🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите компании в област Варна: Лидерите от Девня и бумът на земеделието

Икономическият пейзаж на региона не е особено разнообразен с два основни сектора - търговия и земеделие, преобладаващи в топ 100 на фирмите

Търговията и земеделието доминират варненската икономика през 2020 г.
Търговията и земеделието доминират варненската икономика през 2020 г.
Търговията и земеделието доминират варненската икономика през 2020 г.    ©  Надежда Чипева
Търговията и земеделието доминират варненската икономика през 2020 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Имоти Имоти

Месечен бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи относно как се развива пазарът на недвижими имоти в България и по света.

Първата година на пандемията е и последната, за която има публикувани финансови отчети досега. Затова и картината на икономиката на Варна, както и класацията на топ 100 компаниите в областта, е ярко повлияна именно от появата на коронавируса, която в момента изглежда много отдавна. Приходите на компаниите в региона са спаднали от 20.4 млрд. лв. през 2019 г. до близо 18.8 млрд. лв. през 2020 г. Освен това приходите на стоте най-големи фирми също са намалели - ако през 2019 г. първенците са имали общо 8.2 млрд. лв., сега те са почти 7.8 млрд. лв. Един поглед на таблицата показва, че 45 фирми в стотицата бележат спад в оборота.

Иначе единственият сектор, който цялостно е на загуба, е този на хотелите и ресторантите, върху които пандемията се стовари с цялата си тежест. С 514 млн. лв. приходи те имат и 61 млн. лв. загуба. През 2019 г. отрасълът е бил на 8.8 млн. лв. печалба.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар