Българският мебелен клъстер ще произвежда умни чинове

Работата продължава около година, цената на продукта ще стане ясна през лятото

Български мебелен клъстер
Български мебелен клъстер
Български мебелен клъстер    ©  Български мебелен клъстер
Български мебелен клъстер    ©  Български мебелен клъстер
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Специалисти от Българския мебелен клъстър изработват прототип на умен ученически чин. Новият продукт е част от проекта "Иновативни заедно", който е с бюджет 993.8 хил. лева и трябва да приключи през лятото на тази година. Осемдесет процента от средствата са субсидия по програма "Иновации и конкурентоспособност".

Продуктът

Разработването на чина започва след специално проучване за нуждите и проблемите на учениците. Работата отнема около година и включва още изготвяне на дизайн концепция, на първоначален проект и последващи модификации, изчертаване, тестване, изработване на прототип, последващо тестване.

Екипът е подготвил три варианта на чина: за по-малки и за по-големи ученици, както и една маса за зареждане на таблети и телефони. Сега се изработва прототип на по-лекия вариант, който е предназначен за по-малките и е подходящ за различни модулни конфигурации. Тестванията на продукта се правят в новата изпитателна лаборатория в Монтана, която е оборудвана със средства от същия проект - "Иновативни заедно", уточниха за "Капитал" от Мебелния клъстер.

Дизайнът на чина позволява да бъде използван в различни конфигурации - има обособен слот за поставяне на таблет в изправено положение или в хоризонтална позиция, за да може устройството да се използва за рисуване, писане и гледане. В единия край на чина е предвидено място за поставяне на учебници и тетрадки, а в другия е вграден разклонител за USB портове за зареждане на дигитални устройства.

Все още се уточняват крайните материали, дизайнът и производственият процес, затова от клъстера не се ангажират с прогнози за цената на новия продукт. Но уточняват, че една от целите на екипа е да постигне баланс между функционалност и цена, така че тя да е поносима за учебните заведения.

Умните чинове ще се произвеждат съвместно от фирми - членове на Българския мебелен клъстер. Плановете са чиновете да се продават основно в чужбина на частни учебни заведения и главно в скандинавските страни заради изчистения дизайн и функционалност, но ще бъдат предложени и в България, коментираха за "Капитал" от обединението.

Проектът

Проектът "Иновативни заедно" е с 993.8 хил. лв. бюджет. От тях 80% са субсидии по програма "Иновации и конкурентоспособност", а останалото е съфинансиране от Мебелния клъстер. Със средства от проекта вече е купено оборудване за изпитателната лаборатория, която ще извършва тестване на конкретни проекти на участниците в клъстера, но ще бъде достъпна и за външни ползватели.

Част от сумата е за оборудване на дизайн център в подкрепа на идеите на обединението, както и на отделни негови членове. В бъдеще центърът ще може да представя услуги срещу такса на различни други ползватели, посочиха за "Капитал" от организацията.

По проекта се финансира и покупката на оборудване за аудио- и видеоцентър за създаване на мултимедийно съдържание за обучение на персонала.

Клъстерът

Българският мебелен клъстер е създаден през 2009 г. по инициатива на Геновева Христова, която е председател на организацията и управляващ директор на "Лигна груп" ООД. Софийското дружество е основен двигател на клъстера, то изготвя и ръководи изпълнението на проектите, отговаря за международното бизнес развитие и маркетинга на обединението.

Членове на Мебелния клъстер са български производители на мека мебел, корпусна мебел, мебели от масивна дървесина; български производители на метални компоненти за мебелната индустрия; образователни институции; интериорни студиа и компании за управление на интериорни проекти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар