Yandex събира лични данни и ги пази в Русия

Действията на руската търсачка са риск за сигурността на потребителите

Кремъл законно може да си гарантира достъп до данните на руската търсачка
Кремъл законно може да си гарантира достъп до данните на руската търсачка
Кремъл законно може да си гарантира достъп до данните на руската търсачка
Кремъл законно може да си гарантира достъп до данните на руската търсачка

Руският технологичен гигант Yandex стана причина за притеснение в Европа и САЩ, след като изтекоха данни, че в платформата за разработване на приложения на компанията има включен код, който позволява събирането на лични данни на потребителите и изпращането им в Русия, пише Financial Times. Разкритието е направено от изследователя Зак Едуърдс, който е провеждал независим одит на приложения за нестопанската организация Me2B Alliance. Впоследствие четирима независими експерти са провели тестове, за да потвърдят информацията за Financial Times.

Проблемният софтуер се казва AppMetrica и представлява комплект за разработка на софтуер (КРС), като той позволява по-лесното създаване на приложения за операционните системи Android на Google и iOS на Apple. Според твърденията на Едуърдс приложенията, разработени с AppMetrica, събират твърде много и твърде лична информация за потребителите си, като в момента, в който тя попадне в руски сървъри, може законно да бъде поискана от властите в Москва. Именно това е и причината за притеснение с технологичните среди.

"SDK на AppMetrica твърди, че предоставя подходящи услуги, докато дава на Москва подробности за метаданните, които могат да се използват за проследяване на хора в уебсайтове и приложения", каза Едуардс пред Financial Times. "За хора с профил с висока заплаха или работещи на високопрофилни работни места използването на приложения, които изпращат тези данни до Москва, е опасно и потенциално може да доведе до атаки срещу домашни мрежи или други форми на цифрово наблюдение", добави той.

От Yandex отхвърлят твърденията, като заявяват, че събират информация относно "устройството, мрежата и IP адрес". От компанията също така твърдят, че "макар и възможно, на практика е изключително трудно да бъдат идентифицирани потребители само чрез тези три неща. Yandex определено не може да го направи". Yandex също така заяви, че данните на потребителите се съхраняват както в Русия, така и във Финландия.

Според Рон Уайдън, председател на финансовата комисия на Сената на САЩ, вината за това трябва да е споделена между Apple, Google и Yandex, защото те не са сторили достатъчно, за да спрат подобен софтуер. "Тези приложения извличат частни, чувствителни данни от приложения на вашия телефон, заплашвайки националната сигурност на САЩ и поверителността на американците и други хора по света", каза той. "Apple и Google твърдят, че техният монополен контрол върху техните магазини за приложения е необходим, за да бъдат в безопасност потребителите. Всеки ден, в който приложенията, изградени от руския Yandex SDK, остават в тези магазини, е допълнително доказателство, че безопасността на потребителите, която те твърдят, че предлагат, е илюзия", добави Уайдън пред Financial Times.

Сред приложенията, които са разработени с AppMetrica, са игри, приложения за съобщения, инструменти за споделяне на местоположение и стотици виртуални частни мрежи (VPN) - инструменти, предназначени да позволят на хората да сърфират в мрежата, без да бъдат проследявани. Общият брой инсталирания на приложения, които включват AppMetrica SDK, възлизат на стотици милиони според Appfigures, група за разузнаване на приложения.

Повече от 2000 приложения са добавили AppMetrica SDK след нахлуването на Русия в Украйна, включително няколко, които, изглежда, са предназначени да проследяват украински потребители. Седем от новите 21 VPN в последните 30 дни са направени специално за украинска аудитория. "Обадете се в Украйна" например е "безплатен месинджър за украинци", който се появи в Play Store на 10 март, използвайки синьо-жълтото знаме като своя икона. След като бъде изтеглено, приложението може да види самоличността на потребителя и да прочете контактите му. Потвърждението, че приложението е руско, идва от имейл адреса, който разработчиците са оставили за контакт: [email protected]

Някои разработчици на приложения започнаха да премахват AppMetrica от своите приложения след нахлуването на Русия в Украйна. "Взехме решение да спрем да използваме услуги, собственост на Русия, когато започна войната", каза говорител на Gismart, която произвежда десетки игри с инсталиран AppMetrica.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 1

  Бягам от Яндекс като дявол от тамян, а и изобщо избягвам всичко руско, освен руския вариант на Уикипедия понякога. Не знам как по едно време Яндекс ми се беше намъкнал в компютъра - доста зор видях докато го изчистя с многобройните му метастази. Накрая имаха наглостта да ме питат, при това на руски, защо искам да го изчистя. Руската подлост и наглост са безкрайни!

  Нередност?
Нов коментар