Бъдещето на туризма в новата нормалност - локален и разнообразен

Пандемията преформулира очакванията към сектора, който трябва да им отговори, а не да се надява на връщането на "добрите стари времена"

Бъдещето на туризма в новата нормалност - локален и разнообразен
Бъдещето на туризма в новата нормалност - локален и разнообразен

Безспорно туризмът е сред секторите, на които пандемията повлия в най-голяма степен, но след първоначалния шок на дневен ред вече е планиране за растеж в новите условия. Последните данни на Министерството на туризма и НСИ очертават няколко водещи тенденции, които носят позитивни сигнали за бранша, стига той да успее да се адаптира ефективно.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Безспорно туризмът е сред секторите, на които пандемията повлия в най-голяма степен, но след първоначалния шок на дневен ред вече е планиране за растеж в новите условия. Последните данни на Министерството на туризма и НСИ очертават няколко водещи тенденции, които носят позитивни сигнали за бранша, стига той да успее да се адаптира ефективно.

Водещи пазари

Организираните групи от Русия, Великобритания, Израел и други доскоро водещи големи пазари вече не са основен двигател, заменени от туристи от страната, Румъния, Полша, Чехия и др. Общият брой български туристи е с ръст над 50%, като те пътуват целогодишно, а не само сезонно до морски или планински курорти. За втора поредна година те са и тези, които компенсират свитите приходи на хотелиерите. В същото време тези туристи от България, региона или близки държави търсят преживявания, които доскоро са намирали в популярните международни дестинации - културен и исторически туризъм, приключенски и алтернативни почивки, природни забележителности, съчетани с добри и достъпни условия за отсядане.

В бъбъла

Според анализите на The Economist, когато COVID-19 пристигна, круизите с хиляди непознати и затворените комплекси загубиха блясъка си, но през 2022 г. ще станат сигурни и предпочитани места за ваксинирани туристи, където те ще могат спокойно да се наслаждават на почивката си. В този контекст комплекси, предлагащи възможно най-голям брой услуги - хотелска част, ресторанти, кафенета, магазини и др., ще бъдат по-търсени. Заедно с това те трябва да са комуникативни и да дават възможност за разнообразни забавления.

Ъпгрейд

Един от най-големите туроператори - TUI, съобщава, че през тази година тенденция е туристите да искат да си позволят повече и да се "поглезят", като резервират пътувания с по-висока стойност. Според тях хората са готови да похарчат до 25% повече за почивката си, като това важи във всички ценови категории. Те приемат пътуванията с цел туризъм за инвестиция с възвръщаемост в качествено и разнообразно прекарване.

Интересни дестинации

В "новата нормалност" преоткриваме много неща, включително и собствената си страна. Интересът към по-нестандартни дестинации тепърва ще нараства, тъй като пандемията оказа асиметрично въздействие върху туризма - градските дестинации в големите областни центрове пострадаха повече поради строгите ограничения, свързани с организирането на конференции, изложби и културни дейности. В същото време селските и планинските райони, както и курортите са предпочитани поради нарастващото търсене на по-безопасен и индивидуален туризъм.

В този контекст едни най-интересните дестинации в страната са в Североизточна България - в Силистра например се намират единствената изцяло запазена османска крепост от средата на XIX в. - "Меджиди табия", Националният архитектурно-археологически резерват "Дуросторум-Дръстър-Силистра" с уникални реставрирани паметници от Римската империя, както и от средновековната българска държава, много музеи и, разбира се - река Дунав и биосферният резерват "Сребърна", който е включен в списъка на ЮНЕСКО. Тъкмо в комбинацията от подобно привлекателно разнообразие за почивка, съчетано с местната локация и възможностите за предоставяне на възможно най-голям брой услуги на едно място, е печелившият ход за туристическата индустрия в близкото бъдеще.

"EOS в България" предлага за директна продажба търговски комплекс, включващ супермаркет, хотел, ресторант и кафе-аперитив. Имотът се намира в кв. "Деленки", с. Айдемир, на около 5 км от гр. Силистра. Изграден е на комуникативно място - на главната улица, явяваща се част от главен път Силистра - Русе, в непосредствена близост до транспортна спирка.

Разгънатата застроена площ е 3359.03 кв.м, включваща сутерен, три етажа и четвърти, тавански етаж с покрита тераса. Монолитната многофункционална сграда с асансьор е построена през 2008 г. Сутеренът е изграден на кота -2.80 м - в него са разположени складове, котелно на твърдо гориво за целия комплекс, бойлерно, пералня и паркинг за 6 автомобила. На 1 етаж се намират супермаркет с прилежащи складове, кухнята за ресторанта и помещения за персонала. На 2 етаж е ресторантът с 86 места, сепаре с 12 места и покрита тераса с 36 места. Също на 2 етаж е разположен офис с 5 бр. канцеларии. На 3 етаж е хотелска част с 12 двойни стаи и 4 апартамента (общият брой легла на етажа са 30 + 5 допълнителни). На четвърти подпокривен етаж също се намира хотелска част с 12 двойни стаи (общият брой легла на етажа са 24 + 3 допълнителни). Категорията на хотела съгласно техническите показатели е две звезди.

Имотът се отличава с практическа функционалност - с различни обекти, даващи възможност за различни видове търговска дейност, които могат да се използват независимо един от друг. Комбинацията от хотел, ресторант, супермаркет и кафе-аперитив е атрактивна както за жителите на населеното място, така и за посещаващите го с туристически цели. Град Силистра, намиращ се само на няколко километра, е привлекателна дестинация със своята богата и разнообразна история, археологическите и историческите находки и паметници, както и уникалната природа в близост до Дунав.

За повече информация: [email protected] и тел: 02/976 0838.