Започна затварянето на ТЕЦ "Брикел" (обновена)

Процедурата по спиране на мощностите ще трае 2 седмици

При проверка в ТЕЦ-а преди няколко дни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че е отчетено замърсяване със серен диоксид 15 пъти над нормите, както и емисии, излизащи от места, от където не се предполага да се изпускат такива.
При проверка в ТЕЦ-а преди няколко дни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че е отчетено замърсяване със серен диоксид 15 пъти над нормите, както и емисии, излизащи от места, от където не се предполага да се изпускат такива.
При проверка в ТЕЦ-а преди няколко дни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че е отчетено замърсяване със серен диоксид 15 пъти над нормите, както и емисии, излизащи от места, от където не се предполага да се изпускат такива.    ©  Министерски съвет
При проверка в ТЕЦ-а преди няколко дни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че е отчетено замърсяване със серен диоксид 15 пъти над нормите, както и емисии, излизащи от места, от където не се предполага да се изпускат такива.    ©  Министерски съвет
Статията е обновена на 31.07. в 16:06 ч.

ТЕЦ "Брикел" е в процес на извеждане на мощностите, след като в петък РИОСВ - Стара Загора е връчило на дружеството административна мярка за спиране на работата, заради замърсяване и докато не отговори на екологичните изисквания и на европейските норми, съобщи БНР. Изпълнителният директор на "Брикел" Янилин Павлов е съобщил, че процедурата по спиране на мощностите в ТЕЦ-а ще трае две седмици.

За предстоящото затваряне стана ясно след заседанието на Министерски съвет в края на миналата седмица и от изказвания на премиера в оставка Кирил Петков, и на министъра на околната среда Борислав Сандов. Сандов подчерта, че предприятието осигурява около 1% от произведената електроенергия на България, затова затварянето му не може да застраши енергийната сигурност.

Премиерът в оставка на свой ред определи установените в "Брикел" нарушения като "умопомрачаващи", като няколко дни по-рано Петков бе на проверка в ТЕЦ-а. Тогава бе обявено, че е отчетено замърсяване със серен диоксид 15 пъти над нормите, както и емисии, излизащи от места, от където не се предполага да се изпускат такива.

По думите на министъра на околната среда "Брикетна фабрика" може да продължи да работи, както и да има топлоснабдяване в Гълъбово, ако се осигури пара от съседния ТЕЦ. Това според Сандов може да стане за дни.

"Става въпрос за няколко десетки метри тръба, за да може хората в Гълъбово да не останат без топла вода. Това е отговорност на собствениците", заяви Сандов пред БНТ.

Проверките на министъра

Министърът на екологията в оставка допълни, че има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително на ТЕЦ-а, както и системни нарушения за минал период от време, а собствениците му не желаят и да модернизират предприятието.

По думите на Сандов е странно, че предприятието функционира през тази година, след като през миналата е работило над нормата за серен диоксид. От 15 декември предприятието е с ново комплексно разрешително, по което трябва да работи на базата на най-добри налични техники. Това се установява с протокол от регионалната екоинспекция, като такъв протокол липсвал. "Дори само това условие е достатъчно, за да не работи това предприятие", казва Сандов. "То не желае да се съобразява с новите изисквания", смята още той.

Предприятието трябва и да работи с 80% въглища и 20% биомаса - т.е. слама. В отчетите му се твърди, че работи 50 на 50, като при проверка на място се установява, че използва 100% на въглища. За сламата не се плаща за вредни емисии, като от думите на Сандов излиза, че така "Брикел" спестява разходи за емисии.

Сандов е информирал премиера и за няколко допълнителни аспекта, свързани със собствеността и начина на работа, с конфликт на интереси или потенциално опъване на "чадър" върху предприятието през последните години.

"Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване", каза екоминистърът. Премиерът заяви, че ще поиска информация от ДАНС кой е реалният собственик на централата.

Как ще заработи отново

От "Брикел" първо бяха категорични, че констатации за подобни нарушения липсват и че досега няма наложен официален протокол от РИОСВ Стара Загора и Хасково за осъществената проверка преди седмица, а действията на управляващите бяха окачествени като "предизборен пиар на гърба на частни дружества, които не само са гарант за българската енергийна сигурност, а и от които пряко зависят 1300 работни места".

В крайна сметка в петък следобед РИОСВ - Стара Загора е връчила принудителната административна мярка за спиране и от дружеството са получили и протокол за извършената проверка от страна на Кирил Петков и Борислав Сандов, който съдържа осем предписания.

По думите на Янилин Павлов в документа от 30 страници се посочва превишение по показател фини прахови частици при направено моментно замерване, което е значително по-малко от размера, оповестен от премиера и министъра на екологията.

"В протокола не се виждат обявените от премиера и министъра грандиозни превишения. Превишението по показател фини прахови частици е един път над нормата", заяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел".

Според Янилин Павлов причина за констатираното изпускане на неконтролируеми емисии е лошото качество на подаваните от "Мини Марица-изток" въглища. Той потвърди, че според комплексното разрешително на предприятието подобен прах не бива да излиза.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vmware_bulgaria avatar :-|
  vmware_bulgaria
  • + 3

  отиваш там и виждаш - смрад и пушеци.

  а те ти казват, няма такова нещо.
  егати наглеците.

  Нередност?
 • 2
  foe56596724 avatar :-P
  Путлер капут

  Яни Павлов е льольо на каишка. Всяка седмица му набиват канчето на шестия етаж на ул. Орион, сградата на Търговски център "Европа". Бившият Институт по оптика, собственост на Лазерни и оптични технологии АД, приватизиран от льольото Христо Атанасов Ковачки през 2001 г. чрез Ел Ем Импекс ЕООД. Та Яни е кукла на конци, човек без характер. Да го д.ха!!! Той няма собствено мнение, защото е подписал декларация, че дължи мноооооого пари на Ковачки,пардон, на дедото от Британски Вирджински Острови.

  Нередност?
 • 3
  valdim avatar :-P
  Dimov

  До коментар [#2] от "Путлер капут":

  +1
  Потвърждавам истинността на тези твърдения.

  Нередност?
Нов коментар