Apple достигна 3 трлн. долара капитализация

Акциите на американския технологичен гигант поскъпнаха с около 2.5% в първия ден на търговията за 2022 г.

Акциите на компанията поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха над 180 долара за брой
Акциите на компанията поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха над 180 долара за брой    ©  Laurenz Heymann
Акциите на компанията поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха над 180 долара за брой
Акциите на компанията поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха над 180 долара за брой    ©  Laurenz Heymann

Нова година - нов късмет за Apple. Технологичната компания се превърна в първото дружество с капитализация над 3 трлн. долара в понеделник, след като акциите й поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха цена над 180 долара за брой.

Някои анализатори смятат, че цената е оправдана. Даниел Айвс от Wedbush потвърди в анализ, изпратен до инвеститорите си в понеделник, че търсенето за iPhone 13 остава по-високо от първоначалните очаквания.

Няма достатъчно телефони

Въпреки прогнозите, че търсенето на модели iPhone 13 ще се забави около празниците поради проблемите с доставките, Айвс смята, че търсенето остава силно през настоящия цикъл на iPhone, започващ през 2022 г., като търсенето изпреварва предлагането с няколко милиона единици през последното тримесечие.

"Въз основа на нашите проверки на веригата за доставки през последните няколко седмици ние вярваме, че търсенето изпреварва предлагането за Apple с приблизително 12 млн. единици през декемврийското тримесечие", пише Айвс. Според анализатора от Wedbush може да станем свидетели на нови "опашки за телефони", докато проблемите с доставките се облекчат през първата половина на 2022 г.

В проучването си той добавя, че "основната точка" за преоценката на Apple остава нейният бизнес с услуги, като се вземат предвид Apple Music, iCloud, Apple TV+ и Apple Fitness+, които според Wedbush сега струват 1.5 трлн. долара. На тази основа Wedbush прогнозира, че въпреки ограниченията в доставките недостигът на чипове на Apple е "преходен проблем" и "нищо повече от малко препятствие" по пътя Apple да стане първата компания с пазарна капитализация на стойност 3 трлн. долара през 2022 г.

Още рекорди

Новата година започна с нови рекорди и на други места. Американският борсов индекс S&P 500 достигна нов рекорд в първата си сесия за годината, след като се покачи с над 0.6% в понеделник. Нов връх в първия ден от търговията през 2022 г. изглежда като подобаващо продължение на 2021 г., когато S&P успя да запише нов рекорд цели 68 пъти по време на годината. Засега прогнозите за тази година все пак остават сравнително скромни въпреки добрия старт на годината.

Още от Капитал