Сделките на 2021: Банков рекорд, имоти и местни купувачи

Годината беше класически слаба за привличане на чуждестранни инвеститори, като изключението бяха млади IT компании

Сливането на ОББ и Райфайзенбанк ще доведе до трети банков гигант в страната след Уникредит Булбанк и Банка ДСК
Сливането на ОББ и Райфайзенбанк ще доведе до трети банков гигант в страната след Уникредит Булбанк и Банка ДСК
Сливането на ОББ и Райфайзенбанк ще доведе до трети банков гигант в страната след Уникредит Булбанк и Банка ДСК    ©  Надежда Чипева
Сливането на ОББ и Райфайзенбанк ще доведе до трети банков гигант в страната след Уникредит Булбанк и Банка ДСК    ©  Надежда Чипева

Обобщението на сделките по сливания и придобивания (M&A) в България през 2021 г. звучи така: имотният пазар за пореден път е сред двигателите на активността, ВЕИ секторът и технологиите отново са сред най-атрактивните сегменти, чуждестранните инвеститори все още почти отсъстват. Изминалата година ще остане в историята и с най-голямата банкова сделка в страната - тази за Райфайзенбанк.

През 2021 г. бяха завършени и някои от мащабните прехвърляния от предходната година, сред които концесията на летище София, придобиването на българския бизнес на CEZ от "Еврохолд" и покупката на "Нова тв" от новия собственик на БТК United Group. Иначе според списъка на "Капитал" през изминалите 12 месеца сделките са около 60 (виж таблицата в края на текста) - т.е. наблюдава се известно раздвижване спрямо отчитаните през последните две години 30-40, но броят остава под обичайните 70-80 отпреди това. И вече по традиция огромната част от тях са малки.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vuk21919061 avatar :-|
  vuk21919061

  Инвестициите в имоти в цие паднаха 3 пъти през 2021
  Сделките с имоти в ЦИЕ възлизат на общо 4,9 млрд. евро за първото полугодие на 2021 г., като 80% от тях идват от три държави: повече от половината се дължат на Полша (53%), следвана от Чехия и Унгария, съответно с 18% и 13%. Сделките с имоти в Словакия, Румъния и Унгария продължиха да растат през първото полугодие, докато България и Чехия отбелязаха най-рязък спад в инвестиционната активност на годишна база. На България се падат само 1% от инвестициите, направени в ЦИЕ в имоти, като делът на годишна база пада тройно. В Чехия това понижение е от 31% на 18%.

  Нередност?
Нов коментар