Всичко, което трябва да знаем за ESG: екологично, социално корпоративно управление

Новите стандарти за по-отговорен и по-устойчив бизнес постепенно ще стават задължителни за повечето компании, като с ЕСГ практиките ще бъдат обвързани и възможностите за финансиране

За да се реализират целите на зеления преход в световен мащаб и за да и се зачитат човешките права на служителите (които извън развитите икономики са много въпросителни), има нужда от конкретни законодателни инициативи. Конкретен пример е Зелената сделка, чийто фокус е декарбонизация на икономиките на страните от ЕС и постигане на въглеродна неутралност в съюза до 2050 г.

В корпоративния свят пък новият стандарт се нарича ESG - зад абревиатурата стоят нови критерии за еко- и социално управление, които бизнес, финансови институции, министерства, общини, фондове и общо взето, всички участници в управлението на активи и пари, ще трябва да спазват в края на това десетилетие. Реално ESG e инструментът, с който се налагат устойчиви финансови модели, които покриват норми за екологично, социално и корпоративно управление.

Наравно с финансовата си отчетност дружествата ще трябва да разкриват и своите ESG практики чрез отчети за нефинансова информация. Те ще имат същата важна роля за определянето на състоянието на един бизнес редом с финансовите му показатели.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар