опит в бизнеса с оползотворяване на текстил и който от години живее в България. Негов е планът да изгради около Пловдив най-големия сортировъчен център на употребявани дрехи в Източна Европа, където да работят 120-150 души.

През 2015 г. проектът му привлича и външни инвеститори. По последни налични данни от 2019 г. 60% от капитала държат физически лица, сред които с най-голям дял е самият Зигмунд. Сред юридическите (40%) големи акционери са фондът за дялови инвестиции BlackPeak Capital, който подкрепя проекта почти от началото, и дружеството "Международни авиационни услуги" на Тодор Иванджиков, което се включва по-късно.

Проблемите: от строителството до затворени пазари

"Строителството на базата започна през 2016 г. и с него тръгнаха проблемите. Очаквахме да приключи за година и половина. Строителят се забави, възникнаха разногласия и нещата се проточиха", обяснява Ивайло Господинов, управляващ съдружник в BlackPeak Capital. Фондът притежава около 25% от капитала на "Хюманита".

След това пандемията затваря външните пазари, към които в голяма степен е насочена продукцията на "Хюманита". Проблем става и липсата на работен капитал.

Господинов влиза в дружеството като втори изпълнителен директор, тъй като основателят на бизнеса има здравословни проблеми. От доклада за дейността за 2019 г. става ясно, че "Хюманита" се разделя с първоначалния строител "Арк сити строй", като постига споразумение той да плати компенсации, с които дружеството да финансира част от довършителните работи. Подписан е и договор с нова компания, която да довърши строежа.

Центърът за сортиране и рециклиране на текстил вече е почти завършен, но му е нужно още малко, за да бъде въведен в експлоатация. За целта трябва да се отстранят частични несъответствия с противопожарните мерки, както става ясно от техническа оценка, извършена от Forton.

По пътя на несъстоятелността

По обективни и субективни причини дружеството спира да работи. Не е в състояние да погасява задълженията си. Най-големите са по банкови кредити към "Юробанк България" (Пощенска банка). Натрупват се и такива към доставчици, служители и Националната агенция за приходите. Притежаваните активи не са достатъчни, за да бъдат покрити. Всичко това се казва в молбата на Ивайло Господинов от януари тази година до Пловдивския окръжен съд за откриване на несъстоятелност. В нея той иска и счетоводно-експертна експертиза, която да установи какви са задълженията и финансовите показатели на дружеството.

Според доклада за дейността за 2020 г. "Хюманита" е на загуба 2.88 млн. лева при 2.87 млн. лева предходната година. Към януари 2021 г. активите на дружеството са общо 9.74 млн. лева, от които дълготрайните са 6.76 млн. лева. Задълженията все още са в процес на изясняване, но по информация от Търговския регистър са приети 6.3 млн. лева към "Юробанк България", 1.46 млн. лева към "Международни авиационни услуги", 0.33 млн. лева към ВlackPeak и още суми към физически и юридически лица.

"Логичният път беше да се върви към несъстоятелност и влизайки в процедурата, да си осигурим време, за да формираме нова инвестиция и да направим оздравителен план за възстановяване на бизнеса", обяснява Ивайло Господинов.

Пловдивският окръжен съд обаче директно обявява "Хюманита" в несъстоятелност и през май постановява да прекрати търговска дейност. Съдът назначава синдик, предложен от изпълнителните директори на дружеството, и оставят тях като действащи. Те обжалват прекратяването на дейността и Апелативният съд в Пловдив се произнася в тяхна полза. Сега "Хюманита" е в производство по несъстоятелност. Мениджмънтът има три-четири месеца, за да се опита да се договори с кредиторите, да възстанови и докапитализира дружеството, обяснява Господинов. Очаква се до края на годината списъците с кредиторите да са готови и те да проведат събрание.

Задълженията - по свой собствен път

Междувременно Пощенска банка продава на търг свой портфейл от лоши вземания, в който влиза и вземането от "Хюманита". Дружеството е финансирало изграждането на сортировъчни си център с кредит от Пиреос банк, която после беше купена от Пощенска банка.

Дългът е обезпечен с терена от 8.6 дка в землището на с. Бенковски, община Марица, и правото за строеж на предприятие за сортиране и рециклиране на текстил с РЗП 6175 кв.м и застроена площ почти 5 дка.

Портфейлът лоши кредити е купен от дружеството за събиране на вземания "СГ груп". То стана известно с активното придобиване на пакети необслужвани заеми през напоителни кредити от ПИБ и ББР.

През май "СГ груп" продава на необявена цена вземането от "Хюманита" на "Пловдив индъстриал билдинг". Това става чрез договор за продажба на вземания към договорна ипотека (за цесия).

"Пловдив индъстриал билдинг" е дружество, специално създадено за целта, а "Кредитекс", която специализира в ипотечното кредитиране, осигурява средствата, обясни изпълнителният директор на второто дружество Емилия Аспарухова.

"Оттук нататък опциите са две - досегашните акционери искат да развиват "Хюманита" и ако успеят, можем да се разберем с тях да откупят имота. Ако обаче компанията бъде обявена в несъстоятелност, ние ще придобием базата и ще я предложим на пазара", коментира Николай Нешев. Той е управител на "Кефер", дружеството - собственик на "Кредитекс" и на създаденото специално за този имот "Пловдив индъстриал билдинг". Самото "Кефер" е собственост на австрийското дружество "ВН асет мениджмънт сървисиз ау".

Базата на "Хюманита" се намира на стратегическа локация - в индустриална зона "Марица", северозападно от Пловдив, в съседство с предприятието на "Сокотаб". Близо е до магистрала "Тракия" и до "Голямоконарско шосе". Теренът е земеделска земя, начинът на трайно ползване - за текстилна промишленост. Forton оценява имота на 3.025 млн. евро, или на 490 евро на кв.м, по метод, отчитащ потенциални приходи от отдаване под наем. Николай Нешев отбеляза, че с поскъпването на строителните материали вероятно стойността на актива се вдига и може да надхвърли задълженията на дружеството.

Екипът е решаващ

"Амбициите на по-големите акционери са да се опитат да спасят предприятието и да възстановят бизнеса", каза Ивайло Господинов. Той поясни, че обработката на дрехи втора употреба е глобален бизнес, който набира скорост, а бизнес моделът на "Хюманита" е много добър.

Само в Германия годишно се изхвърлят 700-800 хил. т дрехи. Сортирани, те се продават в бедни държави, където клиенти са над 80% от населението. В Югоизточна Европа има няколко подобни предприятия, в България също - в Костинброд и Варна, казва той.

Дружеството купува употребявани дрехи, сортира ги и така увеличава стойността им и после ги изнася. Има и допълнителни продуктови линии - производството на собствена марка парцали, които се използват за почистване на машини. Откакто са в несъстоятелност, парцаленият бизнес не работи поради липса на хора. Функционира обаче дружеството, което събира разделно дрехи в около 120 контейнера в партньорство с Българския червен кръст. Те се изнасят за трети страни, където допълнително се рециклират. "Хюманита" притежава и веригата дрехи втора употреба La Fiesta, която преди няколко години e затворена заради трудности с оперативното управление. Продължава да работи платформата за продажба на дребно DressYou.bg.

"Основният проблем не е нито финансовият ресурс, нито завършването на строителството на базата. Той е окомплектоването на екип, който да се занимава оперативно с бизнеса", казва Господинов. В момента от "Хюманита" преговарят с екип от хора с опит, като през следващите месеци предстои да се разбере дали производството ще може да бъде възстановено.

Вариант за това е приемане на план за оздравяване, който да предвиди плащания към кредиторите. Ако този вариант не е успешен, се влиза в несъстоятелност и предстоят търгове. Кредиторите през синдика ще подготвят процедури за продажбата на имуществото. Ще бъдат продадени активът, машините, както и дяловете на "Хюманита" в дъщерните дружества. Най-големият обезпечен кредитор е "Пловдив индъстриал билдинг".

Накратко, бъдещето е на фабрика за рециклиране на дрехи или логистичен дом за друг бизнес. А развръзката ще е до месеци.