Air France-KLM продава акции за над 2 млрд. евро, за да си плати дълга към правителството

Това е втората подобна кампания на авиокомпанията

Air France-KLM иска да изплати държавната помощ от френското правителство
Air France-KLM иска да изплати държавната помощ от френското правителство
Air France-KLM иска да изплати държавната помощ от френското правителство
Air France-KLM иска да изплати държавната помощ от френското правителство

Компанията - майка на националните превозвачи на Франция и Нидерландия, Air France-KLM започна продажба на акции на стойност 2.26 млрд. евро. Целта е с осигурените средства да плати част от задълженията си към френското правителство, което го подкрепи финансово по време на пандемията от коронавирус.

Това е втора подобна кампания в рамките на последната година, като според експерти този ход неимоверно ще засили позициите на авиокомпанията. По този начин превозвачът ще се постарае да изплати напълно дълга към правителството. Погасяването му е от голямо значение, защото то е част от условията на Европейския съюз за участие във всяка бъдеща консолидация на авиокомпаниите и бранша като цяло.

Главният изпълнителен директор на Air France-KLM Бен Смит заяви пред Reuters, че решението идва след дълго време на обмисляне и е най-правилното за "засилване на нашата финансова автономия". "Докато възстановяването продължава... ние искаме да сме в състояние да се възползваме от всяка възможност в променящия се авиационен сектор и да можем да ускорим нашите екологични ангажименти", каза той.

Групата потвърди целта си за намаляване на съотношението на нетния дълг към печалбата преди лихви, данъци, и амортизация (EBITDA) до около 2.0-2.5 до 2023 г. "С добра перспектива за нейната EBITDA през следващите тримесечия плюс по-нататъшно подобряване на дейността в средносрочен план според нас продажба ще бъде приета добре", каза брокерската компания ING в бележка.

Натоварен период

Последните две седмици са доста натоварени за френско-нидерландското дружество. В последните седмици италианското правителство търси купувач за наследника на вече несъществуващата Alitalia ITA Airways. Според запознати един от потенциалните купувачи на националния превозвач е консорциум от компании, който включва и Air France-KLM. Другият ясен до момента участник в съвместното начинание е американският фонд за частни инвестиции Certares.

Освен това авиокомпаниите обявиха, че са в ексклузивни преговори с частната инвестиционна компания Apollo. Става въпрос за капиталова инжекция 500 млн. евро за едно от звената за инженеринг и поддръжка на двигатели на Air France. И този ход е главно мотивиран от желанието за изплащането на френската държавна помощ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар