"Еврохолд" вече има почти по 100% от ЧЕЗ дружествата и ще ги сваля от борсата

В сделки за над 100 млн. лв. подхолдингът ЕЕЕС придоби големи пакети от акциите и планира да отправи търгово предложение

Кирил Бошов и Асен Христов (двамата в средата) са лицата, които са начело на "Еврохолд"
Кирил Бошов и Асен Христов (двамата в средата) са лицата, които са начело на "Еврохолд"
Кирил Бошов и Асен Христов (двамата в средата) са лицата, които са начело на "Еврохолд"    ©  Надежда Чипева
Кирил Бошов и Асен Христов (двамата в средата) са лицата, които са начело на "Еврохолд"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като през лятото на миналата година чрез свое дружество "Еврохолд България" придоби мажоритарните дялове от по 67% в "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" в пакет с други активи на чешката компания в България, българският холдинг вече притежава почти 100% в двете дружества. Това стана след сделки на борсата през миналата седмица за общо 103 млн. лв. В сряда от компанията обявиха, че планират да отправят и търгови предложения за остатъчните дялове, като целта им е да отпишат компаниите от публичния регистър и борсата. В случая "Еврохолд", чрез дружеството си Eastern European Electric Company (ЕЕЕС), увеличава дела си в "ЧЕЗ разпределение" с 10.74% и "ЧЕЗ електро" с 27.58% до съответно 99% и 97% от капитала.

Големите сделки по тях бяха сключени на нива около 300 лв. за акция на първата компания, което е над цената на търговото предложение отправено през есента на миналата година от 291 лв. По-висока е тя и при "ЧЕЗ електро" - 28 хил. лв. за акция, при цена от 26.9 хил. на търговото. Очевидно продавачи по пакетите са били и няколко пенсионни фондове, които тогава не приеха офертата, както и други по-малки акционери. Сделките са финансирани със средства от пакета, който беше осигурен с увеличение на капитала на "Еврохолд" и поемане на дълг.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове