След година на трудности SoftBank се подготвя за още проблеми

Японската инвестиционна група е един от най-големите инвеститори в технологичния сектор

Големите частни инвестиции на SoftBank в губещи стартиращи компании с недоказани бизнес модели бързо се преоценяват.
Големите частни инвестиции на SoftBank в губещи стартиращи компании с недоказани бизнес модели бързо се преоценяват.
Големите частни инвестиции на SoftBank в губещи стартиращи компании с недоказани бизнес модели бързо се преоценяват.    ©  Reuters
Големите частни инвестиции на SoftBank в губещи стартиращи компании с недоказани бизнес модели бързо се преоценяват.    ©  Reuters

Преди година, в разгара на бума на пандемията и всичко дигитално, Сон Масайоши превърна в реалност футуристичното обещание на глобалните технологии. Яркият основател на телекомуникационната и софтуерна SoftBank Group, отчете най-високата годишна печалба за японска компания, водена от покачващите се оценки на публичните и частните технологични любимци в нейното огромно портфолио от инвестиции.

Дванадесет месеца по-късно Сон и неговата компания отново се превърната в лицето на технологичната индустрия, която като Маса, както е известен по целия свят, се справя с нарастващите лихвени проценти, влошаването на балансите, разочарованието на инвеститорите и на всичкото отгоре репресиите на Китай срещу своите дигитални шампиони. Ето защо това, което се случва след Masa-verse, представлява интерес не само за болните акционери на SoftBank, които са загубили общо 140 млрд. долара от спада на акциите, след като цената им достигна своя пик през февруари 2021 г., но и за всеки, който се интересува от съдбата на технологичната индустрия по-широко.

Надолу, надолу

На 12 май SoftBank отчете нетна загуба от 1.7 трлн. йени (15 млрд. долара) за последната финансова година, приключила през март, причинена главно от намаляване на нетната стойност с 3.7 трлн. йени на водещите й технологични инвестиции (вижте графиката). Известните публични компании, в които е инвестирала, най-вече китайският гигант за електронна търговия Alibaba, ударен от репресиите на комунистическата партия срещу технологичната индустрия, губят блясъка си. Northstar, злополучно търговско звено, което насочва излишните средства от компанията майка главно в американски технологични акции, беше почти ликвидирано, след като загуби 670 млрд. йени миналата година.

В същото време големите частни инвестиции на SoftBank в губещи стартиращи компании с недоказани бизнес модели бързо се преоценяват, тъй като по-високите лихвени проценти карат компаниите, чиито печалби ще дойдат далече в бъдещето, да изглеждат по-малко привлекателни за инвеститорите. Регулаторите по конкуренция спряха продажбата на британския производител на чипове Arm за 66 млрд. долара на американския конкурент Nvidia.

Всичко това прави нетния дълг на SoftBank от 140 млрд. долара, който е шестият по големина сред нефинансовите компании в света, по-труден за управление. И може да има още проблеми, тъй като разпродажбата на технологичните компании се ускори от март, когато SoftBank приключи финансовата година.

Предизвикателствата

Първото голямо предизвикателство на SoftBank е свързано с неговите активи - и по-специално способността му да осигурява приходи от тях. Резервът от първични публични предлагания от дружествата в неговия Vision Fund на стойност 100 млрд. долара и по-малкият дъщерен фонд Vision Fund 2 пресъхва. Това прави по-трудно за Сон да реализира печалби от ранните си инвестиции в поредица от привлекателни стартиращи фирми. Oyo, индийска хотелска компания, подкрепена от SoftBank, разкри плановете си през октомври да набере 1.1 млрд. долара от листване, но според последните информации компанията може да намали целта за набиране на средства или изобщо да отложи плана. За други холдинги, включително ByteDance (китайската компания майка на TikTok), Rappi (колумбийски гигант за доставки) и Klarna (шведска фирма с бизнес купи сега, плати по-късно), се говори, че са вероятни кандидати за IPO за 2022 г. Нито една от тях обаче до момента не е обявила, че възнамерява да излезе на борсата и това може да не се промени, докато пазарните условия остават трудни - което може да отнеме известно време.

За една година японската компания измина пътя от върха до огромна загуба

Arm, която сега се очаква да обяви IPO, може да поиска отсрочка. Сон каза, че би искал да включи производителя на чипове около средата на следващата година. Но дори относителни оптимисти се съмняват, че излизането на борсата може да донесе същата сума, която Nvidia предложи, преди да се намесят регулаторите. Пиер Ферагу от инвестиционната компания New Street Research, предполага, че Arm може да бъде оценена от пазара на или над 45 млрд. долара - 13 млрд. долара повече, отколкото SoftBank плати за него през 2016 г., но доста под офертата на Nvidia. По-лошата прогноза идва от Мио Като от Lightstream Research, който казва, че се затруднява да си представи, че компанията за чипове струва повече от 8 млрд. долара.

Проблемите на Сон не свършват с активите в баланса на компанията му. Дългът също изглежда проблематичен, макар че в близко бъдеще изглежда управляем. Падежът на облигации на SoftBank през следващите 12 месеца е скромно: 3.3 млрд. долара трябва да бъдат платени през текущата финансова година и още 6.8 млрд. долара между април 2023 г. и март 2024 г. 21.3 млрд. долара в брой на SoftBank биха били повече от достатъчни за покриване на тези изплащания. Сон посочи, че въпреки тежките инвестиционни загуби нетният дълг на компанията като дял от стойността на собствения капитал на нейните участия е останал до голяма степен непроменен, на около 20%.

Цената на суаповете за кредитно неизпълнение срещу дълга на SoftBank, които се изплащат, ако компанията не изплати задълженията си, показва различна история. При повечето падежи от една година до десет години суаповете са били по-скъпи само веднъж през последното десетилетие - по време на пазарните сътресения през март 2020 г., когато страните влязоха в първото блокиране на пандемията (вижте графиката).

Групата притежава и други големи задължения: нейният Vision Fund с капитал от 100 млрд. долара няма собствен краткосрочен или средносрочен дълг, но собствениците на привилегировани акции от него за 18.5 млрд. долара имат право на 7% купон независимо от представянето на базовите активи.

На всичкото отгоре към средата на март една трета от дела на Сон в SoftBank, на стойност около 18 млрд. долара, беше заложена пред редица банки като обезпечение за собствените му заеми. Споразуменията, които уреждат подобни сделки, не са публични, така че не е ясно кога и дали може да се задействат продажбите на тези акции. Такава продажба ще окаже допълнителен натиск за понижаване на цената на акциите на SoftBank. Всичко това помага да се обясни защо акциите на SoftBank постоянно се търгуват с голяма отстъпка спрямо нетната стойност на нейните активи (вижте графиката).

Предимства

Почитателите на Сон, гласовита, макар и намаляваща група, посочват, че SoftBank все още има много неща в своя полза. Неговият японски телекомуникационен бизнес, SoftBank Corp, остава печеливш (и помогна за компенсиране на инвестиционните загуби). И оцеля при предишни сривове на пазара, включително пукането на дотком балона в началото на века, непокътнат - не на последно място благодарение на ранния залог на Сон на Alibaba. Не е немислимо един от настоящите залози на SoftBank да се окаже също толкова успешен.

Що се отнася до бъдещето, Сон направи необичайно трезва бележка при последния отчет на компанията. Частните компании коригират оценките си с една до две години зад публичния пазар, каза той пред инвеститорите и анализаторите, така че те все още имат високи коефициенти. "Единственият лек е времето", казва той философски. Може би. Но времето не работи в полза на SoftBank.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар