13 нови гиганта сред стоте най-големи компании

Дебютите са основно търговци на ток и газ, но има и две производствени попълнения

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.

"Акспо България" е най-новата непозната компания в класацията на стоте най-големи компании в България. Тя се изстрелва директно на 21-во място с оборот огромните 988 млн. лв. Дъщерна е на Axpo - най-голямата енергийна компания в Швейцария, която е собственост на местни кантони. Групата е с оборот почти 5 млрд. швейцарски франка, производител е на електроенергия, но и глобален търговец на ток и газ. Преди около две години България е била избрана за търговия на едро с деривативи на двата продукта за региона. Само малка част от оборота са сделки тук, останалите са в Централна и Източна Европа. Броят заети в българското дружество постепенно расте, като към тази година служителите са около 100.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.

"Акспо България" е най-новата непозната компания в класацията на стоте най-големи компании в България. Тя се изстрелва директно на 21-во място с оборот огромните 988 млн. лв. Дъщерна е на Axpo - най-голямата енергийна компания в Швейцария, която е собственост на местни кантони. Групата е с оборот почти 5 млрд. швейцарски франка, производител е на електроенергия, но и глобален търговец на ток и газ. Преди около две години България е била избрана за търговия на едро с деривативи на двата продукта за региона. Само малка част от оборота са сделки тук, останалите са в Централна и Източна Европа. Броят заети в българското дружество постепенно расте, като към тази година служителите са около 100.

"Агро борд" също почти докосва милиарда с приходите си - 978 млн. лв. Непопулярното име дори тази година заема първото място в класацията в сектор "Земеделие". По думите на едноличния краен собственик на "Агро борд", финансиста Цанко Коловски, дружеството купува зърно от Украйна и го изнася към пазари в Азия и Африка. На въпроса как точно е навлязъл в нишата той отговори, че е имал добри контакти в страната производител. Но периодът на активен бизнес, започнал през 2019 г., е буквално спрян този февруари, когато Русия нападна Украйна. Сега транспортът е само по суша и при ниски маржове е нерентабилен, заяви собственикът, който поне засега не планира сделки на българския агропазар. Коловски е акционер и в инвестиционния посредник "МК брокерс", а преди години дълго е бил в мениджмънта на Инвестбанк.

"МЕТ енерджи трейдинг България" влиза в България през 2019 г., но вече е фактор в енергетиката ни. Швейцарският холдинг, който е с унгарски собственици и руски връзки в миналото, тази година стана по-видим покрай посредничеството му за внос на природен газ. Но от две години МЕТ е сред големите играчи на пазара на ток и газ в региона и страната, което обяснява и приходите - 730 млн. лв. Компанията беше и единственото друго дружество освен руската "Газпром експорт", което резервира капацитет за пренос на газ по продължението на "Турски поток" през България. През своя дъщерна фирма - MET Renewables Holding, купи и петия по големина вятърен парк в България - този на "Енел грийн пауър България", край Каварна с мощност 42 мегавата. А от средата на 2022 г. притежава и вятърна централа в Суворово.

"Енерго-про енергийни услуги", което е търговецът на ток на чешката Energo-pro на Яромир Тесарж, в предишната класация беше на ръба на стотицата, но в новото подреждане се издига рязко до 40-ата позиция. Голяма част от бизнеса е продажба на ток към крайни клиенти, което означава фирми. Другата компания от чешката група в страната - "Енерго-про продажби", доставя ток в Североизточна България.

Търговецът на ток "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп", както личи от името, е част от българския бизнес на австрийската EVN, която държи електроснабдяването в Югоизточна България. Както и целия електробизнес, високите цени захранват и бизнеса на "ЕВН трейдинг", който скача почти четири пъти. Търговецът, поне през предходната година, е бил най-активен в България, но от отчети и сайта му става ясно, че търгува с електрическа енергия в още шест страни в Европа: Германия, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Унгария, като по-вероятно говорим за износ на български количества към тези пазари.

"Номад енерджи къмпани" влиза директно в стотицата, а е новорегистрирана компания. И тя е търговец на ток и въпреки че формално се води собственост на Мария Севдалинова-Стоева, всички индикации сочат, че дружеството е от орбитата на Христо Ковачки. И сякаш замества стария му търговец "Гранд енерджи дистрибюшън", към който има искове за несъстоятелност. "Номад" работи от май, когато са назначени първите служители и компанията е регистрирана по ДДС, и за този кратък период прави оборот 680 млн. лв. Връзките към Ковачки идват по няколко линии: първо, дружеството е под наем в имот на неговата "ОЗК Застраховане" и, второ, големите договори са с фирми от неговата група. От отчета се вижда, че има "дългосрочен договор за покупка на ел. енергия с ТЕЦ "Бобов дол" срещу продажба на въглища и квоти на фиксирани цени за срока и количеството на договора", както и това, че сред основните клиенти, носещ 28% от приходите, е "Юропиан трейд оф енерджи" (също свързвано с Ковачки).

С приходи от над 662 млн. лв. "Инса порт" на Георги Самуилов се издига до първата 50-тка в топ 100. Групата на Самуилов от години има представител в класацията - "Инса ойл", която внася горива от Русия и частично преработва в Раковски, и за разлика от конкурентите си не спазва изискването да пази законови резерви горива. Самата "Инса порт" притежава петролна складова база в Русе с терминали за обслужване на железопътен, автомобилен и речен транспорт.

"БТЛ индъстрийз" е първото ново производствено попълнение. Тя произвежда в Пловдив медицинска апаратура за физиотерапия, кардиология и естетика. Огромният ръст през 2021 г. до над половин милиард лева оборот идва от продажбите на машини за разкрасяване по време на пандемията

"Булмаркет ДМ" e търговецът на горива, основно пропан-бутан, в голямата група русенски компании, основани от Станко Станков. Той започва бизнеса преди 26 години и днес сумарно фирмите му имат оборот над 4 млрд. лв. Исторически това е първото му голямо дружество. Но днес производителят на биодизел и масла "Астра Биоплант" е гигантът, който се изкачва до компания №3 в България.

Държавната "Автомагистрали" до миналата година беше в преддверието на топ 100, но сега със старите си договори и плащания успява да влезе на 83-та позиция с оборота от почти 420 млн. лв. Компанията е като гара разпределителна за държавни пари - през нея само минават ремонти на автомагистрали (например тунелите на "Хемус", ремонтът на "Тракия", поддръжката на "Струма"), както и изграждане на новата част от "Хемус", на пътя Ботевград - Видин и укрепване на свлачища, дейности за почти 4 млрд. лв., дадени от ГЕРБ без конкурс.

Пловдивският велопроизводител "Макском" почти докосва оборот 400 млн. лв., вероятно заради бума на е-колелетата. Компанията заедно с австрийския си партньор започна изграждане на нова фабрика за 80 млн. лв. до Пловдив.

Димитровградският торов завод "Неохим" вдига приходи успоредно с ръста в цените на газ и ток. Компанията прави над половината от продажбите си в страната, а останалото се изнася. Основните собственици в българската борсова компания са няколко местни дружества, а 20% държи австрийската Borealis, която е един от най-големите производители на торове в Европа. Другият местен производител на торове - "Агрополихим", е по-голям и от години е в стотицата.

"Юропиан трейд оф енерджи" е второто дружество от орбитата на Христо Ковачки за търговия с ток (след "Номад енерджи къмпани"), което тази година влиза в стотицата. То вече се е изкачвало до подреждането през 2019 г., но после сви дейността си вероятно за сметка на свързаното "Гранд енерджи дистрибюшън". През миналата година просто ситуацията е реципрочна.

Претендентите за стотицатаПолската "Интер карс България" е търговец на авточасти, която точно десет години след навлизането на пазара успя да стане лидер и вече има приходи 350 млн. лв. Компанията продава само на едро, тоест доставя от своя голям склад в София на 5000 сервизи и търговци. И планира ръст в приходите за 2022 г. от 29% до 449 млн. лв., което автоматично значи влизане в стотицата.

"ТисенКруп матириалс България" продава стоманени продукти на едро и дребно. Има четири бази в страната, предлага доставка и логистика. Германският производител на стомана ThyssenKrupp през 2005 г. купи 80% от дяловете в "Юпитер стомана". И днес 20% от капитала е на собственика на "Юпитер стомана" на Красимир Сотиров. При високите цени на металите, много вероятно дружеството ще се премести от сегашното 109-то място в групата на гигантите.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар