Швейцарско сирене от... Смилян

Мандрата в родопското градче вече 27 години произвежда качествени зрели сирена от западноевропейски тип

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Български са - от Смилян", отговаря собственикът на малък винобар в София на клиенти, които искат да знаят какви са сирената, които са получили към виното си. Те са изненадани - сирената са ароматни, с наситен вкус и с различна консистенция: едни са по-меки и се топят в устата, други са по-твърди и ронливи като пармезан, някои са с нежен и деликатен вкус, други - по-пикантни и по-остри. Може да са холандски, швейцарски, френски или италиански, но български? В България традиционно се прави два вида сирене: бяло и кашкавал. Дори и в по-стари времена да е имало разнообразие от локални рецепти, то стандартизацията на соца отдавна е унищожила това наследство.

И все пак няма грешка. Във високопланинското родопско градче Смилян мандрата "Родопа милк" единствена в България вече 27 години прави зрели сирена от западноевропейски тип. Не са твърде много тези, които познават бранда - той не е масов и не е по щандовете на хипермаркетите. Ценителите обичайно го откриват в "зелени" бакалии, специализирани деликатесни магазинчета, поянкога във винобарове и ресторанти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lig35561597 avatar :-|
    lig35561597

    За съжаление суровинита вече не е родопска, а се кара отдалеч, което си личи и по качеството. Преди време имаха проблем с имената на сирената, а като ги смениха, като че ли вече не е същото.
    Иначе млечния крем там на място е страхотен

    Нередност?
Нов коментар