За Schwarz развитието на млади IT таланти в България е дългосрочна инвестиция

Михаил Петров, главен изпълнителен директор на "Schwarz IT България"

Михаил Петров, главен изпълнителен директор на "Schwarz IT България"
Михаил Петров, главен изпълнителен директор на "Schwarz IT България"
Михаил Петров, главен изпълнителен директор на "Schwarz IT България"
Михаил Петров, главен изпълнителен директор на "Schwarz IT България"
Михаил Петров e главен изпълнителен директор на "Schwarz IT България", първия голям технологичен хъб на водещата световна ритейл група Schwarz. Петров е стратегически ръководител с дългогодишен опит в осигуряването на устойчив растеж, рентабилност и ликвидност във водещи международни компании. Поема управлението на "Schwarz IT България" през 2020 г.

Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Михаил Петров e главен изпълнителен директор на "Schwarz IT България", първия голям технологичен хъб на водещата световна ритейл група Schwarz. Петров е стратегически ръководител с дългогодишен опит в осигуряването на устойчив растеж, рентабилност и ликвидност във водещи международни компании. Поема управлението на "Schwarz IT България" през 2020 г.

Защо световната ритейл група Schwarz избра България, за да създаде своя най-голям IT център през 2021 г.?

"Schwarz IT България" е част от глобална стратегия за обособяване на IT центрове в ключови точки по света, а основният фактор за избирането на България като локация за създаването му са отлично подготвените кадри в сектора. Университетите в страната подготвят отлично специалистите по информационни технологии, включително в областта на изкуствения интелект и Big Data, както и за свободно боравене с чужди езици. Искам да подчертая, че ние не сме shoring център за евтина работна ръка, а напротив - по дадени позиции със сходна квалификация нетното възнаграждение в България е по-високо от това на кадри в Централна Европа, включително от Германия. Това, че Schwarz избра да създаде IT центъра си именно тук, е голяма атестация за България като IT дестинация.

Каква е вашата стратегия за обучение и развитие на бъдещи специалисти в IT индустрията?

Компанията ни си е поставила три основни цели, свързани с развитието и образованието на младите специалисти:

  • Задържане на младите таланти в България.
  • Повишаване на качеството на образование в страната.
  • Образование и обучение на IT талантите в България и превръщането им във висококвалифицирани професионалисти.

С бурното развитие на IT сектора и стъпването на все повече компании на българския пазар расте и нуждата от квалифицирани специалисти в най-разнообразни технологични направления.

Откъде започвате и имате ли партньорства с конкретни училища?

Подкрепата и развитието на младите хора в IT сферата е част от нашата стратегия за развитие и привличане на таланти, започвайки още от гимназията.

Партньор сме на Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец в Олимпиадата по програмиране, която е част от стажантска програма на Schwarz IT. Най-добрите участници получават възможност да станат стипендианти на компанията до края на своето гимназиално обучение и да започнат едногодишен стаж. През това време те преминават през обучение с персонален ментор. След като завършат, имат възможност да постъпят на редовни позиции като Junior Developer-и по реални проекти. Като част от програмата Schwarz IT организира също лекции с гимназистите по теми, свързани с технологиите HTML и CSS, а също и с Java Script.

Компанията ни работи активно и с Техническото училище за електронни системи (ТУЕС), където организираме хакатон и Софтуниада.

Имате ли програми извън университетските, насочени към надграждане и развитие на знанията на студентите?

Партнираме на софтуерната академия Scalefocus, в която 35 курсисти стартират обучението си по Golang. В рамките на 90 дни курсистите надграждат теоретичните си познания с практически опит по Go чрез работа по реални клиентски проекти, като курсът е напълно безплатен. Програмният език Golang (или накратко - Go) е един от най-производителните езици с изключително динамично развиващо се технологично общество в световен мащаб. Ето защо не е изненада, че и в България търсенето на специалисти по Go започва бързо да набира скорост.

Академията Scalefocus и "Schwarz IT България" се обединихме в обучението на бъдещите специалисти. Така доказахме на практика, че вместо да се конкурираме в намирането на нови кадри, работим успешно заедно, инвестирайки в образованието и квалификацията на младите хора. След успешно завършване на обучението си по Go курсистите имат възможност да започнат своята IT кариера веднага в една от двете партниращи си организации - Scalefocus и "Schwarz IT България".

Участваме активно в подготовката на студентите от Софийския университет "Св. Климент Охридски", където стартирахме нова магистърска програма "Изкуствен интелект за бизнес и финанси". Програмата е резултат от близо двегодишна усилена работа на преподавателски екип на университета и експерти от Schwarz IT, като обещава балансирано съдържание, интегриране на последните научни тенденции в областта на изкуствения интелект, практически ориентирани казуси и интерактивна среда на обучение.

Компанията ни има дългогодишни партньорства и собствени академии за обучения, които с годините са привлекли десетки млади колеги в компанията ни. Гордеем се с това, защото една от мисиите ни е да развиваме ИТ общността в България.

Как привличате и задържате младите кадри?

Предизвикателствата пред Schwarz IT са същите като пред целия бранш в България - това са хората и откриването на таланти на пазар, който се развива много динамично. Все още на първо място е доброто заплащане. Нашата компания предлага заплати в горния диапазон за тези специалисти, освен това предоставяме иновативни индивидуални социални пакети, както и нови неща като корпоративни психолози.

Политиката на компанията за баланс на личното време (work-life balance) е изключително важна за нас, ето защо осигуряваме за нашите служители 25 дни платен годишен отпуск, в България едва 15% от фирмите го правят. Нашите служители са най-голямата ни ценност и актив, ето защо програмата ни за развитие се предлага на всеки член на екипа и е с ясни критерии за растеж. Така всеки знае какво трябва да постигне, за да премине на следващото ниво. Ние следваме прозрачни и открити принципи на заплащане на труда и затова сме сред малкото фирми в страната, които обявяват заплатите си публично.

"Schwarz IT България" е дигиталното сърце на водещата световна ритейл група Schwarz. Групата, със седалище Neckarsulm в Баден-Вюртемберг, обединява познатите в България конкурентни търговски вериги Lidl и Kaufland, компанията за рециклиране Pre Zero и компанията за производство Schwarz Produktion. "Schwarz IT България" обслужва и предоставя IT решения на четирите подразделения на водещата световна ритейл група с над 500 000 служители по целия свят и над 12 900 физически магазина в повече от 30 страни. Като един от централните доставчици на IT услуги "Schwarz IT България" отговаря за предоставянето на IT инфраструктура, платформи и бизнес приложения.

Още от Капитал