BioNTech се представя по-добре от очакваното

Разпространението на варианта Омикрон в началото на годината стои зад добрите резултати през първото тримесечие

BioNTech инвестира сериозно и в дейности, които не включват коронавируса
BioNTech инвестира сериозно и в дейности, които не включват коронавируса
BioNTech инвестира сериозно и в дейности, които не включват коронавируса    ©  Reuters
BioNTech инвестира сериозно и в дейности, които не включват коронавируса    ©  Reuters

Германската фармацевтична и биотехнологична компания BioNTech се е представила по-добре от очакваното през първото тримесечие на годината. Главната причина е голямото търсене на ваксини в началото на годината, което беше предизвикано от разпространението на Омикрон варианта на коронавируса. Компанията отчете приходи за първото тримесечие 6.4 млрд. евро, което е над три пъти повече в сравнение със същия период на предходната година. Тази стойност също така значително надхвърля и средната прогноза на анализатори, която възлизаше на 4.6 млрд. евро.

Увеличението на чистата печалба също е значително, като за първите три месеца на 2022 г. тя възлиза на 3.7 млрд. евро при 1.1 млрд. евро година по-рано. Въпреки това компанията очаква да не подобри финансовите си резултати за годината, като прогнозира приходи в края на годината между 13 и 17 млрд. евро. Миналата година те бяха 19 млрд. евро.

"През първото тримесечие демонстрирахме непрекъснато изпълнение в нашите стълбове на растеж в справянето с инфекциозните заболявания и онкологията", каза главният изпълнителен директор и съосновател на компанията д-р Угур Шахин. "Подобрихме нашето лидерство във ваксините срещу ковид-19 и отчетохме окуражаващи данни за нашата първа терапия при солидни тумори с CAR-T. Водени от нашето изпълнение в иновациите, ние вярваме, че сме в добра позиция да постигнем множество пускания на продукти през следващите години, което би улеснило значително дългосрочния ни растеж", добави Шахин.

Очакваният спад на приходите се обяснява с намаляващото влияние на ковид-19 по света. Друг фактор, който изиграва важна роля за продажбите на германския производител, е свръхпредлагането на пазара на ваксини срещу коронавируса. Това е и причината компанията за здравни анализи Airfinity да намали прогнозата си за глобални продажби за останалата част от годината с 20% до 64.1 млрд. долара.

Ваксините остават важна част от стратегията на BioNTech

BioNTech, която разработи ваксината си съвместно с американския фармацевтичен гигант Pfizer, въпреки това ще продължи да разчита на ваксините срещу коронавирус за немалка част от приходите си.

Все още не е ясно колко мащабни ще бъдат кампаниите за допълнително ваксиниране през 2022 г. BioNTech работи с Pfizer върху ваксина, адаптирана за по-добра защита срещу болести, причинени от варианта Омикрон. Компаниите започнаха изпитание на тази коригирана ваксина през януари и очакват да споделят данни от нея през следващите седмици. Създателите на първата ваксина против коронавирус са подписали поръчки за около 2.4 млрд. дози през 2022 г. спрямо последните достъпни данни, които са за месец април. Те са напът да доставят повече от 2 млрд. дози на страни с ниски и средни доходи до края на годината.

BioNTech инвестира сериозно и в дейности, които не включват коронавируса. Компанията се опитва да създаде революционни лекарства за рак, като планира да похарчи между 1.4 и 1.5 млрд. евро за научноизследователска и развойна дейност тази година. От германския фармацевтичен и биотехнологичен гигант обявиха, че прогнозата не включва потенциални сливания и придобивания или допълнителни сътрудничества, които може да бъдат започнати тази година.

Все още няма коментари
Нов коментар