Илън Мъск предлага да купи Twitter за 43 млрд. долара

Офертата на милиардера е 54.2 долара за акция на социалната платформа, година по-рано котировките бяха 70 долара

Според анализаторите Мъск може да си позволи да купи Twitter.
Според анализаторите Мъск може да си позволи да купи Twitter.
Според анализаторите Мъск може да си позволи да купи Twitter.    ©  Reuters
Според анализаторите Мъск може да си позволи да купи Twitter.    ©  Reuters

Илън Мъск обяви оферта от 43 млрд. долара за Twitter в документ до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ в четвъртък. Милиардерът, който в началото на април разкри, че е купил около 9% от социалната платформа, планира да направи компанията отново частна и акциите й да не се търгуват на борсата. Акциите на социалната мрежа поскъпват с над 10% преди отварянето на пазара на фона на новините.

"Както посочих този уикенд, вярвам, че компанията трябва да бъде частна, за да премине през промените, които трябва да бъдат направени", пише Мъск до Брет Тейлър, председател на управителния съвет на Twitter, в документа. "След няколко дни на обмисляне реших, че искам да придобия компанията и да я направя частна", допълва Мъск.

"Няма да играя игри, затова карам директно", пише милиардерът, който предлага 54.20 долара за акция от компанията (в сряда акцията затвори на 45.85 долара). "Това е висока цена и вашите акционери ще я харесат. Ако сделката не проработи, като се има предвид, че нямам доверие в ръководството, нито вярвам, че мога да предизвикам необходимата промяна на публичния пазар, ще трябва да преразгледам позицията си като акционер", допълва Мъск относно плановете си. "Това не е заплаха, просто не е добра инвестиция без промените, които трябва да бъдат направени. И тези промени няма да се случат, ако компанията не стане частна", завършва Илън Мъск.

След като първоначалната му инвестиция стана публична, Мъск започна да апелира за действия, свързани с бъдещето на компанията - от превръщането на централата на Twitter в Сан Франциско в приют за бездомни и добавянето на бутон за редактиране на туитове до предоставянето на инструменти за проверка на правописа.

Според анализаторите Мъск може да си позволи да купи Twitter. Bloomberg оценява състоянието на изпълнителния директор на Tesla на около 260 млрд. долара, докато пазарната капитализация на социалната мрежа е около 35 млрд. долара. Според други обаче Twitter няма да приеме офертата от 54.2 долара за акция, която Мъск определя като "финална и най-добра". Адам Кризафули, анализатор на Vital Knowledge, смята, че офертата е твърде ниска, тъй като само преди година Twitter се търгуваше около 70 долара за акция.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sta401113700 avatar :-|
  sta401113700

  Здравейте, аз съм финансист, който предлага съдействие при заемане на пари между физически лица в краткосрочен и дългосрочен план, вариращи от 5 000 до 5 000 000 лв. за 48 часа при лихва от 2% годишно. Офертата е валидна и се приема само в Люксембург.

  За връзка: [email protected]

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал