Храни: Всичко расте, всичко се променя

Трима български производители на храни за реалностите и очакванията за цени на продуктите

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Независимо дали има пандемия, инфлация или каквото и да е, хората не спират да се хранят, така че няма проблем, нали? Не, точно този сектор също лесно се оказва жертва на цената на тока, поскъпващите суровини, а често и на липсата им заради нарушенията в доставките. А и тук за разлика от тежката индустрия много от фирмите са по-малки и съответно с по-малко буфери да понесат шок.

Статистиката в края на 2020 г. отчете скок - индексът на цените на производител в селското стопанство скача с 24.4%, движен основно от растениевъдството, като при някои култури скокът достига и 50%. Прогнозите като цяло са ръстовете да продължат. През януари FOB цените от Украйна на хлебната и фуражната пшеница, на ечемика и царевицата се успокояват след месеци на постоянен ръст, отчита Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Но при слънчогледовото олио и другите маслодайни култури цените тръгват нагоре - един от факторите е опасения за реколтата на соя в Бразилия, където прогнозите са с 8% надолу. А освен нея другата голяма въпросителна е, разбира се, геополитиката.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.