След 30 години в "Лукойл" Вагит Алекперов няма да управлява руския гигант

Няма информация сам ли напуска, или е отстранен и по каква причина

Алекперов в бургаската рафинерия през 2015 г.
Алекперов в бургаската рафинерия през 2015 г.
Алекперов в бургаската рафинерия през 2015 г.    ©  Надежда Чипева
Алекперов в бургаската рафинерия през 2015 г.    ©  Надежда Чипева

Вагит Алекперов напуска предсрочно поста президент на руския петролен гигант "Лукойл", както и позицията си в съвета на директорите на компанията. Това обявиха официално от компанията. Причини не се посочват, което повдига въпросът дали не е отстранен.

От дружеството информират, че към 31 март 2022 г. Вагит Алекперов притежава 3.12% от акциите на "Лукойл". Алекперов също е бенефициент (включително чрез семейни тръстове или взаимни фондове) на 5.43% от акциите на "Лукойл", по отношение на които той няма право на глас. Според стари медийни публикации той е контролирал около 28% от акциите, като няма информация кога и как е намалено участието му.

Роденият в Баку Вагит Алекперов ръководи компанията от 1993 г. Сега 71-годишният Алекперов се присъединява към дългия списък с оттеглили се руски изпълнителни директори, след като станаха обект на западни санкции. Шефовете на най-големия производител на нефтохимическа промишленост в страната Sibur Holding, интернет компанията Yandex и фирмата за електронна търговия Ozon Group подадоха оставки през последните месеци.

Компанията и войната

През 1990 г. Алекперов е назначен за заместник-министър на петролната и газовата промишленост на Съветския съюз като насърчава създаването на вертикално интегрирани държавни енергийни компании.

Той участва в основаването на Langepas-Uray-Kogalymneft в края на 1991 г. като дъщерно дружество на Министерството на горивата и енергетиката. През 1993 г. дружеството се преобразува в акционерно дружество под името "Лукойл". Седем години по-късно компанията придоби Getty Oil, американска компания, която осигури на "Лукойл" мрежа от бензиностанции в САЩ.

"Лукойл" се прояви като единствената и най-голямата руска компания, осмелила се да апелира за прекратяване на въоръжения конфликт в Украйна.

Прочитът на позицията беше различен - от твърде слаба на думи, през изненадваща на фона на политическия гняв, който може да си навлече, до напълно логична предвид по-независимия имидж и по-силното европейско присъствие, което компанията се опитва да гради от години за разлика от доминиращата руския пазар "Роснефт".

Какво още в България

В България групата доминира пазара на едро и притежава бургаската рафинерия, която е ключова за бизнеса й в региона. От началото на 2021 г. тя работи по схемата "процесинг", или на ишлеме, за дружеството Lukoil Benelux, регистрирано в Нидерландия, част от групата "Лукойл" и собственост на Litasco.

В България Вагит Алекперов е реалният собственик на софийския Bulgaria Mall и свързаните с него две офис кули. Информацията се позовава на документи на "Биволь", който е българският партньор в международното разследване OpenLux. То е показало, че зад фонда SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, регистриран в Люксембург, стои семейството на руския милиардер. Фондът придоби тази собственост през есента на 2018 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар