Binance купува дял от Forbes за 200 млн. долара

Изданието ще се слее със SPAC, за да започне публично предлагане

Сделката буди съмнения за редакционната независимост на Forbes.
Сделката буди съмнения за редакционната независимост на Forbes.
Сделката буди съмнения за редакционната независимост на Forbes.
Сделката буди съмнения за редакционната независимост на Forbes.

Най-голямата борса за криптовалути в света Binance обяви инвестиция от 200 млн. долара във Forbes, съобщи медийната компания. От изданието заявяват, че се надяват новите отношения с криптоборсата да му позволят да се превърне в лидер в сферата на предоставяне на информация за дигиталните активи. Инвестицията от Binance ще покрие половината от търсените 400 млн. долара, който Forbes ще се опита да осигури чрез сливане със SPAC компанията Magnum Opus Acquisition Limited. Сливането с нея се прави с идеята да се стигне до публично предлагане, като изявление на компанията потвърждава, че Forbes ще бъде листната на борсата в Ню Йорк.

SPAC са компании, които набират пари при първоначално публично предлагане (IPO) и ги поставят в тръст с цел да се слеят с частна компания и да я направят публична.

Сделката, която се очаква да бъде завършена през март, ще направи Binance един от двата най-големи акционери в изданието, като също така ще получи и две от деветте места в борда на директорите.

Според изпълнителния директор на Forbes Майк Федерле сделката с Binance отваря куп нови възможности пред компанията му. "С инвестицията на Binance във Forbes вече разполагаме с опита, мрежата и ресурсите на водещата световна борса за криптовалути и един от най-успешните иноватори на блокчейн в света", заяви за сайта на изданието Федерле. "Forbes, който вече е ресурс за хора, интересуващи се от нововъзникващия свят на дигиталните активи, може да стане истински лидер в областта с тяхна помощ", добави Федерле.

Сделката буди съмнения за редакционната независимост на Forbes, твърдят експерти. Според Анри Арсланиан, който работи като консултант в PwC и специализира именно в криптопазарите, сделката със сигурност ще предизвика конфликт на интереси, макар и на пръв поглед това да изглежда малко вероятно. "Binance да купи част от Forbes е като McDonald's да купува част от Yelp или Marriott да купува част от Trip Advisor", написа той в Twitter. "Въпреки че може да няма пряк конфликт на интереси, мисля, че възприятието ще остане", казва той пред BBC.

Според основателя на Binance Чанпенг Джао обвиненията в евентуално намесване в редакционната политика на изданието са неумести. Той заяви в свой пост в Twitter, че независимостта на Forbes "продължава да бъде свещена". Джао също така заяви пред CNBC, че неговата фирма също очаква инвестиции в други традиционни компании, тъй като се стреми да ускори приемането на блокчейн технологията.

Binance ще помогне на Forbes със съвети относно своя дигитален актив и стратегията "Web3". Това е все още нереализирана версия на интернет, където базираните на блокчейн "децентрализирани" приложения и криптовалути се използват широко, точно както в интернет днес.

"Това е първата стъпка към пазар, който има наистина висок потенциал, когато става въпрос за приемане на Web 3.0-базирани инструменти", каза човек, който познава стратегията на Binance пред CNBC. "Нашата индустрия отбеляза голям растеж и смятаме, че трябва да бъдете глупак, за да не се позиционирате в онези сектори, които са зрели за инвестиции в инфраструктура", добавя той.