Природният газ поскъпва не с 14, а с 30% от днес

Регулаторът и "Булгаргаз" твърдят, че няма друга алтернатива, тъй като на международните пазари газът е много по-скъп

Газовата връзка с Гърция, по която трябва да започне вносът на пълните количества азерски газ, ще е готова най-рано през втората половина на 2022 г.
Газовата връзка с Гърция, по която трябва да започне вносът на пълните количества азерски газ, ще е готова най-рано през втората половина на 2022 г.
Газовата връзка с Гърция, по която трябва да започне вносът на пълните количества азерски газ, ще е готова най-рано през втората половина на 2022 г.    ©  Цветелина Белутова
Газовата връзка с Гърция, по която трябва да започне вносът на пълните количества азерски газ, ще е готова най-рано през втората половина на 2022 г.    ©  Цветелина Белутова

Природният газ поскъпва от днес с 30.41% до 133.41 лв. за мегаватчас без разходите за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е решила на закрито заседание Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод заявлението на "Булгаргаз". Причината е продължаващото увеличение на цените на природния газ на международните пазари. През декември цената на газа беше 102.33 лв./мВтч.

В средата на декември "Булгаргаз" беше предложил цена 117.12 лв., но тя отчиташе рекордното поскъпване на газа в дните около Коледа - тогава за кратко нидерландският индекс TTF премина границата от 175 евро/мВтч.

В пространни съобщения КЕВР и "Булгаргаз" коментират, че увеличението на цените не е могло да се избегне. "Булгаргаз" обяснява подробно защо доставките на азерски газ не могат да компенсират увеличението на цените и уверяват, че независимо от повишението цената за българските потребители остава с 35% по-ниска в сравнение с цените на европейските газови борси, като през 2021 г. доставчикът е спестил на българските потребители 675 млн. лв.

Регулаторът: Това е неизбежно повишение

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира пред агенция "Фокус", че "независимо от желанието си регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ". Той изрази тревога, че продължаващото повишаване на цената по изцяло външни за страната фактори поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а синьото гориво формира 60-70% от цената на топлофикационната услуга. Иванов отбелязва още, че след решението на парламента за мораториума върху цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащания от тях природен газ е нараснала близо три пъти.

В тази ситуация според енергийния регулатор е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове и да не се окажат в невъзможност да платят доставеното от "Булгаргаз" гориво.

"Булгаргаз": Азерският газ е недостатъчен и не може да спре поскъпването

След увеличението "Булгаргаз" изпрати до медиите четири страници отговори на въпроси защо се налага поскъпването и защо то не може да бъде компенсирано с доставки на евтин азерски газ от миналата година. Компанията отбелязва, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция - България), който не е изграден повече от 10 години. Изграждането му е отговорност на гръцко-българската компания Ай Си Джи Би. "Булгаргаз" не може да влияе върху този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането му, се казва в позицията.

Азерската компания от своя страна нито е длъжна да доставя газ по друг газопровод освен по IGB, нито е длъжна да доставя всички количества, които би доставила по IGB. След като вече няколко пъти се отлага пускането на газопровода IGB, "Булгаргаз" договори да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА), и в момента получава количествата, които азерският доставчик се съгласи да достави. Получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна.

Дори и да получава азерския газ в пълен обем, това не би могло да компенсира увеличението, допълват от "Булгаргаз". Те отбелязват, че за момента азерският газ е относително по-евтин, но и неговата цена расте. Също така дори "Булгаргаз" да получава цялото количество по договора, през зимните месеци то няма да е достатъчно да задоволи дори една четвърт от потреблението в страната. Азерският газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари.

От компанията допълват, че не е възможно да се доставя природен газ от Турция, тъй като и в момента в точката на свързване на газопроводите между България и Турция не се предлагат капацитетни продукти. "Булгаргаз" неколкократно е отправял запитвания към турския оператор Botas, но не е получил отговор за техническите възможности и търговските условия за пренос.