Оттеглянето от Русия ще струва на Shell до 5 млрд. долара

Прогнозираната нетна печалба на групата за тримесечието обаче е по-висока основно заради операции с газ

През февруари Shell обяви, че се отказва от трите си съвместни предприятия с руската държавна енергийна компания "Газпром", а по-късно спря да купува руски петрол
През февруари Shell обяви, че се отказва от трите си съвместни предприятия с руската държавна енергийна компания "Газпром", а по-късно спря да купува руски петрол
През февруари Shell обяви, че се отказва от трите си съвместни предприятия с руската държавна енергийна компания "Газпром", а по-късно спря да купува руски петрол    ©  Reuters
През февруари Shell обяви, че се отказва от трите си съвместни предприятия с руската държавна енергийна компания "Газпром", а по-късно спря да купува руски петрол    ©  Reuters

Оттеглянето на Shell от Русия ще струва на компанията между 4 и 5 млрд. долара, разкри международната енергийна група в съобщение на сайта си, цитирано от Financial Times. През февруари Shell обяви, че се отказва от трите си съвместни предприятия с руската държавна енергийна компания "Газпром", а по-късно спря да купува руски петрол.

Shell е една от многото западни компании, които се оттеглиха от Русия след инвазията ѝ в Украйна в края на февруари и наложените срещу Русия санкции. Много бизнеси преоцениха връзките си с Москва и в някои случаи прекъснаха инвестиции, подготвяни с десетилетия. На западните компании беше забранено да правят нови инвестиции в страната, а много от тях сами решиха да прекратят дейността си там, за да избегнат репутационни и правни рискове в случай на по-нататъшни санкции.

Друга енергийна група, британската BP, по-рано заяви, че ще понесе удар от 25 млрд. долара вследствие на решението си да продаде дела си от близо 20% в "Роснефт". ExxonMobil прекрати дейността си в Русия, която се оценява на 4 млрд. долара.

Shell е една от големите енергийни компании, която също така под обществен натиск спря да купува руски петрол, макар в началото на март да се възползва от по-ниската му цена. Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Беурден определи тези покупките като грешка. Италианската Eni също спря да купува петрол от Русия, а BP заяви, че няма да прави сделки за руски петрол, освен ако това не е крайно необходимо за осигуряване на доставките. Френската TotalEnergies се ангажира до края на годината да прекрати търговията с руски петрол, а през март спря да сключва нови договори.

Газът може да компенсира

Загубите на Shell се оказват по-големи от първоначално изчислените 3.4 млрд. долара, на колкото се оценяваха активите на компанията в Русия. За първото тримесечие на 2022 г. ефектът от обезценка на дълготрайни активи и допълнителни загуби (отписванe на вземания, очаквани кредитни загуби и обременителни договори) във връзка с дейността ѝ в Русия се предвижда да бъде от 4 до 5 млрд. долара, съобщи компанията. Shell също така заяви, че очаква 7 млрд. долара изходящ оперативен паричен поток поради високата волатилност на цените на суровините.

Според съобщението на компанията обаче общите резултати от дейността с петрол и газ за първото тримесечие ще бъдат по-добри от миналогодишните. Анализатори от Barclays са увеличили прогнозата си за нетната печалба на Shell с 8% до 8.4 млрд. долара, за да отразят "по-високо от очакваното интегрирано производство и търговия на газ", както и по-ниски разходи и данъци в производството нагоре по веригата.

Все още няма коментари
Нов коментар